home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gyere hozzám moziba!
Szerda Zsófi
2018.02.05.
LXXIII. évf. 5. szám
Gyere hozzám moziba!

Hajdu Szabolcs filmrendezőnek és csapatának, a Látókép Ensemble-nek valahogy mindig jó ötletei támadnak.

Egy ideje lakásvetítéseket szerveznek. Meghitt, családias hangulat, egy jó film, ismerkedés, pattogatott kukorica, beszélgetések. De mi is az a lakásvetítés, és miért tartom egy zseniális ötletnek? Mindjárt elmesélem.

Az Ernelláék Farkaséknál című film Szabolcsék lakásában lett felvéve, minimális költségvetéssel készült, elvitték vele a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját (majd utána még sok másikat is), és a filmet előbb a saját lakásukban, azaz a film díszletében és helyszínén mutatták be, majd ezt követte még sok-sok lakásvetítés, melyre civilek jelentkezhettek. Olyanok, akiknek van egy húsz-huszonöt embert befogadni képes lakásuk, benne megfelelő hang- és vetítéstechnikával. A film után a közönség az alkotókkal beszélgethetett, senkinek sem maradtak megválaszolatlan kérdései. A nézők (vendégek) pedig egy mozijegy árával támogatják az alkotókat.

A Kanzoli című dokumentumfilmet (werkfilmet) is hasonló körülmények között, lakásvetítésen lehet megtekinteni, melyen magam is részt vettem Budapesten, egy izgalmas, művészien berendezett lakásban, kedves házigazdákkal. A Kanzoli felvételei még a Délibáb című film forgatása előtt/alatt készültek el, és a szemfüles operatőr, Tóth Ridovics Máté idejében észrevette, hogy itt valami egészen különleges folyik, ezért mindent filmre vett.

A főszereplő Gálovits Zoltán, aki az amatőr szereplők válogatásával volt megbízva, hogy Köpecbányán, Örkőn és környékén, Erdély szívében, egy romák lakta faluba érkezve, az előzetes megbeszélések, egyeztetések után az egyiküket a forgatásra szállítsa. Igen ám, csakhogy ez nem ilyen könnyű. Megindul egy örkői Örkény-novellába illő huzavona, hiszen a főszereplő, Ruzsa Rémusz meggondolja magát. De nem véglegesen, hiszen többször is beszáll az autóba, majd kiszáll onnan, elmondja, hogy fél, ki tudja, milyen emberekkel fog ott dolgozni, átverik, elveszik a pénzét, vagy ki sem fizetik...

Fél. Retteg. Menne is, meg nem is. Zoli minden eszközt bevet, hogy meggyőzze és megnyugtassa, az emberi érzelmek teljes skáláját bejárja, ám Rémuszunk hajthatatlan... Vagy mégsem? Megindulnak, aztán egy üzletnél kiszáll az autóból, és unokatestvérével együtt eltűnik. Zoli új szereplő után néz, és megtalálja Istvánt. Megtalálja? Nem. Hiszen ugyanaz történik, mint Rémusszal, egészen addig, amíg végül egy harmadik, nevezetesen Máriusz el nem vállalja a forgatást, és az autó meg nem indul vele együtt Magyarországra, a forgatásra.

Az egész film olyan, mint egy népmese, ahol a legkisebb királyfi elindul, hogy legyőzze az akadályokat s elnyerje a király lányának kezét. Egy olyan werkfilm, amely több kedvet csinál a film (újra)nézéséhez, mint bármilyen előzetes vagy kritika. A beszélgetés is izgalmasan alakult, hiszen ez a kultúrantropológiai szempontból sem lényegtelen alkotás sok kérdést vet fel: Mitől félnek? Ki irányít? Milyen szerepük van a feleségeknek és a szülőknek a menni vagy nem menni dilemmában? Érdekli-e őket a pénz, melyet a forgatásért kapnak, vagy nem?

Az egészben talán az volt a legmeglepőbb, amikor Szabolcs elmesélte, hogy Máriusz, akivel végül forgattak előzetes felkészülés nélkül, rögtön megértette az instrukciókat, melyeket szinte elsőre tökéletesen be is tartott, a ló pedig, melyre akkor ült rá először, úgy hallgatott rá, mintha ő nevelte volna fel. Óriási élmény volt látni ezt a filmet. Csak ajánlani tudom.

Ha Pesten járnak, keressék a lakásvetítéseket, mert egészen más hangulata van egy filmnek, ha „otthon” nézzük, ismeretlen ismerősökkel, szélesebb vásznon, mint a laptopunk képernyője. Sokkal jobb. Ha tehetném, ezentúl csak így néznék filmet, és mindegyik után kifaggatnám az alkotókat egy pohár bor mellett. Persze csak jó filmeket lenne jó látni, hiszen nagyon kellemetlen lehet egy gyenge film után a rendezőt és a színészt hallgatni. Tudom, sokat akarok...

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..