home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Gyújtópontokat keresve (és találva)
Martinek Imre
2022.05.09.
LXXVII. évf. 18. szám
Gyújtópontokat keresve (és találva)

Ígéret havának második vasárnapján, azaz május 8-án tartották meg az al-dunai Sándoregyházán az idei Ivanovo u fokusu elnevezésű fotoszafarit. A sorrendben XV. szakmai találkozó a helyi Dunavac fényképészcsoport és a Žarko Zrenjanin Kultúrotthon közös szervezésében valósult meg.

S ha már fotók és fotózás, a helyszíne(ke)n megtapasztaltakat mi is inkább fénybe írva adjuk át a befogadó közösségnek. Teljessé téve azt neves írónk és természetjárónk, Fekete István alkalmi gondolataival, a Gyeplő nélkül című művéből kölcsönözve.

„A föld szeretetét nem lehet megtanulni. Csak az tudja becsülni és értékelni igazán, aki beleszületett ebbe a környezetbe, aki már gyerekkorában felismeri és meglátja benne a szépséget, a föld adta lehetőséget és értéket. Egy-egy frissítő nyári zápor után, ahogy a napsugár ismét előbukkan, és lágyan végigsimít a vetéseken, a föld párába burkolózik, olyan, mint egy sokat ígérő, mélyről jövő sóhajtás, pihenni látszik, pedig az új élet gyökerezik benne. A réten lekaszált zöld fű illatát felkapja és magával hordozza a gyenge nyári szellő, az elmúlás kopársága trónol körülötte, de ez csak múló állapot, hiszen minden egyes fűszál a megújulás erejét hordozza magában. Elkápráztat és megbabonáz a természet eme varázslata, és azon vesszük észre, hogy mi is lassan a föld igazi gyermekeivé válunk. Aki egyszer kezébe veszi a gyeplőt, és beáll a természet örökös körforgásába, nap mint nap, évszakról évszakra becsülettel és hűséggel végzi nehéz feladatot, végül megkapja méltó jussát, mert akik munkát vetnek, majd munkát aratnak. Közben a föld — a hűséges öreg föld — elvégzi a többit. Nem tanítják ezt semmiféle iskolába, apáról fiúra száll az örökség, és az élet az igazi tanítómester.”


A fotókat Martinek Imre és Martinek Viktor készítették

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..