home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
HUNOR-program
Talpai Lóránt
2023.01.05.
LXXVIII. évf. 1. szám
HUNOR-program

Nyolc magyar űrhajósjelölt — Barátsággyűrűk — Befagyott a Niagara-vízesés

Nyolc magyar űrhajósjelölt

Nyolc magyar űrhajósjelöltet tesztel jelenleg a honvédség, közülük kerül ki majd az a négy, aki megkezdheti a tényleges űrhajóskiképzést. A négy jelölt közül pedig azt az űrhajóst fogják kiválasztani, aki a HUNOR-program keretében eljuthat a Nemzetközi Űrállomásra. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a magyar űrprogram kapcsán arról számolt be, hogy több ezer jelentkező közül csupán 244 pályázat volt érvényes. Közülük választották ki azt a nyolc személyt, akit jelenleg a Magyar Honvédség légiereje tesztel a kecskeméti bázison, ahol a Gripeneken végzett tesztrepülések során mérik, miképpen hat rájuk az extrém gyorsulás. Továbbá kiemelte, az összes jelentkezőnek csak 16 százaléka volt nő, a miniszteri biztos szerint ennek oka „a hölgyek önbizalomhiánya”. Ezen segítene, ha már gyerekkorban biztatnák a lányokat arra, hogy a természettudományok felé forduljanak.

 

Barátsággyűrűk

Nem hivatalos csúcstalálkozót tartottak Szentpéterváron a Független Államok Közösségének országai. A rendezvényen az orosz elnök kifejtette, jó irányba halad az orosz hadsereg. „Nemzeti érdekeinket, állampolgáraink érdekeit és a népünket védelmezzük” — jelentette ki egy nappal azután, hogy 11. hónapjába lépett az ukrajnai orosz invázió. Putyin a csúcstalálkozón év végi ajándékban is részesítette a jelenlevőket. Egy olyan gyűrűvel lepte meg a megjelent vezetőket, amelyen a FÁK emblémája, valamint a Boldog új évet 2023 felirat szerepel. A megajándékozottak között volt Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán elnöke, valamint az örmény miniszterelnök. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök rögtön felhúzta a gyűrűt, amint megkapta.

 

Befagyott a Niagara-vízesés

Dermesztő hideget okozott Észak-Amerika-szerte a Quebectől Texasig terjedő bombaciklon. Még a Niagara-vízesés is befagyott, igaz, ez nem szokatlan jelenség, de mindig lenyűgöző látványt nyújt, mivel a farkasordító hidegben a víz és a légköri nedvesség gyönyörű, fehér kristályokat hoz létre. A hidegfront egyébként karácsonyra teljesen megbénította az Egyesült Államokat, csaknem 250 millió embert érintett. A rossz időjárásnak mintegy ötven ember esett áldozatul, rengetegen nem tudtak hazautazni az ünnepekre, mivel repülőjáratok ezreit törölték. Az időjárás az új esztendőre lassan enyhült, az elkövetkező napokban sokfelé már 8-10 fokra melegszik a levegő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..