home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyökerek tábor – életre szóló élmény
Martinek Imre
2019.07.07.
LXXIV. évf. 27. szám
Gyökerek tábor – életre szóló élmény

Budapesti tudósítónktól

Július 2-a és 10-e között, immár tizenhetedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Gyökerek tábort.


Az erdélyiek

A Junior Prima-díjas tábor szellemiségét a keresztény értékek és a jezsuita lelkiség határozza meg, szervezői pedig főként a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium diákjai és öregdiákjai, illetve barátaik. Miképpen az szakmai hitvallásukból is kitűnik, a tábor során a szervezők is olyan élményekben részesülnek, amelyek aztán egész évben motivációt jelentenek számukra a tábor jövőbeni szervezését illetően. Mi több, mégpedig minden évben – a program sikerességének fennmaradása érdekében! maguk a szervezők is igyekeznek megújulni. A tábor jelmondata: Tegyetek jót, mert tudtok! 


A délvidékiek

A szervezők olyan harmincegynéhány fős, szociálisan vagy anyanyelvi szempontból hátrányos helyzetű, határon túli magyar ajkú gyermekeket látnak vendégül, akiknek másképp nem volna lehetőségük eljutni az anyaországba. A projektum 2003.évi debütálása óta az idei nyolcnapos program keretében is Magyarország természeti, történeti és kulturális örökségének bemutatása és láttatása került gyújtópontba. Gyermek-célközösségnek, akik az érzékenyítéssel egyidőben egy keresztény szellemiségű, befogadó közösség tagjaivá válnak. Sajátos lehetőséggel magyarországi, illetve a többi határon túli, magyarlakta területről származó kortársakkal megismerkedni, barátságokat kötni.


A kárpátaljaiak

Egyébként az idei táborra hangolódva ugyancsak sor került adománygyűjtő akcióra. A sorrendben negyedik jótékonysági hangverseny a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jelenlegi és volt hallgatóinak szervezésében, továbbá a magyar származású, Kanadában élő mezzoszoprán, Margaret (Bó) Bárdos énekhangi szolgálatával valósult meg június elején, a Mária utcai Jézus Szíve jezsuita templomban. A Gyökerek Tábor sikerességéhez hozzájáruló – jelenlegi és korábbi védnökök névsorát a https://jezsuita.hu/gyokerek-tabor/ oldal méltatja.

A programok között ezúttal is kiemelkedő helyet kapott az ún. Bemutatkozó est, mely során a táborozó kárpátaljai, erdélyi és délvidéki gyerekek csoportonként zenés-verses előadással mutatták be, honnan is érkeztek. Családiasan. Bensőségesen. Megrendítően. Örömtelin.

Természetesen, alkalom volt mindez barátnak és támogatónak – egyformán, közelebbi betekintést kapni a tábor dinamikájába is. Megismerni a gyerekeket, azok kísérőit és a szervezőket. Az est helyszínéül a budapest-palotanegyedi Párbeszéd Háza választatott, időpontjául pedig július hatodikának esti órái. A közös szentmisével rajtoló tábor idei „kiadásában” is fontos helyet kaptak a gazdag fotódokumentációval ellátott napi élménybeszámolók, melyek közzététele a közösségi platformon (https://www.facebook.com/gyokerektabor/) a késő esti és a kora reggeli órák közötti intervallumban történt. A fényképalbum szabadon fellapozható!

A délvidéki (törökbecsei, beodrai és töröktopolyai) gyermekek tízfős csoportját erre az utazásra Halmai János káplán és Micsik Béla törökbecsei hitoktató, „mellesleg” mindketten a visegrádi székhelyű Szent György Lovagrend lovagjai kísérték el.

 


A fotók a július 6-i bemutatkozó esten készültek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..