home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gyökér adja fáját, fája adja ágát
Csermák Zoltán
2020.03.05.
LXXV. évf. 10. szám
Gyökér adja fáját, fája adja ágát

Fábián Éva koncertje mestereivel és tanítványaival

A Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozatának következő vendége Fábián Éva. A neves énekes a március 7-ei előadásával a nagy elődök emléke előtt tiszteleg, s természetesen a tanítványait is színpadra szólítja.

A Hagyományok Háza 2012 óta rendezi meg a Mesterek és tanítványok koncertsorozatát. Március 7-én a közönség előtt Fábián Éva népi ének tanár, énekes és mesemondó előadóművész lép fel, aki az elmúlt 45 évben számtalan tanítványának adta át a népzene szeretetét. A művészt az est programjának összefoglalására kértük meg.

„Mint a sorozat címében is szerepel, én is hívtam mestereket: Gyimesből — ahogyan tanítványaim szólítják — Dankó Eszti nénit, a mezőségi Magyarszovátról Papp Erzsi nénit, akinek édesanyja is nagyon szépen énekelt, s korábban mindkettőjüktől gyűjtöttünk. Bukovinai székelyként, szűkebb hazámból, Tolna megyéből Hajdú Józsefné Margit nénit várom, aki nemcsak szép stílusban, de szép hangon is énekel. A tanítványok sorában régi és mostani tanítványok, kolléganők, — akiket egykor még okítottam, de már együtt dolgozunk — is szerepelnek, legtöbben a kis otthonunkhoz, az Óbudai Népzenei Iskolához kötődnek. Pályámat felidézve, az Egyszólam együttesből is érkeznek; az Egyszólam Népzenei Táborba rendszeresen hívjuk a már említett mestereket, ahol egy héten keresztül tanulunk tőlük. Pedagógusként ezt tartom a népzenetanulás leghatékonyabb és legintenzívebb módjának.

A szombati programot mestereink köré építjük fel: egy bukovinai székely összeállítással kezdünk, s talán a legendás Nyisztor Bertalannéról is be tudunk játszani filmanyagot, aki 82 évesen szerepelt nagy sikerrel a Röpülj Páva versenyen, 1978-ban. Tőle még szintén gyűjtöttem, s egyben nagyon sokat is tanulhattam. Egy pusztinai kislány is fellép, aki még a nagy öregektől tanulhatta a moldvai népdalkincset. Ezt követi a széki összeállítás, s mivel aznap a Hagyományok Házában somogyi tematikus nap lesz, az előadásban egy kis ’Somogyot’ is felvillantunk.”

Fábián Éva 1975-ig a Tolna Megyei Bukovinai Székely Hagyományőrző csoportjának énekese, mesemondója, majd a Kalamajka zenekar és az Egyszólam zenekar énekes-gardonos mesemondója. Munkásságát 1979-ben a Népművészet Ifjú Mestere kitüntetéssel, 2009-ben Életfa-díjjal, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium életmű-díjával ismerték el.1999-től az Óbudai Népzene Iskola népi ének tanára, de oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is. A Hagyományok Házában hagyományos mesemondást tanít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..