home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Görög végjáték vagy színjáték?
Összeállította: Talpai Lóránt
2015.07.13.
LXX. évf. 27. szám
Görög végjáték vagy színjáték?

Ismét kaphatnak mentőövet a görögök? — Elhunyt a Magyar Országgyűlés első szabadon választott elnöke — Örökre elbúcsúzott a magyar csodaló

Ismét kaphatnak mentőövet a görögök?

Történelmi jelentőségű népszavazásra került sor Görögországban. A lakosság arról döntött, hogy hajlandó-e elfogadni a nemzetközi hitelezők követelményeit vagy inkább elutasítja a megállapodásért cserébe feltételül szabott reformintézkedések bevezetését. A népszavazáson végül a nemek nyertek, pontosabban a szavazópolgárok nemet mondtak az Európai Unió és az IMF reformelképzeléseire. Ezáltal Aléxisz Cíprasz miniszterelnök csatát ugyan nyert, de háborút nem, mivel a görög társadalmat igencsak megosztotta a referendum, és egyelőre megjósolhatatlan, hogy ennek milyen következményei lesznek. Most csak annyi bizonyos, hogy a görög kormány azonnal folytatni akarja a tárgyalásokat a nemzetközi hitelezőkkel, hogy megegyezésre jussanak, és ezáltal a felszínen tudják tartani Görögországot. A közeljövőt illetően az sem elképzelhetetlen, hogy a görögök ismét mentőövet kapnak. Néhány nappal a népszavazás előtt ugyanis az eurózóna mentőalapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz úgy döntött, hogy egyelőre nem követeli Görögországtól a teljes tartozása visszafizetését.

Elhunyt a Magyar Országgyűlés első szabadon választott elnöke

Kilencvenegy esztendős korában elhunyt Szabad György, Széchenyi-díjas akadémikus, a szabadon választott Magyar Országgyűlés első elnöke. Szabad György 1924. augusztus 4-én Aradon született, magyar nemzetiségű, zsidó vallású polgári családban, és a háromszoros hátrányos helyzet egész életére meghatározta gondolkodását. Túlélte a német megszállást és a nyilasvészkorszakot is, akárcsak a szovjet megszállást. Szabad György az MDF alapító tagja és a rendszerváltás időszakának jelképes politikusa volt. 1990-ben az MDF budapesti területi listájáról jutott be a parlamentbe, és még abban az évben, májusban az Országgyűlés alelnökévé választották, három hónap múlva pedig az elnökévé. 1999-ben befejezte az aktív politizálást, de mindvégig kitartott a becsületességen és tisztességességen alapuló konzervatív értékrend mellett. Az akadémikus politikust az első Orbán-kormány idején, 2000-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki, 2006-ban pedig Széchenyi-díjat kapott. Az Országgyűlés és a Magyar Tudományos Akadémia saját halottjának tekinti.

Örökre elbúcsúzott a magyar csodaló

Németországban pusztult el a magyar csodaló, Overdose. A versenyló 2005 áprilisában született, pályafutása alapján a korábbi nagy elődhöz, Kincsemhez hasonlították. Tizenkét egymást követő győzelmének köszönhette, hogy minden idők legjobb lovai között tartják számon. 2013-ban vonultatták vissza, mivel a sorozatos sérülései miatt már nem tudta a korábbi formáját nyújtani. Ezután Németországba került, ahol fedezőménként tartották. A csodalótól a pannoniaoverdose.hu oldalán búcsúztak el támogatói a következő nyilatkozattal: „Szomorúan értesítjük mindazokat, akik szerették, hogy a nemzetközi hírű telivér, a német sajtó által magyar csodalónak is nevezett Overdose, 10 éves korában egy németországi tenyésztelepen súlyos betegség után, kólikában, hasi katasztrófa következtében elpusztult. Még legalább 15 évig fedezhetett volna. Gazdája számunkra ismeretlen gyanúsítás miatt nem tudott lova mellett lenni, kívánságára Alagon fogják eltemetni”.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..