home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ha elindul a ha-ha-ha harsona
Rencsényi Elvira
2014.04.09.
LXIX. évf. 15. szám
Ha elindul a ha-ha-ha harsona

Ki ne járt volna közülünk legalább egyszer cirkuszban? És kiben ne maradt volna meg örök élményként az a mindent felülmúló hangulat, az ámulatba ejtő mutatványok és az őket kivitelező mutatványosok? Gyermekkorunkban ők voltak a „mi hőseink”, csodálattal követtük minden mozdulatukat: a légtornászokét, az állatidomárokét, a bűvészekét...

Ám hogy, hogy nem, a legtöbb gyermek kedvence a bohóc volt, aki mindig megnevettette a közönséget esetlen járásával, ügyetlenkedésével. A helyszín, a cirkuszi sátor pedig mindehhez sajátos hangulatot adott...

Ezt a csodás kedélyvilágot varázsolja elénk Palásti Andrea legújabb verses könyve, az Újfalusi cirkusz. Formabontó külsejű, piros színű gyermekkönyv ez, melynek lapjain életre kelnek a cirkusz nagy mutatványosai. Minden szereplőhöz rövid versike társul — ezeket Fazekas Kinga Emese írta.

A könyv maga a cirkuszi sátrat idézi, borítóján a piros és a bordó szín váltakozik, kívül-belül illusztrációk díszítik, melyek a cirkuszi porond már jól ismert szereplőit ábrázolják. Noha praktikusnak nem mondható, a gyermekek számára igazi élmény ezt a könyvet kézbe venni, felállítani annak rendje és módja szerint. És ha már áll a „sátor”, indulhat a nagy cirkuszi mutatvány!

Elsőként a harsonások köszöntik a virtuális cirkuszba látogatót, majd szép sorjában következnek a további szereplők. Legelöl a bohóc:

„Apró tarkabarka MASNIK nagyot repülnek,
MIELŐTT — a szaltó után — zsinórra ülnek.
Botot forgat a bohóc,
haja mindig csupa kóc.”

A kemény kartonkönyv kiválóan alkalmas arra, hogy a kicsik átláthassák, milyen is egy valódi, nagy cirkuszi sátor. A hangulat a színes képek és a versek által már adva van, s a kép úgy lesz teljessé, ha a nézőtéren régi, valódi fotókról mosolyognak vissza ránk az emberek.

A szerző nem használ túl harsány színeket, noha azok még inkább felkeltenék a gyermekek érdeklődését. A rajzokat tárgyak fényképei egészítik ki minden oldalon: pl. szívószál, gyümölcs, sütemény stb. Az ábránd és a valóság kedves elegyét alkotják ezek a montázsok, és a szó legmélyebb értelmében is rendhagyó ez a kiadvány.

Jóllehet a könyv külcsínje elsősorban a gyermekek tekintetét vonzza, a versek azonban nem éppen nekik íródtak. A költemények olvasatát, élvezetét egyebek között a kiválasztott (nyomdai) betűtípus is hátráltatja. Ezeket a betűket a gyermekek még nem ismerik, nem ezt tanulják az első osztályban, így a könyv önálló használata, forgatása — a játékosságra ingerlő külsőt leszámítva — még azoknak a gyermekeknek is nehéz, akik már megtanultak olvasni. A szétnyitható és cirkuszi sátorrá formálható könyv ötlete dicséretre méltó, és a versek is könnyen megtanulhatók.

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában megjelent, a szabadkai Grafoprodukt nyomdában készült kötetet szeretettel ajánlom minden olvasni és cirkuszba járni szerető gyermeknek és felnőttnek! 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..