Gyűrűhordozók, lovagok és Sancho

Gyűrűhordozók, lovagok és Sancho

Spanyol gitár hangja és spanyol török kávé íze pezsdítette fel a zsűri tagjainak agyműködését, miközben a gyűrű idei tulajdonosáról elmélkedtek. Szavaik a flamenco ritmusára peregve vették sorra a tavalyi lovagi tornák hőseinek fántásztiko és márávilyoszo tetteit. Két kidőlt gitáros és nyolc liter spanyol török kávé után lassult a flamenco ritmusa, s az ítészek arcán megjelent a — csak szieszta idején látható — mindentudó mosoly. Már tudták a választ a kérdések kérdésére. A jelöltek közül a legkomplexebb, legsokszínűbb, legkifejezőbb és legenergikusabb lovagot díjazták. „And the Pataki-gyűrű goes to… (dobpergés) Mezei Zoltán!

Cervantes Don Quijote de la Mancha lovagjának szellemében tartották meg az idei Pataki-gálát a szabadkai Népszínházban. Megjelent Dulcinea, a Fehér Hold Lovag a Zentai Magyar Lovagi Várból, és itt voltak az idei év gyűrűhordozói tisztségére jelölt lovagok, azaz Donna Béres Márta és Don Mészáros Gábor a Kosztolányi Dezső Színházból, Donna Crnkovity Gabriella és Donna Krizsán Szilvia az Újvidéki Színházból, valamint Don Mezei Zoltán a szabadkai Népszínházból.

A Pataki-gyűrű díjat az előző évadban nyújtott legkiemelkedőbb színészi alakításért ítéli oda a zsűri, és a délvidéki magyar színjátszás napján adják át. A pecsétgyűrű mellé 1000 euró értékű pénzjutalom is jár. Október 29-e a délvidéki magyar színjátszás napja, hetven évvel ezelőtt, 1945-ben ezen a napon mutatták be Pataki Lászlónak, a szabadkai Népszínház alapító tagjának rendezésében Balázs Béla Boszorkánytáncát. Ez volt a színház első darabja.

A 10-es díjat az Újvidéki Színművészeti Akadémia hallgatói osztják ki minden évben, elismerésük jeléül. Ez nagyon fontos a színészek számára, hiszen az új generációtól származó elismerés igen sokat nyom a latban. A díj maga pedig jelképesen az akadémia 10-es számú termében található szőnyeg egy darabja. Az idén Mészáros Gábor, a Kosztolányi Dezső Színház színésze vihette haza, akit a Liliom és a Csend című előadásokban nyújtott alakításáért jelöltek.

A Pataki-gyűrűt a hagyományokhoz híven a tavalyi gyűrűhordozó, azaz Vicei Natália adta át Mezei Zoltánnak, a szabadkai Népszínház Magyar Társulata művészének, aki a Bolondok tánca című előadásban a kormányzó szerepének megformálásával érdemelte ki a rangos elismerést.

Az idei jelölő Don Tolnai Szabolcs rendező volt, a nagy döntést pedig Donna Káich Katalin színháztörténész, Don László Sándor színész-rendező, az Újvidéki Művészeti Akadémia osztályvezető tanára, Donna Nataša Gvozdenović színházkritikus, Donna Szerda Zsófia újságíró, fotós, valamint egy összesített szavazattal az Újvidéki Művészeti Akadémia színészhallgatói hozták meg.

A díj átvételekor Mezei Zoltán elmondta, megfordult ugyan a fejében, hogy az idén esetleg ő kapja meg ezt a jeles elismerést, de végignézve a jelölteken arra gondolt, hogy közülük bárki megérdemelné, hiszen mindegyikük alakítása remek volt. Nagyon élvezte a kormányzó szerepét játszani, de a próbák során megküzdött a karakterrel. Elmondása szerint nagyon örül a díjnak, hiszen ez visszaigazolása annak, hogy színészként még nem rozsdásodott be teljesen, illetve az elismerés abban is megerősítette, hogy az ő helye a színpadon van.

Reméljük, a többi jelölt sem maradt bús képű, az őszi lovagi tornák máris elkezdődtek, lehet készülni az új kihívásokra. Kard ki kard!


Kattints az alábbi képre, és nézd meg a szerző adatlapját is:
Szerda Zsófi

De ne hagyd ki Zsófi honlapját se! >>> www.szerdazsofi.net

Címkék: Pataki-gyűrű
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Színház rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Gyűrűhordozók, lovagok és Sancho
Színház
  • Hét Nap
  • 2015.10.29.
  • LXX. évfolyam 43. szám
Gyűrűhordozók, lovagok és Sancho
Heti Interjúnk
  • GYURKOVICS Virág
  • 2012.11.07.
  • LXVII. évfolyam 45. szám
Facebook

Támogatóink