home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Górcső alá vették a következő iskolaév lehetőségeit
Kónya-Kovács Otília
2015.02.04.
LXX. évf. 5. szám
Górcső alá vették a következő iskolaév lehetőségeit

Nyilas Mihály titkár találkozott a közép- és a dél-bánáti iskolaigazgatókkal — Január végén a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskolában rendezték meg a közép- és a dél-bánáti iskolaigazgatók találkozóját, melyre meghívták Nyilas Mihály tartományi oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkárt is.

Az összejövetelen jelen volt Julianna nővér, a Boldogasszony Iskolanővérek Nagybecskereki Leánykollégiumnak, Kalapis Sztoján atya, a muzslyai Emmausz Fiúkollégiumnak a vezetője, dr. Szervó Mária, a nagybecskereki Nikola Tesla Villamossági és Építészeti Szakközépiskolának az igazgatónője, valamint Székelykeve, Torontálvásárhely, Nagybecskerek, Magyarittabé és Magyarcsernye általános iskolájának igazgatója.

Nyilas Mihály örömmel nyugtázta, hogy hamarosan kiírják a tartományi pályázatokat az általános, a középiskolák és a diákotthonok felszerelésére, valamint a magyar civil szervezetek projektumaira, a nyelvhasználat területén pedig az önkormányzatok jelentkezését várják. Az oktatási titkár elmondta, az összejövetelen mindenki jelen van, aki tehet valamit, hogy ebben a régióban a magyar oktatás megmaradjon és erősödjön. Emellett azonban fontos sorra venni mindazokat a gondokat, amelyeket közös erővel meg tudnának oldani.  

— Sajnos egyre kevesebb a diák, de nekünk az a szándékunk, hogy ennek ellenére is megtartsuk azokat a tagozatokat, amelyek tavaly működtek — mondta Nyilas Mihály.

Ami a kisdiákok számát illeti, Közép- és Dél-Bánátban lesújtó a helyzetkép. Magyarcsernyén az ősszel 10, Tóbán pedig 5 kisdiák lesz, Tordán 9 elsősre számítanak. Nagybecskereken 7 iskolaköteles gyermek jár az óvoda magyar csoportjába, és 2 továbbira számítanak, aki jelenleg a szerb csoportba jár. Szentmihályon 5 elsős indul iskolába, Lukácsfalván 1, esetleg 2. Magyarittabén is várhatóan 5 elsőst íratnak be, Tamásfalván pedig 1-et.

Balogi András, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatója elmondta: 20 kisgyerek járt óvodába, 6-an már elköltöztek, és 3 leendő kis elsős családja is távozni készül, úgyhogy a 2015/16-os iskolaév valószínűleg mindössze 11 kisdiákkal kezdődik. Az igazgató azt is hozzáfűzte, hogy a magyar elsős tagozat létszáma az előző években 27-28 volt. A végzősök 17-en vannak, nagyobb részük Pancsovára, Antalfalvára szeretne beiratkozni valamelyik középiskolába, 4-5 diák pedig Nagybecskereken kívánja folytatni a tanulmányait.

Székelykevén 18 nyolcadikos tanuló van, 6-tal több, mint az előző iskolaévben. A végzős fiatalok többsége Nagybecskereken szeretne tovább tanulni. Salamon Géza, a Žarko Zrenjanin Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy ebbe a tanintézménybe is egyre kevesebb diák jár, a nyári szünidőben 9 gyereket „veszített el”, az első félévben pedig még 2-t.

Muzslyán a következő iskolaévben mintegy 15 gyerekkel kevesebb indult az óvodába, illetve ennyivel kevesebb kisdiákra — összesen 34-re — számíthatnak az iskolában is. A magyar nyolcadikosok száma 45, ők főleg a nagybecskereki középiskolákba szeretnének iratkozni, de vannak néhányan, akik a tehetséggondozó gimnáziumok egyikébe — Szabadkára vagy Zentára — szeretnének járni.

A nagybecskereki leánykollégiumban a következő iskolaévben 12 hely szabadul fel, a muzslyai fiúkollégiumban 14 végzős lakik, az intézményben azonban ennél több szabad hely is van.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..