home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Genetika, bűn vagy divat?
VARJÚ Sára
2013.04.24.
LXVIII. évf. 17. szám
Genetika, bűn vagy divat?

A Pannon Televízió Rekontra című, április 9-ei adásának témája a homoszexualitás volt. A vitaműsor vendégei dr. Sági Zoltán pszichoterapeuta, Magyar Lóránt állandó diakónus, Sörfőző Kornél civil aktivista és Agatić Szilvia fodrász voltak.

Markovics Annamária műsorvezető az adás elején elmondta, hogy szerettek volna  homoszexuális vendéget is hívni, de senki nem fogadta el a meghívást, az érintettek ugyanis félnek a megkülönböztetéstől és az incidensektől.
  
— Ha bűn, akkor büntetni, ha betegség, akkor gyógyítani kell.
— A szexuális orientáció genetika kérdése, egyébként pedig magánügy.
  
A témával kapcsolatban a Magyarországon élő Gaburi Edina vízügyi asszisztenst kereste fel a Pannon Televízió stábja, de ő sem kívánt az élő műsorban szerepelni. Beleegyezett ellenben, hogy műsoridőn kívül elmondja a véleményét.
— Ebbe beleszülettem, és ez nem döntés kérdése. Megkönnyebbülés felvállalni a család és a barátok előtt, de az utcán is így viselkedni már nem biztos, hogy jó dolog.
Szabadkán Baranyi Imre fodrász nyilatkozott a témáról szintén műsoridőn kívül, felvételen.
— Amióta ismerem magam, tudom, hogy ki vagyok, és ez nekem egy teljesen természetes állapot. Természetes, hogy meleg vagyok, és így élem az életemet.
A stúdióban vendégeskedő meghívottak közül Sági Zoltán elmondta, hogy az Egészségügyi Világszervezet 1973-ban törölte a homoszexualitást a szexuális orientáció zavarainak sorából.
— Nem betegség a homoszexualitás. Sokan tudják ezt, de kevesen fogadják el. A megnyilvánulása veszélyezteti a közösséget, ezért bűnnek tartják. Hasznos tudni, hogy genetikai alapja van, az X kromoszómához kötött tulajdonság. De ha ez a kromoszóma jelen is van, még nem biztos, hogy az adott személy homoszexuális lesz. Ahhoz több minden kell — magyarázta.
Magyar Lóránt álláspontja szerint attól, hogy valaki homoszexuális, még nem feltétlenül rossz ember, de nem ez az ember személyiségének és rendjének megfelelő magatartás- vagy viselkedésforma.
Sörfőző Körnél úgy látja, hogy sok a homoszexuális, aki nem tud tenni hovatartozása ellen, viszont még több az olyan fiatal, aki csupán divatból választja magának ezt az életvitelt.
— Nincs benne rossz szándék, ezért nem tekinthetjük bűnnek, az előfordulása viszont zavart okoz a társadalomban, ezért a létezése nem üdvös — vélekedik Sörfőző Kornél.

— A szex a népességgyarapodás eszköze, a homoszexualitás ezért zsákutca.
— A megszakított és az óvszeres szex is csak illúziót kelt a spermiumokban.

  
A műsor idején bejátszott felvételen Gaburi Edina azt nyilatkozta, hogy Magyarországon nem elfogadott a meleg párok gyermekvállalása.
— Párommal leginkább saját babát szeretnénk, de az örökbefogadás lehetőségétől sem zárkózunk el. Vannak külföldi ismerőseink, akiknek ez sikerült.
— A szexnek, az ember nemiségének nem az egyetlen célja a nemzés, sem az egyén, sem a közösség életében. Az ember a nemiséget boldogságforrásként is használja. Ebből kiindulva a homoszexuálisok szexuális kapcsolata boldogságforrásként van jelen — magyarázta Sági Zoltán.
Agatić Szilvia elmondta, hogy neki több homoszexuális barátja van, akad közöttük olyan is, aki szeretne gyermeket vállalni, de tisztában van azzal, hogy egy gyermeknek szüksége van az apa-anya minta meglétére, ezért ismerőse úgy gondolja, ha szülő lesz, egyedülállóként neveli fel gyermekét.
Sörfőző Kornél szerint nehéz azoknak a gyermekeknek, akik csak egy szülő mellett nőnek fel, ha pedig két egyforma nemű szülő neveli, nem válhat kiegyensúlyozott felnőtté. 
— A hálószobában mindenki azt csinál, amit akar, de ne mutogassák magukat.

— A melegek szándékosan borzolják a kedélyeket.
— Nem minden a szexről szól, a szerelem, az szerelem.

  
— Az igény, hogy megmutassák hovatartozásukat, valójában annak a következménye, hogy sokáig nem tehették meg, és ezzel próbálják kompenzálni az elmúlt időszakot — véli dr. Sági Zoltán.
— A homoszexuális párok csak titokban tudnak találkozni, és nem tudnak az utcán kézen fogva végigsétálni. Képzeljük csak el, hogy szerelmesek vagyunk, itt a tavasz, szép az idő, és nem foghatjuk meg annak a kezét séta közben, akit a szerelmünknek tudhatunk, mert nem szabad, mert a társadalom nem fogadja el, elítéli az azonos neműek kapcsolatát — mondta Baranyi Imre a műsorban bejátszott felvételen.
Sörfőző Kornél szerint a többséget nem a homoszexualitás jelenléte zavarja, hanem annak kimutatása, és a kedélyek borzolása. Véleménye szerint azokat az azonos nemű párokat, akik kézen fogva sétálnak az utcán, azért nézik le, mert erről a jelenségről mindenkinek a Büszkeség felvonulás jut eszébe. Sági Zoltán elmondta, hogy ezek a felvonulások általában ellentétes reakciókat váltanak ki az emberekből, nem érik el azt a hatást, amelyre törekednek.
  
— Biszexualitás: a kenyér mindkét fele vajas.
— A biszexuálisok becsapják magukat.

  
— Egyértelmű, hogy a biszexuálisokban van egy kettős orientáció — jelentette ki Sági Zoltán, majd hozzátette, hogy maga is találkozott olyan személyekkel, akiknek eredetileg egy irányban történő eltolódásuk van, tehát vagy az egyik, vagy másik orientációban érzik igazán jól magukat igazán.
— Az emberiség nagy kérdései, hogy ki vagyok, mit akarok, miért vagyok. Ezért a biszexualitás is valójában egy kérdés, ugyanis a biszexuális személyek nem tudják eldönteni, mit akarnak és hova tartoznak. Egyfajta belső zűrzavar és nyugtalanság jellemzi őket, amit nem tartok rendjén valónak — reagált a témára Magyar Lóránt.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..