home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Gyurcsány velünk kezdi a reformokat!?
(tv.)
2006.06.21.
LXI. évf. 25. szám

MEGSZŰNIK A HTMH. ,,Július 1-én megszűnik a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH): feladatkörét, a jelenlegi mintegy 80 dolgozó egy részével együtt a Miniszterelnöki Hivatal veszi át - mondta Komlós Attila, a hivatal elnöke az egyik magyarországi lapnak. A hivatal munkatársainak egy részét, lapért...

MEGSZŰNIK A HTMH. ,,Július 1-én megszűnik a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH): feladatkörét, a jelenlegi mintegy 80 dolgozó egy részével együtt a Miniszterelnöki Hivatal veszi át - mondta Komlós Attila, a hivatal elnöke az egyik magyarországi lapnak. A hivatal munkatársainak egy részét, lapértesülések szerint a dolgozók mintegy 30 százalékát, űtveszi a MeH. Komlós tájékoztatása szerint a HTMH-t a Miniszterelnöki Hivatalba integrálják, az ügyeket a miniszterelnök stratégiai irányítása alatt a MeH-et irányító miniszter felügyeletével és a szakállamtitkár vezetésével a MeH struktúrájába illesztve viszik majd tovább.
A HTMH megszüntetése már Szilvássy György parlamenti bizottsági meghallgatásán is szóba került. Akkor a kancelláriaminiszter úgy érvelt, hogy az ,,átszervezés nem jelenti a terület leértékelését, a kabinet csupán a döntés-előkészítésben és döntéshozatalban is hatékonyabb akar lenni. ,,Egy hivatalszerű megoldás a kormányzati struktúrában nagyon sok esetben diszfunkcionális tud lenni - vélte Szilvássy.
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli kérdésekkel foglalkozó bizottságának elnöke a kancelláriaminiszter meghallgatásán bírálta a HTMH tervezett megszüntetését. ,,Az a tény, hogy önálló kormányzati szerv foglalkozik a határon túli magyarok ügyeivel, rendkívül jelentős vívmánya volt a rendszerváltozásnak. E kérdésnek a MeH-en belüli szakállamtitkárság szintjére történő áthelyezése az ügy leértékelését jelenti, különösen azért, mert olyan hírek is napvilágot láttak, hogy a Határon Túli Magyarok Hivatalának drasztikus leépítéssel kell szembesülnie. Ez a kettő együtt - a hivatal önállóságának mint országos hatáskörű hivatalnak a megszüntetése, valamint a tervezett leépítés - kifejezetten aggodalommal tölt el bennünket - mondta a fideszes politikus.
KOMPROMISSZUMKÉPTELEN A MÁÉRT... ,,Kompromisszumképtelen és megállapodásokat felmutatni képtelen Magyar Állandó Értekezletet (Máért) nem hív össze Gyurcsány Ferenc - mondta el László Boglár arról a hétfői tárgyalásról és vacsoráról, amelyen a miniszterelnök és a határon túli magyarság vezetői vettek részt Budapesten. A találkozóra a vajdasági magyar képviselők közül meghívót kapott a VMSZ-ből Kasza József, dr. Korhecz Tamás és Józsa László, valamint a VMDP elnöke, Ágoston András.
TÖRÖKBECSÉN AZ LPD NYERT. A községi választási bizottság által közölt nem hivatalos adatok szerint a Liberális Demokrata Párt (LDP) jelöltje, Milivoj Vrebalov-Miša győzött a törökbecsei polgármester-választáson.
A vasárnap megtartott második fordulóban Vrebalov 4136 szavazatot kapott (50,89 %), Saša Maksimoviæ, a Szerb Radikális Párt (SRS) kandidátusa pedig 3992-t (49,11 %).
Az első fordulóban az LDP-s jelölt 1696, az SRS-es pedig 1982 polgár bizalmát nyerte el - emlékeztet a Beta.
ERŐSÖDNEK A RADIKÁLISOK. A hónap elején látott napvilágot a legutóbbi közvélemény-kutatás, amelynek eredményei láttán aki eddig nem ijedt meg a radikálisok lehetséges hatalomra törésétől az most megtehette. A Gallup International szerint Szerbiában a radikálisok a biztos szavazók között 40 százalékos támogatottságot élveznek, a Demokrata Párt pedig csak 21 százaléknyi szavazatra számíthat.
KOŠTUNICA BÍRÁLÓ SZAVAI. Keményen bírálta vasárnap a szerbiai miniszterelnök a nemzetközi közösséget amiatt, hogy a feltételek diktálásának téves politikájával kedvezőtlen hatásokat gerjeszt Szerbiában. Vojislav Koštunica a FoNet belgrádi hírügynökségnek adott interjújában beszélt erről. ,,Azt hittük, hogy október 5-e után végleg mögöttünk maradt a feltételek diktálása... Úgy értettük, hogy a partnerségi viszony időszaka kezdődött az EU-val, amin Szerbia méltóságának teljes tiszteletben tartása értendő... A partner nem szab feltételeket, hanem együttműködik, nem gyakorol nyomást, hanem közösen határozza meg azokat a kritériumokat, amelyeknek eleget kell tenni - mondja Koštunica. Szavai szerint Szerbia nem segítséget és engedményeket vár a nemzetközi közösségtől, hanem elfogulatlanságot és egyenjogúságot.
KÉTNYELVŰ IGAZOLVÁNYOK. A Köztársasági Belügyminisztérium megkezdte a kétnyelvű személyazonossági igazolványok kiadását. Szabadkán elsőként dr. Korhecz Tamás tartományi kisebbségügyi titkár, a Végrehajtó Tanács alelnöke vehette át a szerb és magyar nyelvű személyi okmányt. Vojin Kojiæ, a szabadkai rendőrség főnöke nyújtotta át neki csütörtökön, június 15-én. Itt említjük meg, hogy habár örömmel vettük ezt a hírt, a helyesírásra mégis illene jobban odafigyelni. Az első Szabadkán kiadott személyi igazolványba ugyanis helytelenül került be dr. Korhecz Tamás vezetékneve. Kasza József, a VMSZ elnöke sajtóközleményben kedvezőnek értékelte a Belügyminisztérium által kiadott kétnyelvű igazolványokat.
SZERBIA IS ELISMERTE. A szerbiai kormány csütörtöki ülésén döntést hozott, amelynek értelmében elismeri Montenegró Köztársaságot, és egy záradékot is elfogadtak, amely szerint azon montenegrói állampolgárok részére, akiknek bejelentett tartózkodási helyük Szerbia területén van, lehetővé teszik a szerbai állampolgárság megszerzését.
Az indoklás szerint, miután a köztársaság Képviselőháza június 5-én döntést hozott, amellyel megállapította Montenegró függetlenségét, megértek a feltételek a diplomáciai kapcsolatok felvételére, ami hozzájárulhat a baráti és jószomszédi viszonyok fejlesztéséhez.
ŐRIZETBEN AZ EX POLGÁRMESTER. Az óbecsei rendőrségen csütörtökön őrizetbe vették Ðorðe Predin Badžát, Óbecse község volt elnökét, majd a nap folyamán ugyanez történt Tóth Nándorral, a Mladost Sportközpont volt igazgatójával. Nem hivatalos értesülések szerint a két személyt hivatali helyzettel való visszaéléssel gyanúsítják.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..