home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Generációs szakadékok
Tóth Péter
2020.01.28.
LXXV. évf. 3. szám
Generációs szakadékok

Az általunk ismert történelem során soha nem volt még olyan, mint most. Ez több szempontból is igaz. Az egyik, hogy nem három vagy négy, hanem hat generáció éli életét a bolygón. Korábban sosem volt még ilyen, hogy ennyi generáció élt volna együtt.

Ez kihívás a családban, a munkahelyen és a társadalom egészében is. Azt gondolhatnánk, hogy gyorsan változó világunkban ez a többgenerációs szakadék már nem egyszerűsíthető le a klasszikus idős-fiatal ellentétre.

Az emberek eleve különböznek, és ez így is van jól. Nem csak a generációs különbségek okoztak gondot a múltban sem. Az emberek máshogyan élnek, más dolgok iránt érdeklődnek, stb. A generációk pedig követik egymást, vannak közös gyökereik, tapasztalataik. De még enélkül is megtörténhet, hogy egy más közegből származó idős és fiatal is jól megérti egymást. Mégis lehet úgy általánosítani, hogy az egyes generációk nagy többsége hogyan viselkedik bizonyos helyzetben. A legidősebbek között is vannak, akik jól feltalálják magukat a virtuális térben, és vannak viszonylag fiatalok is, akik nincsenek jelen online.

Az idősebb generáció képviselőinek egy része nem érti a mai világot. Egy egészen más világban szocializálódtak, és nem is róható fel nekik, ha nem sikerül megváltozniuk. De vannak egészen kivételes esetek is. Egyúttal pedig azt is érdekes megfigyelni, mennyire kihat sorsunkra az a rendszer, amelybe beleszületünk. Az itt élők sorsát pedig a ’90-es évek tragikus fejleményei is nagymértékben meghatározzák.

Nem mindenki sorolható egyszerűen a születése éve alapján egy-egy generációba, de az 1945 előtt születettek a veteránok, az 1945 és 1965 között születettek a Baby Boomerek. Az X generáció tagjai 1965 és 1980 között jöttek világra, az Y generációt a 1980 és 1995 között születettek alkotják, a 2010-ig születettek pedig a Z generáció. A most még gyermekkorban levő úgynevezett Alfa generáció képviselői 2010 után látták meg a napvilágot.

Most van „feljövőben” a Z generáció. Ez a világ első olyan nemzedéke, amelynek képviselői beleszülettek az online világba. Számukra a legtöbb dolog magától értetődő, és magabiztosan kezelik a technológiai újdonságokat. Az idősebb generációk tévesen azt hiszik, hogy rájuk a magány a jellemző, valójában viszont soha nincsenek egyedül. A világhálón bármikor beszélhetnek magukról, kiadhatják érzéseiket, gondolataikat. Ezt gyakran meg is teszik, és az sem ritka, hogy ilyen téren túlzásokba is esnek, de ez egy külön téma lehetne pszichológusok számára.

A legfiatalabb generáció, a digitális bennszülöttek most még csak tíz-tizenkét évesek vagy ennél is fiatalabbak. Jó okunk van azt feltételezni, hogy az emberiség egyik fejlődési korszaka véget ért a Z generációval, és egy új folyamat kezdődik az Alfával. Ennek a generációnak a tagjai már sokkal korábban kezdik el a digitális eszközök és az internet használatát, mint bármelyik másik eddigi nemzedék, aminek előnyei és hátrányai is vannak (lehetnek). Ők azok, akik már jóformán értelmezni sem tudják azokat az eszközöket, amelyek nem érintőképernyősek. Ők lesznek a nagyon „okos” generáció, körülvéve okoseszközökkel, miközben az egyszerű dolgok értelmezésében az idősebbek segítségére szorulhatnak. A logika szerint az Alfákat a Béta generáció követi, vagyis azok, akik majd 2025 után jönnek világra.

A generációs különbségek mindig felszültségeket okoznak. Korábban a váltás fokozatosan, mérsékelt ütemben történt. Gyakran csak utólag lehet észrevenni a valóságos változásokat világnézetben, szokásokban, gondolkozásmódban. Most viszont minden olyan gyorsan zajlik, hogy az ebből eredő konfliktushelyzetek tudatos kezelése nélkül jelentős társadalmi problémákat generálhat ez az egyébként „természetesnek” tekinthető folyamat.


A nyitókép illusztráció (Pixabay.com)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..