home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gombaszög, visszafogottan
Csermák Zoltán
2020.08.19.
LXXV. évf. 34. szám
Gombaszög, visszafogottan

A Gombaszögi Nyári Tábor, a felvidéki fiatalok hagyományos találkozóhelye és fóruma idén a LITE jelzővel utal a szolidabb szervezésre. Az augusztus 21-23. között rendezett találkozó programjairól Farkas József, a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia koordinátora számol be.

„A Gombaszögi Nyári Tábor idén rendhagyó módon várja a látogatókat. A július közepére tervezett egyhetes rendezvény – a kialakult helyzetre való tekintettel – elmaradt. A szervezők viszont úgy gondolták, hogy Felvidék legjelentősebb fesztiválját mégis megtartják az augusztus 21-23-ai hétvégén. A Gombaszög LITE elnevezés kifejezi a változást: szerényebb, de tartalmas programsorozattal várják a vendégeket. Ez a koncepció érinti a negyedik alkalommal jelentkező FolkSzöglet programjait is.

A hatóságilag előírt létszámkorlátokat maximálisan frigyelembe veszi a tábor vezetősége: az elmúlt évi huszonhatezer látogató helyett idén ezren kísérhetik figyelemmel a völgyben a műsorokat. A hétnapos korábbi műsorfolyam egy hétvégére redukálódik, s jegyekhez is csak elővételben lehet hozzájutni. Az elmúlt évi negyven programhelyszín tizedére csökken, de kiegészítő játékok és kísérőprogramok biztosítják a fesztivál megszokott hangulatát.

Az elmúlt év igazi újdonságának számított a 220 négyzetméter alapterületű FolkPajtában rendezett FolkSzöglet, amiben a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia szervezésében két nagy koncertet élvezhetnek az érdeklődők, emellett táncoktatás és éjszakai táncház teheti vonzóvá a kezdeményezést. A táncoktatáshoz a kíséretet a három éve együtt zenélő Sajó banda szolgáltatja, a házigazda szerepre pedig Konkoly László és Baráth Kitti vállalkozott. A péntek esti koncerten Nagy Csomor András és zenekara lép fel, akik az éjszakába nyúló táncházban is muzsikálnak.

Szombat délután megismétlődik a tánctanítás a rozsnyói Sajó bandával, este pedig a Csángálló zenekar lép fel, s a gyimesi és a moldvai csángók világát, valamint a Balkán izgalmas népzenéjét hozza el a közönségnek.

Minden bizonnyal teltházzal számolhatunk a rendezvényen, hiszen a jeles napok visszatérő vendégei számára szűk az ezres létszámkeret. A jó hangulat előrevetíthető, az igényes műsorok, a baráti együttlét a jelenlévőknek némi gyógyírt jelenthet az aktuális nehézségekre.”

Egyéb információk: https://www.gombaszog.sk/info/

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..