home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyermekáldozatok, beteg elkövetők
(re)
2011.01.26.
LXVI. évf. 4. szám

Felmentették a kilencéves kislánnyal való fajtalankodás gyanúja alól az iskolaigazgatótMég májusban pattant ki a hír, hogy a zombori rendőrség kiskorúval való fajtalankodás vádjával letartóztatta a helybeli Egészségügyi Középiskola igazgatóját, Jovan Beljanskit. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy e h...

Felmentették a kilencéves kislánnyal való fajtalankodás gyanúja alól az iskolaigazgatót
Még májusban pattant ki a hír, hogy a zombori rendőrség kiskorúval való fajtalankodás vádjával letartóztatta a helybeli Egészségügyi Középiskola igazgatóját, Jovan Beljanskit. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy e hír nem kapott akkora nyilvánosságot, mint amekkorát megérdemelt volna.
Lapunkban szóltunk a történtekről, miszerint Jovan Beljanski egy Zenta környéki tanyán fajtalankodott egy kilencéves kislánnyal. Az illetékes szerveknél ellenőriztük a hír hitelét, és megtudtuk azt is, hogy a vádlott ügye a szabadkai Alapfokú Bíróság elé került.
Több hónapos kutatómunka eredményeként most sikerült megtudnunk, hogy Jovan Beljanskit a szabadkai Alapfokú Bíróság - bizonyítékok híján - felmentette.
- A sértett gyermek szülei minden bizonnyal fellebbeznek a döntés ellen, így az ügyet valószínűleg a szabadkai Felsőbíróság újratárgyalja - tudtuk meg Kovač Danieltől, a szabadkai Alapfokú Bíróság elöljárójától. - A büntetőtörvénykönyv egyébként nem ismeri a pedofília kifejezést. Ezen nem egy bűncselekmény-kategóriát, csupán a gyermekkorúak iránti beteges érdeklődést értünk. A törvény által bűncselekménynek minősül azonban mindaz, amit mi a köznyelvben - és az orvosi szaknyelvben is - pedofíliának nevezünk. Ide tartozik minden olyan próbálkozás, illetve tett, ami a gyermek akarata ellen történik. Fajtalankodás, nemi erőszak, testi és lelki bántalmazás, gyermekpornográfiával kapcsolatos felvételek készítése, vagy éppen a gyermeknek e felvételek nézésére való rákényszerítése, valamint a prostitúcióra kényszerítés. Ebben az esetben a feltételezett elkövető előállítása és ügyének tárgyalása megvolt, de mint mondtam, nincs olyan bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy valóban bűncselekmény történt.
Az Armagedon akció
Az esetre az Armagedon elnevezésű nemzetközi rendőrségi akció során derült fény. Az akció célja a kimondottan a világhálón történő, kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények felderítése. Erről a mozgalomról, amely Nagy-Britanniából indult és amelybe - több más európai országgal együtt - Szerbia is bekapcsolódott, igyekeztünk többet is megtudni, eddig azonban sikertelenül. Felvettük a kapcsolatot a Szabadkai Belügyi Titkársággal, majd a belgrádi belügyi szervek központi irodájával, de érdeklődésünkre semmilyen választ nem kaptunk. Mint ahogyan maga a Beljanski-ügy sem kapott kellő nyilvánosságot - hogy mi okból, csak találgatni lehet -, a rendőrség is elzárkózik a részletek közlésétől.
Egyébként a gyermekkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények sajnos egyre gyakoribbak. A pedofil hajlamú felnőttek egyaránt megtalálhatók az oktatásügyben vagy az egyháznál, de a legtöbb gyermek mégis az interneten keresztül válik a bűnözők prédájává. Ezért a legnagyobb felelősség éppen a szülőké, akik nem ellenőrzik, hogy gyermekük kivel tart kapcsolatot a világhálón keresztül, s hogy önmagáról milyen adatokat, elérhetőségeket, fényképeket, videókat közöl. Az internetes bűnözésről a rendőrség Szerbia-szerte rendszeresen tart előadásokat az általános és középiskolákban, mégis nagyon sok a kelepcébe csalt kiskorú áldozat.
Mi is a pedofília?
A pedofília görög eredetű szó, eredeti jelentése: gyermekszeretet. Manapság felnőtt emberek nemileg éretlen gyermekek iránti szexuális vonzódását értjük rajta, és pszichiátriai betegségként kezeljük. A Magyar Nagylexikon szerint a pedifília egyfajta személyiségzavar, amely nem igazán kezelhető.
A felnőtt és a gyermek testi viszonyát korszakonként és kultúránként különbözőképpen ítélték meg. Bizonyos kultúrákban ma is gyakori a gyermekanyaság vagy gyermekházasság, és törvényeik nem tiltják, habár ma már kevés az ilyen társadalom. A gyermekek nemi érésének folyamata napjainkban felgyorsult, a gyermekek jóval hamarabb jutnak részletes információkhoz a nemiséggel kapcsolatban, mint korábban. Vita tárgya azonban, hogy a felgyorsult nemi éréshez szellemi érés is társul-e. Az ókori Rómában és Görögországban teljesen természetes volt, hogy felnőtt szexuális kontaktusba lépjen nemileg éretlen vagy alig érett fiatallal, de más országokból és kultúrákból is maradtak fenn ilyen tartalmú írásos emlékek.
A pedofília és a papság
Több mint 10 600 gyermeket molesztáltak pedofil papok 1950 óta az Egyesült Államokban az amerikai katolikus püspöki kar által megrendelt két tanulmány szerint. A két éven át készült felmérések megállapították, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekben a katolikus papok négy százaléka vétkes. Különösen súlyos volt a helyzet az 1970-ben felszentelt generációval, amely tagjainak 10 százalékát gyanúsították pedofil erőszakkal. Összesen 4392 pap szerepel a vétkesek listáján. Az utóbbi évtizedekben Írországban legalább 30 ezer gyereket zaklattak a katolikus árvaházakban és iskolákban a 2009-ben készült Ryan- és Murphy-jelentés szerint. A kormányzat által alakított bizottság a Ryan-dokumentum tanulmányozása során megállapította, hogy az országban rendszeresen bántalmazták, szexuálisan zaklatták és megalázták a gyerekeket a katolikus egyház által fenntartott árvaházakban és javítóintézetekben a múlt század évtizedeiben.
A családi otthon sem mindig biztonságos
Pszichológusok és pszichiáterek egyöntetű véleménye szerint a pedofil tettek elkövetőinek 99,7 százaléka nem egyházi személy, a legtöbb ilyen eset családban vagy zárt rendszerekben, például egyesületekben, fordul elő. Megállapítást nyert továbbá, hogy a szexuális zaklatásoknak több mint a fele a családban történik. Gyermekeink tehát sehol sincsenek biztonságban, hiszen a kedvesnek, megbízhatónak tűnő felnőtt rokonnak, ismerősnek vagy éppen pedagógusnak lehetnek pedofil hajlamai. Ez sajnos már csak akkor derül ki (ha kiderül egyáltalán), amikor a gyermek valamilyen szinten sérül. Lehet, hogy csak próbálkozásról van szó, és a bűncselekmény nem történik meg, de ez - gyermektől függően - már okozhat pszichés sérülést a gyermekekben.
Miért büntetendő a pedofília?
A gyermek szellemileg éretlen, nemisége formálódó, szexualitása kialakulatlan, ezért nem képes helyesen értékelni a szexualitást. Bármilyen módon (erőszak, késztetés) történő ráhatás testi és szellemi fejlődését negatívan befolyásolhatja. A védendő érték: a gyermek egészséges fejlődése a mai köztudatban élő felfogás szerint. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a gyermekek védelme érdekében nem szabad következmények nélkül hagyni egyetlen pedofil jellegű bűncselekményt sem. Visszatérve a zombori iskolaigazgató esetére: megtudtuk azt is, hogy amennyiben bebizonyosodik a vétkessége, bírói döntéssel korlátozhatják, vagy ténylegesen el is tilthatják eddigi tevékenységétől, az oktatásügyi munkától.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..