home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyertyák illat- és formakavalkádja
Fehér Márta
2021.01.13.
LXXVI. évf. 2. szám
Gyertyák illat- és formakavalkádja

Kókusz, vanília, barack, narancs, földieper, fahéj, karamell, rózsa, levendula, óceán, lime, fenyő, csokoládé, kávé. Bódítóan sokféle illatgyertya kerül ki Malčić Beáta gyertyaöntő műhelyéből. Érzékeinkre a színek, a méretek, a formák is csábítóan hatnak. Nem csoda hát, hogy a zentai piacon található boltocska beváltotta tulajdonosa minden álmát.

A zentai kétgyermekes anyuka húsz évig dolgozott kereskedőként, üzletvezető-helyettesként, üzletvezetőként. Tavaly aztán fordulóponthoz érkezett az élete.


Malčić Beáta

— Úgy éreztem, valamin változtatnom kell, valahogy ki akartam lépni a mókuskerékből, ne az legyen, hogy reggel 6-kor munkába állok, és 14 óráig ott robotolok, és a most nyolcéves fiammal meg a tizenhárom éves lányommal is szerettem volna több időt tölteni. Nekem fontos a velük töltött idő, a közös ebéd, játszás, kerékpározás. Ahogy ért bennem a gondolat, megszületett az ötlet, hogy gyertyát önthetnék.

* Miért éppen a gyertyaöntés?

— Kislány koromban is nagyon szerettem rajzolni, magam kitalálni, szerkeszteni dolgokat, nagyobb koromban a kézműveskedés érdekelt, horgoltam, hímeztem. Ötleteket keresve sokat nézelődtem az interneten, és rátaláltam a gyertyaöntésre, mely azonnal megfogott. Mivel Zentán nincs ilyen bolt, gondoltam, próbáljuk meg!


Gyertyaöntés

Beáta rengeteget olvasott a gyertyák készítéséről, majd beiratkozott egy magyarországi tanfolyamra, és az alapoktól a gyertyafaragásig mindent megtanult. Utána az otthoni „próbaidőszak” következett: különböző formákat vásárolt, alapanyagokkal kísérletezett, és az így elkészült termékeket először családon belül tesztelték. Nagyon sok pozitív visszajelzést kapott, ami újabb és újabb lendületet adott neki. Először a konyhában készültek a gyertyák, ám azt „kinőtte”, és most már van saját kis műhelye. Piacnapokon — hétfőn, szerdán, pénteken és szombaton — a kis boltocskájában várja a vásárlókat 9 órától délig, a többi időt pedig igény szerint a műhelyben tölti, néha késő estig. Sokkal rugalmasabb így a munkaidő — mondja elégedetten, és hozzáteszi, a család is besegít, ha kell, a deklarálásba, csomagolásba.


A faragott gyertya gyors munkát igényel

— A legfontosabb a minőségi alapanyag. Én paraffinviaszt használok, és persze szükség van kanócra, színező- és illatanyagokra, formákra. A paraffinviaszt fel kell olvasztani folyékonnyá a megfelelő hőmérsékleten, a kanócot befűzzük az öntőformába, ízlés vagy kérés szerint színezzük vagy illatosítjuk, utána beöntjük a formába, és várjuk, hogy meghűljön. Ez többórás folyamat, attól függ, mekkora gyertyát szeretnénk önteni. Amikor teljesen kihűlt, visszavágjuk a kanócot, egy kis esztétikai formázás következik, majd deklarációt ragasztunk rá, és mehet is az üzletbe.


Alkotás a műhelyben

A háromféle méretben kapható, különleges faragott gyertya elkészítése nagyfokú gyorsaságot, ügyességet és odafigyelést igényel. Beáta kezei közül az előbb ismertetett folyamat szerint elsőként az alaptest kerül ki, melyet színezett paraffinviasz vár az olvasztó-mártogató gépben.


Márciusi boltnyitás

— Az alaptestet belemártom a meleg színbe, majd a hideg vízbe, hogy mindjárt megkössön. Van, hogy harminc réteget húzok rá egy alaptestre. Amikor faragom, még puha, így nem törik le, olyan állaga van, mint a gyurmának. Nagyon gyorsan hűl, 15 percem van, hogy megfaragjam, utána már törik, roppan. Miután teljesen kihűl, kap egy lakkréteget, mely porcelánhatást kölcsönöz a gyertyának.

A faragott gyertyák mellett egyszerű színesek és illatosak is készülnek, négy-öt változatban Télapó, fenyőfa, angyal, maci, rózsa formájúak, illetve hagyományos és újragondolt mértani test alakúak.

— Az illatgyertyák a legkeresettebbek, ezeket nagyon szeretik az emberek, mert akár egy vacsora vagy egy kis szabadidős tevékenység mellé is különleges hangulatot varázsolhatnak otthonukban. Ajándékba is szívesen adják. Hogy melyik az én kedvencem? Ezt nem tudnám megmondani, mind szeretem!

Mennyi ideig ég egy ilyen gyertya? Egy 8 centi magas, 6 centi átmérőjű henger bizony 23 órán át!

A Gyertya Varázs nevű kisboltot 2020. március elején, nők napja után nyitották meg, majd március 16-án, a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapot miatt nehéz szívvel bezárták. Ötven napig állt a lakat a bejáraton, és a május 1-jei ünnepek után nyitott meg újra. A vállalkozás sikeresnek bizonyult, egyre többen keresik fel az üzletet, vannak visszatérő vásárlók. A zentai Jézus Szíve-templom is innen rendel, ez egy nagy kihívás meg nagy boldogság. Emellett az önkormányzat adventi koszorúján is Beáta gyertyái égtek, ez is egy csodálatos dolog, rengeteg ember megtekintette, még ha a körülmények miatt nem is élőben, hanem felvételről. A vállalkozó elmondta, önerőből jutott el eddig, ám hozzáteszi, szívesen pályázna, és terjeszkedni, bővülni, fejleszteni szeretne. Készül a webáruházuk, és más városokban is keresnek partnereket, akik árulnák a gyertyákat.

(A szerző és az interjú alanyának felvételei)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..