home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Gyáravatás Adán és Topolyán
Kartali Róbert
2019.02.25.
LXXIV. évf. 8. szám
Gyáravatás Adán és Topolyán

Újabb két gyárcsarnokot adtak át rendeltetésének abból a 23-ból, amely kiemelt jelentőségű szerepet tölt be a Prosperitati Alapítvány gazdaságfejlesztési programjában.

A magyar kormány által támogatott beruházásoknak köszönhetően az adai Belmil Team Kft.-ben 25, a topolyai EM Commerce Kft.-ben pedig 40 új munkahely létesült. Mind a 23 ipari üzemet átadják az év közepéig, s ezzel csaknem 700 új munkahelyet teremtenek.

A gazdaságfejlesztési program keretében 2016 óta több mint 10 000 pályázat összesen 38 milliárd forint támogatásban részesült — ez megközelítőleg 75 milliárd forint összértékű beruházáshoz járult hozzá Vajdaságban. A program kiemelkedő sikereként 23 mezőgazdasági és ipari nagyberuházás valósul meg, melyek 700 új munkahelyet teremtenek és több ezer mezőgazdasági termelőt integrálnak.

Az iskolatáskákat gyártó adai Belmil Team Kft. új csarnokokkal bővült, továbbá vásárolt egy CNC-szabászgépet, mellyel korszerűsítheti a termelést. A cégnek ezzel egy több mint 83 millió dináros fejlesztése valósult meg, melyből 30 millió dinár volt az anyaországi támogatás. Az 1965-ben alapított családi vállalkozás jelenleg csaknem 200 embert foglalkoztat, termékei 90 százalékát külföldön értékesíti, 26 országba exportál. A Belmil a fejlesztés után további külföldi piacokat is szeretne megcélozni — mondta Benák Erzsébet, a vállalat tulajdonosa.

A családi vállalkozásból felfejlődött EM Commerce Kft. is egy új gyárcsarnokot építtetett a támogatásnak köszönhetően a topolyai ipari parkban. A 3 millió euró értékű beruházásból egy olyan korszerű, intelligens bútorgyártó üzemet valósított meg a fa- és bútoripari vállalat, amely egyedülálló Szerbiában. A gyártósor 13 gépből tevődik össze, az alapja pedig egy számítógéppel vezérelt tervező-gyártó program.

— Az EM Commerce mostani befektetésével a legkisebb asztalosoknak is tud segíteni abban, hogy versenyképesek legyenek a sorozatgyártó cégekkel szemben — emelte ki Gyantár Igor, a vállalat ügyvezetője.

— Az elmúlt három év mindenképpen sikeres volt, több mint 10 500 sikeres pályázó volt. A pályázatok túlnyomó hányada meg is valósult, különösen az egyszerűbbek, ahol gépbeszerzésről volt szó, elsősorban a mezőgazdaságban. Az ilyen nagy volumenű fejlesztéseknek az átadására az idei év közepéig sor kerül — mondta a gyáravatón Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke.

— Ezek a beruházások és a gazdaság fejlesztése nemcsak egy életszínvonalat javító intézkedés és lehetőség, hanem a megmaradás záloga — hangoztatta Magyar Levente magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes. — A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vajdasági magyar közösség felelősséggel tud élni ezzel az egyedülálló lehetőséggel. A projektum előkészítésétől a gyár megnyitásáig szinte lenyűgöző az a profizmus, amellyel ezek a vállalkozók és a támogatásokat folyósító szervezet kezelte, menedzselte a folyamatot.

Magyar Levente továbbá hozzátette: Vajdaságban csak egy út van, ez pedig az előre! Bátornak kell lenni, és az ilyen eredményeket hozhat, úgyhogy a magyar kormány támogatására a jövőben is lehet számítani, mert itt érdemes támogatást nyújtani.


A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..