home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gondoskodjunk a környezetünkről!
Zséli Ágnes
2022.03.08.
LXXVII. évf. 9. szám
Gondoskodjunk a környezetünkről!

Törökbecse Helyi Közössége arra szólítja fel a csónak- és kishajó-tulajdonosokat, hogy a Tisza-partról távolítsák el a folyó vizét csúfító több száz autó- és traktorgumit. Ellenkező esetben az idény kezdetekor nem igényelhetik régi kikötőhelyüket.

A bánáti település központjának közvetlen közelében lévő kikötőben a csúnya látványt az idén az is tovább fokozza, hogy nagy gondot okoz a folyóban felgyülemlett szemét, mely a Tisza alacsony vízszintje miatt sodródott a helyszínre. Miroslav Macura helyi közösségi titkár elmondta, sürgősen takarítási akciót szerveznek. Hozzáfűzte, a helyzet, illetve a látvány katasztrofális, mivel az idén a Tisza vízszintje a kikötőben mintegy fél métert apadt, aminek következtében a parton megszámlálhatatlan mennyiségben műanyag flakonok, faágak, vastagabb törzsek gyülemlettek fel, ami korántsem nyújt szép látványt, mindemellett pedig az ott lévő kishajók, csónakok épségét is veszélyezteti. A helyi közösség titkára a környezetvédelem fontosságára is kitért:

— A Tisza-part tisztán tartása 2013 óta a helyi közösség feladata. A takarítási akciót a korábbi években május elején közmunkások végezték el, az idén azonban ezzel a problémával korábban szembesültünk, melyet most nekünk kell megoldanunk. A helyi közösségünk felszólította a vízi járművek tulajdonosait, hogy minél előbb szedjék ki a gumikat a vízből. A parton is hagyhatják őket, mivel később szükség lesz rájuk, mert azokra helyezik a vízi járműveket. A járművek őrzése az önkormányzat megbízásából tizennyolcadik éve a mi feladatunk. A fizetős szolgáltatást, a korábbi évekhez hasonlóan, a nap huszonnégy órájában, az idén is május közepétől október 15-éig szervezzük meg, amiért a felhasználónak ugyanannyit kell fizetnie, mint tavaly: a csónakra idényre szólóan 4000, míg a hajóra 10 000 dinárt. Visszatérve a gumiabroncsok problémájára, hamarosan helyszínelést végzünk, hogy felfedjük azokat a tulajdonosokat, akik a felszólítás ellenére sem távolították el a korábban odahelyezett abroncsokat. Minderről fényképet készítünk, az érintetteknek írásos végzést kézbesítünk, mely magában foglalja azt is, hogy a vízi jármű tulajdonosa nem számíthat többé a régi kikötőhelyére. Kénytelenek vagyunk radikális intézkedéseket tenni, mert nem engedhetjük meg azt, hogy a gyönyörű Tisza-partot, a strandot szemét lepje el. A folyót nem befolyásolhatjuk, de az embereket igen. A takarítási akciót a helyi közösség három állandó alkalmazottja végzi majd, példát mutatva a felelőtlen helyieknek. A megmozdulást szükség esetén megismételjük, hiszen nem tudhatjuk, hogy a tavasszal hogyan alakul majd a Tisza vízszintjének magassága, sőt áprilisban, májusban várható egy újabb hullám is, mely által szemét gyülemlik majd fel. Mindannyiunknak fontos a környezetünk tisztán tartása, ezért a part zöldövezetének rendszeres gondozása mellett elengedhetetlen szemét rendszeres eltávolítása a kikötőből.

A helyi közösségi titkár azt is elmondta, hogy a törökbecsei Tisza-parton 305 kikötőhely van.

Fényképezte: Zséli Ágnes

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..