home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gyökereinkbe kapaszkodva
Tóth Tibor
2015.12.13.
LXX. évf. 49. szám
Gyökereinkbe kapaszkodva

A Ludaspuszta Térségi Társulás, a ludasi NOGE húsfeldolgozó üzem és a Paligo Palus Ultramaratonklub szervezésében harmadik alkalommal került sor a Hagyományok téli fesztiváljára, a IV. Nemzetközi tepertősütő fesztiválra, a VII. Helyi termékek kiállítására és a XV. Télapó-futásra.

A palicsi Kisvendéglő előtti téren huszonhat csapat — a hazaiak mellett domaszéki, kissori és ásotthalmi együttesek — bográcsokban sütötte a tepertőt, melynek illata még azokat is vásárlásra csábította, akiknek nem tartozik a kedvenceik közé ez a finomság. Az ünnepélyes megnyitón elsőként Ábrahám Csilla, a Ludaspuszta Térségi Társulás elnök asszonya visszatekintett a helyi termékek kiállításának kezdetére, amikor Hajdújáráson harminc kiállítóval indultak, mára pedig a részvevők száma megkétszereződött. Kiemelte Szabadka városának és a tartományi mezőgazdasági titkárságnak a támogatását, ezenkívül a VMSZ és néhány vállalat is pártfogolja a rendezvényt.

Ljuben Hristov, a polgármester kis- és középvállalkozásokkal megbízott tanácsnoka, valamint Petkov Éva, a szabadkai magyar főkonzulátus gazdasági vezetője a rendezvény gazdasági jelentőségéről szólt, Engi Péter, a NOGE húsfeldolgozó üzem alapítója, a tepertőfesztivál megálmodója pedig kifejezte reményét, hogy a tepertőfesztiválhoz hasonló rendezvényeket még nagyon sokáig folytatják, ezzel is fejlesztve közösségünket.

Bunford Tivadar, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke elmondta, hogy a sült tepertő illatáról gyermekkora disznóvágásai jutnak eszébe.

— Három gondolat motoszkál a fejemben: a hagyomány, a csapatmunka és a barátkozás, valamint az egymásba kapaszkodás. Disznóvágáskor mindig együtt volt a család, az emberek csapatmunkában dolgoztak, készítették elő az élelmet a következő évre. Ezekre a dolgokra jó visszaemlékezni, hiszen ezzel a gyökereinkbe kapaszkodunk — mondta Bunford.

Vasárnap került sor a XV. Télapó-futásra, melyen mintegy nyolcszáz Télapó teljesítette a 2 km-es távot. Az idei esemény nem csak futásból állt, hiszen először szerveztek képzőművészeti és fogalmazásíró versenyt, valamint játszóházat. A Télapó-futáson minden korosztály képviseltette magát, a legfiatalabb rajthoz álló két és fél hónapos, a legidősebb pedig nyolcvannégy éves volt.

A kétnapos eseményt Szabadka városa, a palicsi helyi közösség, a Palics Magyar Művelődési Egyesület, a tartományi mezőgazdasági titkárság, a VMSZ, az Elitte Palics és a Park Palics támogatták.

A rendezvényen készült fotókat, Szabó Attila és Tóth Tibor felvételeit az alábbi linkekre kattintva tekintheti meg:

http://hetnap.rs/galeria/III-Hagyomanyok-teli-fesztivalja-(1-resz)-2999.html

http://hetnap.rs/galeria/III-Hagyomanyok-teli-fesztivalja-(2-resz)-3002.html

http://hetnap.rs/galeria/XV-Telapofutas-Palicson-3005.html

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..