Guzsalyast nyitó teadélután

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Guzsalyast nyitó teadélután

A három pillangóról szól a történetHertelendyfalván is él még a szokás, hogy az őszi munkálatok bevégzése, illetve a tavasziak megkezdése előtti időszakban hetente egyszer összejönnek estefelé az asszonyok kézimunkázni, énekelgetni, beszélgetni, élvezni egymás társaságát. Náluk ezt guzsalya...

A három pillangóról szól a történet

Hertelendyfalván is él még a szokás, hogy az őszi munkálatok bevégzése, illetve a tavasziak megkezdése előtti időszakban hetente egyszer összejönnek estefelé az asszonyok kézimunkázni, énekelgetni, beszélgetni, élvezni egymás társaságát. Náluk ezt guzsalyasnak nevezik, és húsznál is több kézimunkázó néni gyűlik össze. Olykor azért a fiatalabbak is be-betérnek hozzájuk!
Erről beszélt Kemény Anna néni csoportvezető is, aki asszonytársaival, továbbá a helyi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület vezetőségének segítségével hangulatos teadélutánt szervezett. A Guzsalyas estek nyitánya volt ez, melyre a székelykevei, a sándoregyházi, a torontálvásárhelyi, továbbá a pancsovai szerb, illetve a helybéli szlovák asszonyok klubja fogadta el a meghívást. A gyermekszakcsoport alkalmi műsor-összeállításában Kemény Oszkár mondta el Az igaz barát című költeményt, majd kórusban csengett fel a Szüret után című Weöres-vers. A gyermekjátékból megtudhattuk, hogy azon a bizonyos dombon nemcsak a diót, de a mákot és a mogyorót is megtörik. Végül A három pillangó című mesejáték következett. A háziasszonyok az illatos tea mellé aprósüteményt és szendvicset szolgáltak fel, a mulatsághoz pedig a Kató István--ifj. Varga Zsiga József hangszerkettős szolgáltatta a talpalávalót. S persze, volt tombola is. Aki nem hiszi, járjon utána, vagyis megnézheti (figyelem: interneten!) a Pancsovai Televízió Magyar Percek csütörtök esti adását vagy az antalfalvi OK Tv magyar nyelvű műsorának szerkesztősége által készített beszámolót. Nyomdatermék lévén mi csak ,,állóképek”-kel szolgálhatunk.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Guzsalyast nyitó teadélután
Bánáti Újság
  • (k-ko)
  • 2013.11.27.
  • LXVIII. évfolyam 48. szám
Facebook

Támogatóink