home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyökerekből figurák
Tóth Tibor
2017.01.08.
LXXII. évf. 1. szám
Gyökerekből figurák

Gondolta volna a kedves olvasó, hogy a sokunk számára semmitmondó, egyszerű fagyökerekből mi minden alakítható ki? Mi, egyszerű halandók simán elsétálunk a természet eme csodái mellett, és észre sem vesszük a lenyűgöző alkotásokat. Nem úgy Losoncz Rezső magyarkanizsai gyökér- és fafaragó művész, aki a gyökerekben, fatörzsekben azonnal felfedezi az ábrát, a formát, amire csak nagyon kevesek képesek.


Losoncz Rezső alkotás közben
(Szabó Attila felvételei)

Az effajta művészet iránti vonzódás már több mint tíz éve kialakult benne. A terméskövek mellett elhaladva különböző alakzatokat vélt látni bennük, majd később felpillantva az égre, a felhőkből is figurák körvonalai rajzolódtak elé. Talán a genetikának is van némi köze a művész ebbéli képességéhez. Rezső nagybátyja ugyanis asztalos, nagyapja csempedarabokból mozaikokat rakott ki, édesanyja pedig festészettel foglalkozik. Mentorának Nádi Endre fafaragó művészt tekinti, aki a pályafutása elején lendületet adott neki.

A magyarkanizsai művész a kezdetekkor, egy spontán séta alkalmával egy fül alakú ágat, egy szemre hasonlító fadarabot és egy fában felismerhető arcot látott. Ekkor kezdődött az anatómiához kapcsolódó alakzatok gyűjtése, majd Rezső talán legkedvesebb témája, a sport váltotta fel ezt.

— A sportot kiskorom óta nagyon szeretem. Húsz évig a magyarkanizsai Potisje csapatában fociztam, majd játszottam Martonoson, Oromhegyesen és Ilonafalun is. A focival egyidejűleg lábteniszeztem, Szabó László barátommal 1987 és 1989 között zsinórban háromszor megnyertük a lábteniszbajnokságot. Térdsérülés miatt 1995-ben abbahagytam a focit, de a sportnak nem intettem búcsút, a teniszt, az asztaliteniszt és a tollaslabdát mindmáig művelem. Talán a sportban vagyok a leginkább otthon — mondta Losoncz Rezső, aki tagja a European Landart Network elnevezésű, művészek alkotta csoportnak.


Tökéletes női idomok, Motoros, Hosszú nyakú gém

A kilencszeres olimpiai bajnok jamaicai sprinter, Usain Bolt

Az első, gyökérből készült szobra birkózókat ábrázolt, amint az egyik épp betusolja a másikat. Az alapanyagot teljesen véletlenül, az azóta már elkészült magyarkanizsai autóbusz-állomás építési munkálatai idején találta. A gyökeret hazavitte, megtisztította, majd addig forgatta, amíg ki nem kristályosodott előtte a valódi kép. A két birkózó másnak is megtetszett, így bácsalmási kiállítása alkalmából rögtön gazdára is talált. Rezső első munkája, melyen alakítani is kellett, szintén birkózókat ábrázolt, de nem tushelyzetben, hanem abban a pillanatban, amikor a két izomkolosszus egymásnak feszül. Nemcsak a különféle sportágak jelennek meg a művész kezének munkája nyomán, hanem konkrét sportolókat is megformált már. Elsőként Szeles Mónikát örökítette meg fából, rajta kívül pedig a lólengés olimpiai bajnoka, Berki Krisztián is ott van a polcon. A sporthoz köthető legfrissebb alkotás a jamaicai sprintert, Usain Boltot ábrázolja a győzelme utáni jellegzetes testtartása közben.

Munkáihoz a közvetlen környezetében található fafajtákat használja fel. Leginkább fűzfával, nyárfával, eperrel és akáccal dolgozik.

— Több mint százötven alkotásom van, a legtöbb a sporthoz kötődik. Sokszor csak a fa faragása közben derül ki, mi is lesz a végeredmény: sportoló, nőalak vagy valamilyen állat. Gyakran megmunkálás közben születik meg az ötlet. Néha az is előfordul, hogy már az első pillanatban megtalálom a fában a lényeget, és tudom, mi lesz belőle, ám a legtöbbször mindez itthon, alkotás közben válik világossá. Olyan is van, hogy a hazaszállított fát napokig, sőt hetekig szemrevételezem, mire eldől, mi lesz a sorsa. Az alapanyagból az alkotás közben elveszek, és csak nagyon ritkán adok hozzá valamit. Eróziót végzek a munkáimon, csiszolással varázsolom elő az anyagból a művet. Motorfűrésszel, elektromos csiszológéppel és dörzspapírral dolgozom. Gyakran gyökerekből rakok össze valamit ragasztással, fűzéssel. Így alkottam meg például egy életnagyságú orrszarvút. A leglátványosabb alkotásomnak azt a két méter hosszú szarvast tartom, amely egyetlen akácgyökérből készült. Kedvencem Az ördög kardja és a békegalamb című művem, mely egy visszahőkölő pózban kardjával döfni készülő alakot ábrázol, a fegyvere pengéjén egy galambbal. Ez a kis szobrocska mondanivalót hordoz magában — magyarázza a művész.


Losoncz Rezső és Az égbe szökkenő szarvas

A mestermunkákat láthatta már a többi közt a bácsalmási, a szegedi, a tótkomlósi, a katymári, a tornyosi, a martonosi és természetesen a magyarkanizsai közönség is, illetve az oromi Malomfesztivál és a Kanizsa Feszt látogatói is rendszeresen találkozhatnak Rezső élethű alkotásaival.

További tervei felől érdeklődve elmondta, hogy 2017-ben is folytatni kívánja az alkotást, jelenleg egy orangután és egy gém áll félkész állapotban a műhelyében. Több figurát is meg szeretne formálni jövőre, de hogy mit, az egyelőre még maradjon titok.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..