home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gondolatok a kávéscsésze mellől
Tóth Lívia
2017.12.29.
LXXII. évf. 52. szám
Gondolatok a kávéscsésze mellől

Miközben a heti jegyzetemet írom, kávét kortyolgatok.

A témából adódóan pedig gyorsan megpróbálom összeszámolni, hányadik feketém is ez már a mai napon. Harmadik vagy negyedik? Nem, inkább az ötödik. Persze, nem méregerős török vagy presszókávéra kell gondolni, csak amolyan vízzel hígított, tejjel dúsított neszkávéra. Abból is a piacon vásárolt olcsóbbik fajtára.

Bizonyára sokan hallották már, hogy a kávé szerelmeseinek nem indul jól az új év, mivel drágul a mindennapi fekete. A kávéra kiszabott jövedéki adó megfizettetése 2018. január 1-jén kezdődik, vagyis a termék kiskereskedelmi ára legalább 10 százalékkal emelkedik. Azt is olvastam, hogy a lassan mögöttünk álló év sem kedvezett a forró, fekete itóka híveinek, mert a világ legnagyobb kávétermelő országainak számító Brazíliában és Vietnamban igen szerény hozamot jegyeztek. Persze, a fogyasztókat semmi sem riasztja vissza, a felmérések szerint nem kell félni attól, hogy a következő évben kevesebb kávét vásárolunk.

A kávéról és a kávézásról írva természetesen eszembe jut a Bakancslista című film, melyben két nagyszerű színész, Jack Nicholson és Morgan Freeman játssza a főszerepet. Filmbeli karaktereik halálos betegek, és eldöntik, írnak egy listát arról, hogy mit szeretnének megtenni, mielőtt feldobják a talpukat. Vagy a bakancsukat. A Jack Nicholson által alakított gazdag figura csakis a világ egyik legdrágább kávéját, a Kopi Luwakot hajlandó meginni. Arról viszont nincs tudomása, hogy ennek mi a lényege. Az ital exkluzivitását ugyanis az adja, hogy a cibetmacska közreműködése szükséges hozzá. Ez az ínyenc állat ugyanis szívesen fogyasztja a kávébabot, viszont a szervezete csak a termés puha héját tudja megemészteni, a babok sértetlenül áthaladnak a bélrendszerén. A munkások az ürülékéből válogatják ki azokat a szemeket, amelyekből a kávé készül. Mivel csak kis mennyiségben kerül belőle a piacra, kilóját 1000 dollárért adják az ültetvényesek. Íze leginkább a csokoládé aromájára hasonlít, állítják azok, akiknek már volt „szerencséjük” hörpölni belőle. Van még két hasonló módon „előállított” kávé, az egyik a jacu madár, a másik pedig az elefánt „segítségével” jön létre.

A témát ugyan nem merítettem ki, de a csészém kiürült, ezért nem maradt más hátra, mint hogy minden olvasónknak nagyon boldog új esztendőt kívánjak! Kávéval — vagy anélkül.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..