home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Ha eljön az idő, ne felejtsétek el viszonozni azt, amit a hazátok tett értetek”
Kartali Róbert
2018.09.27.
LXXIII. évf. 39. szám
„Ha eljön az idő, ne felejtsétek el viszonozni azt, amit a hazátok tett értetek”

— mondta Orbán Viktor a topolyai fociakadémia avatóján

Ünnepélyesen átadták ma Topolyán a TSC Labdarúgó Akadémiát. A hatalmas épületben 45 férőhelyes kollégium üzemel majd, konyhával, közösségi terekkel, edzőtermekkel és öltözőkkel. A sportkomplexum átadásán Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is részt vett.

— A sport, különösen a labdarúgás, Közép-Európa közös nyelve — mondta a megnyitón Orbán Viktor. — Természetes, hogy összeköti a közép-európai népeket, mint például a szerbeket és a magyarokat. Nehéz történelem van mögöttünk, és hosszú évtizedekig több dolog választott el bennünket, mint amennyi összekötött. Ma azonban más szelek fújnak. Olyan szelek, amelyek azoknak a vitorláját dagasztják, akik összefognak és együttműködnek. Olyan Európában élünk, hogy akik összefognak, megerősödnek, akik széthúznak, legyengülnek és széthullanak. A szerbek és a magyarok az összefogást választották. Jól döntöttünk a politikában, a gazdaságban a kultúrában és a sportban is, amikor az együttműködést választottuk.


Szalai Attila felvételei

Orbán köszönetet mondott Aleksandar Vučić szerb elnöknek, továbbá Zsemberi Jánosnak, a TSC elnökének, aki vállalta a magyar sporttámogatások eljuttatását és észszerű felhasználását Szerbiában.

— Ez csak a kezdet. Még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok, sok ezer gyermek sportolásának megszervezése, vagyis komoly kalandok várnak még ránk — mondta.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy miért Szerbiában valósult meg ez a beruházás:

— Sok magyar él itt és az anyaország érdekelt az itt élők sikerében. Akinek jobban megy, annak kell egy kicsit többet vállalnia, annak kell többet beletennie a közösbe, és annak kell kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt ebből a beruházásból nagyobb részt Magyarország. A közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk.

Orbán nyomatékosította, hogy ha van gyerek, akkor van jövő is:

— Ha a gyerekek szelleme, jelleme és fizikuma kiművelt és erős, akkor a jövőjük is ilyen lesz, erős és művelt. Az ide vezető legbiztosabb út a sport. A sport az élet legfontosabb dolgára tanít meg bennünket. Becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni. Aki ezeket tudja, mindent tud. Ha eljön az idő, ne felejtsétek el viszonozni azt, amit a hazátok tett értetek. Bízunk bennetek, tegyétek naggyá Szerbiát és Magyarországot.

— Hálával és köszönettel tartozuk az anyaországnak, aki mellénk állt, amikor mertünk merészet álmodni — mondta Zsemberi János a megnyitón. — Komoly anyagi és szakmai támogatásban részesültünk, ennek köszönhetően törekvéseink könnyebben és eredményesebben valósultak meg. A jelen beruházásokat követően pedig az egykori topolyai városi stadion helyén felépül egy korszerű centerpálya, ami a sport jelentőségén túlmutatva társadalmi és gazdasági jelentéssel is bír. A TSC utánpótlási rendszere mintegy 1500 gyermekkel foglalkozik.

A megnyitó keretében megtartották a TSC Cup nemzetközi ifjúsági labdarúgótorna döntőit is. Először a belgrádi Partizan és a dunaszerdahelyi DAC csapata játszott a harmadik helyért, majd őket követően az eszéki Osijek és a felcsúti Puskás Akadémia mérkőzött az első és a második helyért. Első lett a horvát csapat, második a Puskás Akadémia, harmadik a DAC, negyedik pedig a Partizan.

 A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum a kollégiumi résszel, öt és fél hektáros területen három nagy pályával és egy segédpályával, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormány 9,5 millió eurós támogatásából épült fel.


Tekintse meg az esemény teljes képgalériáját, Szalai Attila felvételeit is:▼

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..