home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Gyertyaszentelő Boldogasszony napja van
2021.02.02.
LXXVI. évf. 4. szám
Gyertyaszentelő Boldogasszony napja van

Ha hihetünk a néphiedelemnek, a mostani borult idő azt jelzi, a hideg idő már nem tart sokáig.

Ezen az ünnepen a katolikus hívők arra emlékeznek, amikor Szűz Mária, negyven nappal születése után, bemutatta Jézust a jeruzsálemi templomban. A mózesi törvény szerint előírt áldozat fölajánlásakor jelen volt az agg Simeon is, aki a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. Ehhez a naphoz több szokás is tartozik. A szentmiséken megszentelik az erre szánt gyertyákat. A keresztény ünnep mellett számos néphiedelem kötődik február másodikához. A hagyomány szerint, ha a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, azaz napsütéses idő van, akkor visszabújik még téli álmot aludni, és hosszú tél várható. De ha felhők takarják az eget, nem látja az árnyékát, amit azt jelenti, hogy már vége a télnek. 


Fotó: Wikipedia

Forrás: hirado.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..