home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Gyászülés Izelle Károly emlékére
Kónya-Kovács Otíla
2022.09.08.
LXXVII. évf. 36. szám
Gyászülés Izelle Károly emlékére

Szeptember 1-jén Nagybecskereken hunyt el Izelle Károly, a nagybecskereki Madách Amatőr Színház egykori titkára és színésze, a vajdasági műkedvelő színjátszás egyik meghatározó alakja. Temetése szeptember 3-án volt a városi katolikus temetőben, szeptember 6-án pedig a Toša Jovanović Népszínház és a Madách Amatőr Színház közösen tartott gyászülést az emlékére.

Elsőként Jenovay Lajos, a Madách társulatának mostani vezetője mondott beszédet, majd Dejan Karlečik, a Toša Jovanović Népszínház igazgatója, továbbá Kovács Hajnalka, a Madách tagja, a bábszínház színésznője, valamint Zoran Slavić színházi kritikus is szólt az egybegyűltekhez.

— Izelle Károly 1947-ben született Nagybecskereken. Színészi pályafutását 1962-ben kezdte a nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesületben. Első tanítómestere Vlah Antal — Tóni bácsi volt, akinek a halála után átvette a Petőfi színjátszóinak a vezetését. 1969-ben a János vitézben lépett először színpadra a nagybecskereki Madách Színházban. Első jelentős sikerét 1974-ben érte el Brindsley Miller szerepével Peter Schaffer Black Comedy című vígjátékában. Ezen alakításáért számos elismerést kapott. 1976-tól a Madách Színház titkáraként működött, és egyengette az intézmény útját egészen 2014-ig, amikor nyugdíjba vonult — idézte a gazdag életutat Jenovay Lajos. — Izelle Károly több helyszínen mutatta be tehetségét, játszott a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínházban, az Újvidéki Színházban, valamint a nagybecskereki Bábszínházban, ahol több darabot is ő fordított magyar nyelvre. Fellépett az Újvidéki Színház Szomorú vasárnap című darabjában Gálfi László és Biszák Júlia partnereként. Rendezőként Lukács Márta Szent Gellért élete című misztikumjátékának színpadra állításával vonta magára a szakma figyelmét. Több művelődési egyesület színjátszó csoportjának előadásait állította színpadra. Rendezett Muzslyán, Magyarcsernyén, Udvarnokon, Lukácsfalván, Tordán, Torontálvásárhelyen stb. A legnagyobb sikert a magyarcsernyei színjátszókkal érte el, amikor is 2003-ban a Bácskertesen megrendezett Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók VIII. Találkozóján Robert Thomas Szegény Dániel című darabjával megnyerték a színjátszók seregszemléjét.

Izelle Károly szerkesztésében 2002-ben jelent meg egy monográfia, mely a Madách 50 éves jubileumához készült, a Tanítónőtől a tanítónőig címmel a színház öt évtizedét mutatta be. Utoljára a János vitéz című darabban láthatta a közönség, a francia király szerepét formálta meg. A Madáchban a János vitézben mutatkozott be, és a sors úgy rendelte, hogy ezen darabban búcsúzott is a nagyérdeműtől. Izelle Károly neve mára már szinte egybeforrt a Madáchéval. Színpadi alakításai mellett, több mint harmincöt éve, mint társulatvezető viselte a Madách ügyes-bajos dolgait, és sikeresen vette azokat a nehézségeket, amelyek az együttes elé tornyosultak. Nagyrészt neki köszönhetően áll a mai napig talpon a nagybecskereki színészgárda, mely a terepet járva nyújt színházi élményt a vajdasági magyarságnak. 2011-ben megkapta Nagybecskerek Város Díját — hangzott el Jenovay Lajostól a gyászülésen.

Kovács Hajnalka, a bábszínház színésznője, a Madách tagja személyes hangvételű beszédet mondott, megköszönve a sorsnak, hogy összehozta a színház által olyan emberekkel, akikre mindig fel tudott nézni, és megadatott neki, hogy együtt dolgozzon Izelle Károllyal, aki benne még fiatal lány korában felismerte a tehetséget, és szerepet adott neki A kaktusz virága című darabban.

— Ez az előadás volt az első, melyben együtt játszottunk. A kaktusz virága után a közös szerepek sorjáztak, és sok-sok emlék maradt meg. Ki szeretném emelni Bródy Sándor Tanítónő című drámáját, melyet a Madách 50 éves jubileuma kapcsán mutattunk be, nemcsak mert benne Zuzi bácsi (így hívták közeli ismerősei, barátai Izelle Károlyt) Öreg Nagy István szerepét játszotta, de azért is, mert ehhez az évadhoz kötődik a közös kemény munka a Madách 50 éves fennállását bemutató monográfia elkészítésén. Zuzi bácsi elszánt kitartással gyűjtögette be a már-már teljesen elveszni látszott adatokat, képeket. Sok-sok órát türelmesen diktálva, minden bevitt betűt ellenőrizve. Az adatok bevitelét számos színházi anekdota, apró történet megidézése kísérte. Örülök, hogy a színészet mellett alkalmam volt Zuzi bácsival együttműködve egy teljes képet kapnom arról az intézményről, amely neki, nekem és a családomnak is oly fontos volt. Izelle Károly, Zuzi bácsi, nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy veled dolgozhattam! — mondta Kovács Hajnalka.

A gyászülésen néhány színházi jelenetet is levetítettek, melyben Izelle Károly emlékezetes alakításaiból válogattak ízelítőt, majd legördült a függöny…

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..