home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gyógyszertárak tere
Orosz Ibolya
2014.06.04.
LXIX. évf. 23. szám
Gyógyszertárak tere

Képtelen vagyok eldönteni, melyik jelenség a lehangolóbb. A néhány évvel ezelőtti, amikor Szabadka belvárosában a megüresedett üzlethelyiségek legtöbbjében kínai bolt nyílt? Vagy ez a mostani kórkép, hogy a városban lépten-nyomon gyógyszertár nyílik — a bezárt kínai bóvliüzletek helyén is? Számomra az első (a kínai boltok) a lakosság többségének nyilvánvaló elszegényedését, anyagi lecsúszását tükrözte vissza. Ez a másik trend (a patika hátán patika) valósággal megrémít: ennyire betegek volnánk?

Nem tudok mit kezdeni a jelenséggel, nem értem a hátterét. Pedig annyit már sikerült felfognom, hogy a gyógyszeripar nagyhatalom.

A szabadkai gimnázium közelében, a Rudics utca sarkán volt egy üveg- és porcelánbolt, melynek kirakata előtt mindig megálltam nézelődni. Olykor-olykor egészen finom, ízléses dolgokba (kávéscsészékbe, süteményestányérkákba) lehetett beleszerelmesedni — mint a „bőség” éveiben, a régi szép időkben. Aztán néhány hónappal ezelőtt bezárt, gyógyszertár nyílt a helyén. Amiben nem lenne semmi különös, ha néhány lépéssel odébb, átellenben — a zsinagóga mellett — nem működne már évtizedek óta az állami gyógyszertár meg egy, a tövébe települt magánpatika. Nem tűnne fel annyira, ha a Rudics utca közepén nem nyílt volna még egy új magángyógyszertár. S ha százméteres körzetben (a tejpiac oldalában meg a Petőfi Sándor utcában) nem működne még négy. Ha ezeket a patikákat közelebb lehetne húzni egymáshoz (akár a legókockákat), úgy körbe lehetne építeni velük a patinás gimnázium előtti körforgalmat. Nevet is kaphatna: Gyógyszertárak tere.

Hasonló a helyzet a Szent Teréz-székesegyház környékével, a városháza környékével, de nem sorolom. Csak nézek nagyokat, és nem értem. Persze tudom, hogy a háziorvosunk által megírt vényt már a magángyógyszertárakban is be lehet váltani. Ettől függetlenül föl nem foghatom, hogy ez ekkora üzlet?! Vagy? Ismerek valakit, akinek a múltkor a szokásos nyolc nap (!) helyett tizennégy napot kellett várnia arra, hogy a körzeti rendelőben a doktornő felírja a gyógyszereit. Siránkozni kezdett a nővérnek, találjon egy korábbi időpontot, mert addigra elfogynak az orvosságai. A pultos nővér kioktatta: „Elmegy a patikába, kér reverszre, ami kell, kifizeti, aztán ha meglesz a vény, viszi a receptet, és visszakapja a pénzt!” Az ismerősöm csak állt ott, mint akit leforráztak. Értetlenül nézett, de a pult túloldalán ülő nő már nem foglalkozott vele. Simlisséget sejtett a dologban, mégis megpróbálta — de a patikusnő úgy elkezdett vele kiabálni, hogy megszégyenülve kisomfordált. Szegény szerencsétlen nem fogta föl, hogy nyilván nem az állami gyógyszertárban kell reverszre kérni, hanem a privátban. Lehet, hogy a magánpatikák szaporodásának ez lehet az egyik nyitja?

Szóval, magas ez nekem. Az én logikám szerint a jelenséget megmagyarázná, ha a gyógyszertárakban a nyugtatók szabad eladásban beszerezhetőek lennének — nem is olyan rég még bárki, recept nélkül is vehetett magának idegcsillapítót. De már nem lehet. Pedig igény volna rá. Köztudomású, hogy Szerbiában a lakosság fele Bensedinen él. A nyugtatók beszerzésének korlátozása/szigorítása ezt a számot volt hivatott csökkenteni. Ami nem jelenti azt, hogy csökkent volna annak a rétegnek az aránya, amelyik idegcsillapítóra szorul, illetve nagy-nagy elkeseredésében vagy a közállapotok és a stresszelő hírek nyomán legszívesebben dilibogyó után nyúlna. Sőt. Itt van ez a katasztrófa, az özönvíz mértékű esőzés okozta szerbiai árvíz, az áldozatok, a nincstelenné vált emberek ezrei, akiknek mindenük odalett. Szavak nincsenek rá. S akkor jön a Srbijavode első embere, aki a felelősségről beszélve Istent okolja. Jön az egyházi méltóság, aki szerint ez Isten büntetése, amiért Belgrádban parádés felvonulást akarnak tartani a melegek. Jön a válságtörzs első embere, aki a születésnapi bulijával van elfoglalva (május 14.), s nem azzal, hogy 15-e helyett már 13-án megtegye, amit tennie kell. Jön egy miniszter, aki nem tud különbséget tenni a rendkívüli állapot és a rendkívüli helyzet között. Jön egy polgármester, aki elhárít minden felelősséget, mondván: nem is szóltak a szirénák, mert elromlottak. És jön az államfő, aki szerint: ami történt, az figyelmeztetés. „Figyelmeztetés, nem annyira az államnak, mert az állam kiválóan feltalálta magát, a kormány hibátlanul tette a dolgát... Ez egy nagy figyelmeztetés a polgároknak” — mondta, és nem nyílt meg alatta a föld. Mi pedig, akik hallgatjuk őket, nem hiszünk a fülünknek, csak kapkodunk a levegő, s — ha volna — a Bensedin után.

Ami engem illet, elmondhatom, a gyógyszer nyugtató erejével hatottak rám a köztársasági ombudsman szavai, amikor nyilvánosan visszaüzent az államfőnek: „A polgárok, és ne az állami szervek vagy azok vezetői értékeljék a saját munkájukat, legfőképp pedig ne ők szólják meg a polgárok viselkedését, hiszen a polgárok csupán nyomozhatnak a tények után, miközben ez a nyomozás az állami szervek és szolgálatok dolga volna.” Annak okán szólt a jogvédő, hogy a katasztrófa kapcsán figyelmeztetnie kellett: a cenzúra alkotmányellenes. S ebben az országban, ahol patika hátán patika nyílik, lelki egészségünkre jótékonyan hatottak a szavai: mindenkinek joga van a szabad gondolat- és véleménynyilvánításra; mindenkinek joga van kritizálni; joga van ahhoz, hogy optimista vagy pesszimista legyen; hogy higgyen vagy ne higgyen; hogy támogasson vagy ellenezzen; hogy hallgasson vagy beszéljen; hogy a véleményét, meggyőződését szabadon és nyíltan hangoztassa. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..