home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Ha fénylik Vince, megtelik a pince
Tóth Imre
2016.01.22.
LXXI. évf. 3. szám
Ha fénylik Vince, megtelik a pince

Hatodik alkalommal rendezik meg a Vince-napi borbált Szabadkán. A szervezőkkel, Szilágyi Dorottyával és Maurer Oszkárral beszélgettünk.
Vince-napi borbált 2011-ben szerveztek először, hagyományteremtő céllal. Azóta ezen a gasztro-kulturális rendezvényen minden évben van egy kiemelt hazai, délvidéki borászat, melynek termékeit bemutatják, a fővédnök pedig egy Kárpát-medencei borászat.

* Hogyan jött létre ez a bál?

Sz. D.: — A borbál ötlete egy másik rendezvény kapcsán fogalmazódott meg egy szemlén, ahol sokféle terméket mutattak be, de borokat nem. Pedig büszkék lehetünk arra a munkára, minőségre, amelyet borászaink felmutatnak a piacon. Barátaim révén jutottam el 2010 végén Maurer Oszkárhoz. Őt személyesen nem ismertem, de tudtam, hogy minőségi borokat készít. Elmondtam az elképzeléseimet, és megkértem, legyen a rendezvény szakmai partnere. 2011-ben indítottuk útjára a rendezvényt. Így az első kiemelt borász és szakmai partner is Maurer Oszkár volt, a fővédnök pedig a Royal Tokai. Utána Balla Géza a ménesi borvidékről, valamint a Hernyák-pincészet az etyeki borvidékről is volt fővédnök — ez rangot ad az eseménynek. A bor fontos a közösségépítés szempontjából, másrészt a helyi termékekre való figyelemfelhívás szimbólumaként is tekintünk rá.

* Hogyan kezdtél borászkodni?

M. O.: — Az ősök és az idősek tisztelete számomra meghatározó. A hagyatékot — az őshonos szőlőfajtákat, például a szerémi zöldet, a bakatort, a mézesfehéret, a kövidinkát, a kadarkát, az ezerjót stb. és azt a tudást, hogy ezekből a vegyszerek döntő hányadának mellőzésével lehet kivételesen jó minőségű bort előállítani — nem szabad sutba vágni. Huszonkét évvel ezelőtt, az első szüretemkor, amikor az ezekből a fajtákból készült borokat kezdtem mutogatni, a borász kollégák feltették a kérdést, hogy miért foglalkozom ezzel. Azt mondták:A régiek nem is tudtak semmit, a modern világban minden új alapokon van. Léteznek az új szőlőfajták — chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, merlot stb. Az emberek már nem kíváncsiak az ósdi fajtákra. Megvannak azok az aromatizálók és adalékanyagok, amelyektől parfümös illatú lesz a nedű, azt új hordókban jó erősen barrikolni kell, a tölgyfával is aromatizáljuk. Ma a borhoz nem értő laikusoknak ezekre az üzenetekre van szükségük. Én meg azt mondtam: — Teszek ezekre az üzenetekre. Hiszek benne, hogy a laikus fogyasztóban is ott van egy erkölcsös jellem, egy értékorientált magatartás és nyitottság. A szőlőtermesztés arról szól, hogy amit a jóisten ad a maga természetes mivoltában, az őseinktől reánk testált fajtákkal és tudással, azt egy picit még csiszolva megfelelő eredményt tudunk elérni. A szakmai sikerek ezt igazolták is. 2015-ben négy uniós országgal és az USA-val bővült a piacunk. Az egyetlen olyan szerbiai borászat vagyunk, amelynek borait különféle országokban Michelin-csillagos éttermekben szolgálják fel. A világ legjobb kadarkája címért járó serleget is kiérdemeltük. Szabadka környékén valamikor tízezer embernek nyújtott megélhetést ez a szakma. Családi borászatunk az idén százéves. Dédapám, Maurer Balázs szőlész-borász mérnök 1916-ban — az utolsó magyar király koronázásának évében — alapította meg a Maurer Borászatot. Amellett, hogy a hajdújárási Ingus-kastély intézője volt, létrehozta saját birtokát is. Mindkét fiát vincellériskolába járatta, és büszkén mondhatom, hogy a nagyobbik lányom első osztályos középiskolás szőlész-borász szakon Szabadkán.

* Mire számíthatnak az idei bál részvevői?

Sz.D.: — Fővédnökünk a Szöllősi Pincészet, két borát szolgáljuk majd fel. Emellett az élvonalban lévő környékbeli borászok szinte mindegyike jelen lesz. Az idén elsőként mutatjuk be a szőlész-borász tanulók egyik borát is. Dr. Csizmadia András budapesti gasztrofilozófus, borszakértő kóstolta végig borainkat, így állította össze a 7 + 2 nedűből álló borsort. Ehhez igazította hozzá a borvacsorát, kollegája, Ványi László segítségével. A szokásokhoz híven az idén is lesznek kulturális tartalmak. Célunk, hogy ne csak a bor, hanem az egyéb területeken is saját értékeket mutassunk fel. Az idei bálra szombaton, 23-án kerül sor a Galleria Szálloda báltermében. Szeretettel látjuk mindazokat, akik szeretnének minőségi borokat és ízeket kóstolni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..