home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Gyermeknevelés Liszttel
Dr. Csermák Zoltán
2024.04.29.
LXXIX. évf. 17. szám
Gyermeknevelés Liszttel

Fiaim zenei nevelése valahol félresiklott. Pedig igencsak igyekeztem, kazettákat állítottam össze a legnépszerűbb művekből, és úton-útfélen bekapcsoltam a csemetéknek.

Unokáimnál — feleségem sugallatára — más módszerrel kísérleteztünk, s ez a metódus, úgy tűnik, jobban működik. Ehhez viszont a MÜPA kiváló gyerekfoglalkozásai és előadásai is kellettek. Egy verőfényes vasárnap délelőtt — a matinékoncertek keretében — a Liszt és Európa című előadást hallgattuk meg. Meglepetésemre a fiataloknak (kilenc—tizenhat év) szóló koncertet a komplexum Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében rendezték meg. Nem volt ugyan telt ház, de így is nagyon sokan foglaltak helyet a széksorokban.

Igazi ismeretterjesztő hangversenyben lehetett részünk. Szélpál Szilveszter operaénekes és Fazekas Gergely muzikológus szakértő közreműködésével szerezhettek a jelen lévő fiatalok ismereteket Liszt Ferenc, a legnagyobb magyar romantikus szerző életének fontosabb állomásairól. A játszva tanítás zenei alapfogalmak elsajátítására is kiterjedt. Képzőművészeti alkotások, karikatúrák színesítették az elmondottakat, és természetesen a zenei betétek sem maradhattak el. Balog József zongoraművész néha odapattant a hangszeréhez, és illusztrálta a műsorvezetők szavait.

A délelőttöt a virtuozitás irányába vitték el, s a válogatott zongoraművek is ezt támasztották alá. Wagner-, Chopin- és Schubert-átiratokkal mutatták be Liszt kapcsolatát zeneszerzőtársaihoz, itt már az operaénekes-műsorvezető is dalra fakadt, de természetesen nem hiányozhatott Paganini sem, akinek hatására kötelezte el magát a szerző a másoknak megoldhatatlannak tűnő darabok írására. Az olasz ördöghegedűs 24. caprice-át egy tehetséges fiatal hegedűművész, Sztathatosz Sebestyén előadásában hallhattuk, majd Liszt átirata következett Balog József tolmácsolásában. A zongorista rátett egy lapáttal, s Fazil Say török szerző jazzfeldolgozását is közreadta, ezzel is bizonyítva sokoldalúságát. Ekkor már felforrósodott a levegő, s fiatal és idősebb egyaránt bravózott a művésznek. Ami számomra nagyon szimpatikus és újdonság volt: a jelenlévők kivetítőn tudták követni a zongorista kezét, játékát.

Családom szájtátva figyelte a produkciót. Pedagógiai és művészeti szempontból kiválóan felépített előadásnak lehettünk részesei, melynek étékét az is mutatja, hogy legkisebb unokáim is egymás szavába vágva számoltak be otthon a jeles eseményről. Jómagam is tanultam valamit: ez hasznosabbnak tűnt, mint egykori próbálkozásom.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..