home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyönyörök és démonok kertjében
Szerda Zsófia
2022.08.02.
LXXVII. évf. 30. szám
Gyönyörök és démonok kertjében

Bezárta kapuit az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-tárlata, melynek a budapesti Szépművészeti Múzeum adott otthont. Még mielőtt azonban bekattintották volna a lakatot, mi is megnéztük a kiállított képeket, hiszen Bosch világa titokzatos, alakjai földöntúli, félig ember, félig állat szörnyszülöttek, s életművéből alig több mint húsz festmény maradt fenn. De ez előtt a húsz kép előtt azóta is csodálva álldogál a világ művészetélvező közönsége és a szakértők.

A kiállítás címe Menny és pokol között — Hieronymus Bosch rejtélyes világa, s kétségkívül az európai festészet egyik legemblematikusabb alkotója a németalföldi művész. A falakon saját képei mellett követőinek alkotásai is szerepeltek, illetve betekinthettünk az őt inspiráló irodalmi és teológiai művekbe, a franko-flamand és utrechti miniatúraművészetbe, de grafikai lapokat, iparművészeti tárgyakat is felmutatott a kiállítás. A tárlaton több mint kilencven műalkotás volt látható.

A nagyszabású kiállításra mintegy félszáz köz- és magángyűjteményből érkeztek remekművek, a többi közt a New York-i Metropolitan Museum of Art, a párizsi Musée du Louvre, az amszterdami Rijksmuseum, a londoni The National Gallery, a Los Angeles-i J. Paul Getty Museum, a New York-i The Morgan Library & Museum vagy a madridi Museo Nacional del Prado kölcsönzött alkotásokat a budapesti bemutatóra.

A kurátorok hét szekcióra osztották a kiállítást. A Két korszak határán című azt az átmeneti kort — a középkor végét és az újkor küszöbét — idézte meg, amelyben Bosch műalkotásai megszülettek. Ezt követte a Bolondok hajója című rész, mely bemutatta, hogyan látta a festő saját társadalmát, az emberi gyarlóságot, bűnöket. Olyan képek voltak láthatók a falon, mint a címadó Bolondok hajója, a Kőoperáció vagy a Szemfényvesztő. A harmadik szekció címe Az idők végezete. No itt aztán rendesen belemásztunk Bosch fejének legsötétebb bugyraiba: látomások a végítéletről és arról, mi vár bennünket a halálon túl. Nem túl kedves helynek festi le mindezt. Ebben a szekcióban voltak kiállítva a Túlvilági látomásokat ábrázoló táblaképei (Az üdvözültek felemelkedése és a Pokolba vezető folyó) vagy a brugge-i Utolsó ítélet triptichon. És ha már túlvilág, következett a kiállítás negyedik része, a Szentek élete. A keresztény ember számára példaértékűnek számító szentek életét ábrázoló festményeit láthattuk itt, melyek segítettek megőrizni hitünket a korábban látott sok démon között. Ebben a teremben volt kiállítva a Keresztelő Szent János a pusztában című képe, a Szent János evangélista Patmosz szigetén vagy a Szent Kristófot ábrázoló alkotása. Az ötödik szekció a Jézus követése címet kapta, s itt volt látható két korai műve, a Királyok imádása és az Ecce homo. Bosch talán legismertebb alkotása a Földi gyönyörök kertje triptichon, mely a Museo Nacional del Pradóban található Madridban. Ennek a képnek különösen a középső tábláját elemezték rengetegen az évek során, apró darabokra szedték, próbálták fejtegetni. Több másolat is készült róla, s egy arannyal szőtt falikárpit is. Valóban csodálatos képről van szó, az ember órákon át elálldogálna előtte. A befejező szekció Bosch művészetének széles körű hatását tárta elénk.

Az utolsó napos kiállításlátogatásnak talán az volt az egyetlen hátránya, hogy Bosch képeihez közel kerülni szinte lehetetlen missziónak tűnt a nagy tömeg miatt, ami bosszantó tud lenni, főleg, ha egy olyan festőről beszélünk, aki rengeteg apró részletből építi fel alkotásait, melyek másfél méterről nem láthatóak. Ezt a csalódottságérzetet azonban kárpótolta a kiállítás végén megtekintett film, mely lassú kameramozgással pásztázta végig a mester képeit, ránagyítva minden pici részletre, így egészen olyan érzésünk támadt, hogy minden porcikáját láttuk. E kis videó nélkül bizony erős hiányérzettel baktattam volna lefelé a szépművészeti lépcsőin, a kijárat irányába.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..