home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Golden Globe, nyolcvanadszor
Brasnyó Zoltán
2023.01.19.
LXXVIII. évf. 3. szám
Golden Globe, nyolcvanadszor

Botrányok nélkül, békebeli hangulatban — így telt az idei Golden Globe-díj-átadó, mely az Oscar előszobája.

Tavaly szinte teljes titokban, már-már szégyenkezve tartották meg a rendezvényt, sztárvendégek nélkül, sőt a tévében és online sem közvetítették. Ennek oka az volt, hogy a HFPA, azaz a Hollywood Foreign Press Association körül méretes botrányok robbantak ki — voltak itt korrupciós ügyek, illetve az oly sokszor emlegetett diverzitáshiány is. A filmipar legnagyobb része bojkottálta a Golden Globe-ot, ráadásul tavaly olyan cikkekben sem volt hiány, hogy nagy valószínűséggel az volt az utolsó aranyglóbuszos gála.

Mostanra viszont már úgy tűnik, a filmeseknek valóban az az érdekük, hogy ez a prominens rendezvény újra régi fényében ragyogjon: a sztárok impozáns rucikban tértek vissza a kifutóra, a díjak várományosai között pedig a tavalyi év legnagyobb közönségkedvencei is megjelentek, például A Jeffrey Dahmer-sztori, a Wednesday vagy az Avatar. Steven Spielberg elhozta a legjobb dráma és rendezés díját is (A Fabelman család), A sziget szellemei pedig (Martin McDonagh rendezése) kiérdemelte a legjobb vígjáték vagy musical, a legjobb vígjátékban alakító férfi színész (Colin Farrell), sőt a legjobb forgatókönyv díját is. A vélemények persze megoszlanak, mivel A sziget szellemei éppen ugyanannyira lehetett volna a legjobb dráma is, csakhogy Spielbergék lesöpörték az asztalról. Két Aranyglóbuszt kapott a Minden, mindenkor, mindenhol című film is, melyben Michelle Yeoh karaktere (aki egyébként a legjobb női főszereplő lett) alternatív univerzumokon átjárva próbálja megmenteni a világot, azaz több különböző szerepet is eljátszik egy igazán parádés és pörgős, nagyon egyedi filmben. A legjobb férfi főszereplő Austin Butler lett az Elvis címszerepéért, a hölgyek közül pedig a legjobb mellékszereplő drámában, vígjátékban vagy musicalben Angela Bassett lett, aki a Fekete Párduc 2.-ben játszott. Máris elkezdődött a találgatás, hogy Bassettnek köszönhetően vajon a Marvel-moziverzum megszerzi-e első színészes Oscarját az idén.

Ami a sorozatokat illeti, tarolt az HBO megaprodukciója, a Trónok harca előzménye, vagyis a Sárkányok háza. Ez lett a legjobb drámasorozat, a vígjátékok közül pedig a Netflix üdvöskéje, Wednesday Addams helyett az Abbott Elementary nyert. A legjobb női főszereplő antológiasorozatban Zendaya lett az Eufóriáért, de díjazták Kevin Costnert a Yellowstone-ért és Evan Peterst is, aki hátborzongatóan játszotta el Jeffrey Dahmer sorozatgyilkost a Netflixen. A legjobb minisorozat az idén a kiváló A Fehér Lótusz lett, melynek női mellékszereplője, Jennifer Coolidge szintén Aranyglóbuszt kapott.

Érdemes még szót ejteni a legjobb nem angol nyelvű filmekről is, melyek közül szinte bármelyik megkaphatta volna az elismerést, annyira jó volt a felhozatal. Nagy esélyesnek számított a Nyugaton a helyzet változatlan című német háborús dráma, a díjat végül mégis az Argentína, 1985 kapta meg. Az animációs filmeknél pedig Guillermo del Toro Pinocchiója tarolt, mely ugyancsak a Netflixen debütált tavaly.

Nyitókép: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..