home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Gion ünneplése és éltetése
Bíró Tímea
2023.08.31.
LXXVIII. évf. 35. szám
Gion ünneplése és éltetése

A szenttamási Gion Nándor Emlékház az idén is meghirdette az immár hagyományosnak nevezhető novellapályázatát, melynek célja a gioni irodalmi diskurzusok továbbéltetése, a magyar irodalom és szellemiség gazdagítása, valamint egy lehetőség és buzdítás a szépíróknak arra, hogy új műveket hozzanak létre. A népszerű pályázat ünnepélyes díjátadóját augusztus 26-án tartották meg a Gion Nándor Emlékház udvarán.

A díjátadón elsőként Németh Dezső, a Gion Nándor Kulturális Központ elnöke köszöntötte az egybegyűlteket és összegezte az elmúlt tizenhárom évet:

— Tizenhárom év múlt el azóta, hogy 2010. augusztus 14-én megnyitottuk a szenttamási Gion Nándor Emlékházat. Nagy és jelentős nap volt az akkor nemcsak a szenttamási, hanem a Kárpát-medencei magyarság számára is, hiszen nyolc évvel Gion Nándor halála után a szülőföld emléket állított az írónak, lehetővé téve, hogy még többen megismerjék pályáját, és tisztelegjenek előtte. Az elmúlt tizenhárom év bizonyította, hogy sikerült elérni a célt. Bizonyítja ezt az összegyűjtött életműsorozat, műveinek újabb kiadásai és azok elérhetősége is honlapunkon (www.gionnandoremlekhaz.org). Az emlékház programját már az első évben irodalmi pályázatokkal igyekeztünk gazdagabbá tenni. A mai ünnep is ezt bizonyítja. Azóta kilenc novelláskötetet, két regényt, két ifjúsági regényt, valamint tizenhárom fordításkötetet jelentettünk meg. A tizennegyediket, az Ez a nap a miénk címűt is lefordítottuk, de a további sorsa források elapadása folytán elakadt. A tavalyi évben sikerült felújítani, felfrissíteni az emlékházat. A Magyar Nemzeti Tanáccsal közösen az udvarban felállítottuk Gion Nándor mellszobrát, Szilágyi László újvidéki szobrász egyedi alkotását. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy a Gion Nándor Kulturális Központ az elmúlt tizenhárom évben összesen harmincnyolc kiadványt jelentetett meg, vagy társkiadója volt egy-egy kötet megjelentetésének. Hatalmas anyag ez, melyet nagyon szeretnénk folytatni, hiszen csak a helytörténeti kutatásokban nagyon sok a feltáratlan anyag, melyet ki kell kutatni, hiszen ezt a szenttamásiak megérdemlik és el is várják — hangsúlyozta Németh Dezső.


A díjazottak Németh Dezsővel és a Gion-szoborral (Benedek Miklós felvétele)

Az író születésnapján, február 1-jén kilencedik alkalommal hirdették meg a Gion Nándor Novellapályázatot, melyre a harmincegy beérkezett idei alkotást öttagú zsűri bírálta el: dr. Márkus Béla irodalomtörténész, kritikus, egyetemi oktató, dr. Németh Ferenc művelődéstörténész, szerkesztő, egyetemi tanár, dr. Stifner Gábor író, szerkesztő, Szemes Péter író, szerkesztő és Virág György színész. A zsűri döntésének értelmében az első díjat Balogh Gábor (Győr) érdemelte ki a Bolondcigány balladája című novellájáért. A második helyezett Bíró Tímea (Palics) lett, akinek a novellája az Én is börtönről álmodom mostanában címet viseli. Zabos Ilka szerencséje című szövegével Tatár Kálmán (Szerbia) lett a harmadik. A zsűri tizennégy novellát javasol kiadásra, melyek a novellapályázat következő antológiájában kapnak majd helyet.

Az ünnepélyes díjátadón Ördög Lóránt citerajátékát hallhatta a közönség, az emlékházban megtekinthették Maurits Ferenc képzőművészeti kiállítását, valamint Gion Nándor mellszobrát is megkoszorúzták.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..