home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gondolatok egy aranymise után
Kőművesné Nyáry Márta
2005.07.27.
LX. évf. 30. szám

,,S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig'(Mt 28,20)Gyakran idézem ezt a mondatot Máté Evangéliumából. Ilyenkor az ürményházi Erős Lajos atyára gondolok, akiről bátran állíthatom, meghatározó egyénisége volt a kisoroszi életemnek. Most még gyakrabban merengek el a múlton, mivel Erős Lajos aty...

,,S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig'
(Mt 28,20)
Gyakran idézem ezt a mondatot Máté Evangéliumából. Ilyenkor az ürményházi Erős Lajos atyára gondolok, akiről bátran állíthatom, meghatározó egyénisége volt a kisoroszi életemnek.
Most még gyakrabban merengek el a múlton, mivel Erős Lajos atya július elején mutatta be az aranymiséjét. Hálás vagyok az Úrnak, hogy a Nagybecskereki Egyházmegye megajándékozott bennünket ezzel a mindig derűs lelkipásztorával, mert csak az idő múlásával, éveim előrehaladtával látom, hogy msgr. Erős Lajos milyen nagyszerű ember, tudós pap, egyfajta polihisztor, akiben eltökéltség, helytállás, szívósság és perszisztencia lakozik. A derűs életszemlélete buzgóságra sarkallja, így egymás után jelennek meg a kötetei.
Régóta ismerem, majdnem azóta, amióta a világon vagyok. Kapcsolatunkban fontossági sorrendet nem is tudnék felállítani, de talán két fő ,,felvonás'-ból állt. Először a hittanosa voltam, imádkozni tanultam tőle, és az első áldozásomat meg a bérmálkozásomat is neki köszönhetem. Akkor nem is fogtam fel, milyen erkölcsi értékeket adott nekem. Eszembe sem jutott a 60-as, 70-es évek önigazgatási, kommunista, ateista világában, hogy a mi plébánosunk milyen óriási munkát végzett, hogy gyermeki, buksi fejeinkbe beplántálja a patinás, magyar katolikus hitünket.
Másodszor úgy másfél évtizednyi hallgatás után találkoztak újra az útjaink. Meglehetősen összetört lélekkel ültem a babérjaimon, Kisoroszon. Önmagamba fordulva, munka nélkül vágyódtam el valahova messzire, amikor Erős Lajos atya felkeresett. 1989 tájékán történt ez, amikor a biztatására és a közreműködésével átdolgoztam magyarra Pólen Béla hajdani kisoroszi plébános emlékiratait. A lektorálás és a korrektúra is az én dolgom volt. Az emlékirat 1991-ben jelent meg Bécsben ,,S én veletek vagyok mindennap, a világ végéig' címmel.
Az irodalom terén ez volt az első munkám Erős Lajos atyával. Ezt követte msgr. Jung Tamás Bíborló versek című kötete 1992-ben, az Adalékok a Zrenjanini-Nagybecskereki Egyházmegye történetéhez 1993-ban, és Lukáts Márta Oltárcsengő című könyve 1995-ben. Felemelő érzés volt Erős Lajos atyával dolgozni. Lényéből a tudós pap bontakozott ki, aki a tevékenység szünetében a verseit olvasta fel nekem. Én meg javítgattam, fabrikáltam őket. És biztattam az önálló publikálásra. Később napvilágot is láttak a verseskötetei, mint például a Kései virágzás, a Visszapillantás és a Merengés.
Erős Lajos atyának óriási lelke van. Végtelen, mint a róna, és érzékeny, mint a fölötte röpködő pilinkék, bogarak. Szinte felölelné a világot, amit gyakran meg is tesz, vagy legalábbis én így gondolom, mert az Isten is ekképpen rendelkezik vele. Ezért tudja szivacsként magába szippantani mások ki nem mondott fájdalmát, és beszéd nélkül is képes kegyelmesen szólni, vigasztalni.
Erős Lajos atyának további, Istentől megáldott irgalmas életet és munkát kívánunk!
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..