home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Gázos napok
(—)
2014.11.05.
LXIX. évf. 45. szám

Kragujevac új polgármestert kapott, Vučić Londonban vendégmunkáskodott. A gazdaság vélhetőleg jövőre is recesszióban lesz, és az elkövetkező években sok embert fognak elbocsátani a közszférából. Egyre jobban elmérgesedik az igazságügyi minisztérium és az ügyvédek vitája. Szerb—orosz testvériség ide vagy oda, a pénz a családon belül is nagy úr. A hét belgrádi eseményei.

Kragujevacon is haladnak

A múlt héten a kragujevaci képviselő-testület megvonta a bizalmat Veroljub Stevanović polgármestertől. Leváltották a képviselőház elnökét, Saša Milenićet is. Az új többséget a Szerb Haladó Párt mellett a szocialisták, a szerb demokraták, a Szerb Megújhodási Mozgalom és egy lokális politikai tömörülés adja. A várost ezentúl Radomir Nikolić vezeti. (Tanjug, Beta)

Szerbia a régió vezető gazdasági hatalma lesz

Aleksandar Vučić kormányfő a múlt héten az Egyesült Királyságban járt, ahol botrányos körülmények közepette félbeszakították az egyik előadását. Ettől függetlenül a közvélemény nagy része ekkor tudta meg, hogy a miniszterelnök fiatalkorában Londonban volt vendégmunkás, ahol egy indiai tulajdonban lévő vasboltban dolgozott napi két fontért. Ettől persze sokkal fontosabb hír az, hogy a kormányfő a szendrői (smederevói) vasművek magánosítását is szóba hozta tárgyalópartnereinek. A vasművel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy rövidesen kiírják a magánosítási tendert. (Blic, Telegraf)

95 000 ember kerülhet lapátra

A Blic napilap úgy tudja, hogy az IMF azt kéri a szerb kormánytól, sürgősen kezdje meg az elbocsátást a közszférában. A napilap szerint összesen 95 000 embernek kell majd felmondani. Jövőre 25 000-nek, 2016-ban és 2017-ben pedig további 35-35 000-nek. A napilap azt is megírta, hogy a kormány az elbocsátottak számára vagy egy szociális-, vagy egy átképzési programot fog kidolgozni, hogy így segítse őket a magánszektorbeli munkavállalásban. Goran Radosavljević egykori pénzügyminiszteri államtitkár szerint valóban szükségesek ezek a lépések. „Sok olyan középvezető van, aki több forrásból is kap bért. Az állandó fizetés mellett itt vannak a különféle bizottságok, munkatestületek. Szinte sokkot kaptam, amikor megtudtam, hogy az egyik osztályvezető hölgynek összesen hat forrásból van bevétele, és mind az alapmunkájához kapcsolódnak” — mondta a volt államtitkár. Miljko Arsić egyetemi tanár szerint viszont „csupán” 50 000 embert fenyeget ez a veszély, mivel a közszférában összesen 550 000-en dolgoznak. (Blic)

Destabilizálnak

A Večernje novosti arról cikkezett a múlt héten, hogy az ügyvédek másfél hónapos munkabeszüntetése immár odavezetett, hogy a kormányzati struktúra egyharmada gyakorlatilag blokád alatt áll. Nikola Selaković igazságügyi miniszter azzal vádolta meg az ügyvédeket, hogy tiltakozásuk mögött Miroslav Mišković mágnás áll. „Itt valakinek az a célja, hogy az egész államot destabilizálja” — mondta a miniszter. Az ügyvédek heves tiltakozás közepette utasították el ezt a vádat. A munkabeszüntetés pedig folytatódott. A hét második felében olyan hírek is felröppentek, hogy montenegrói ügyvédeket importálnak Szerbiába, hogy valamilyen módon működésbe hozzák a teljesen leállt igazságszolgáltatást. (Večernje novosti, Telegraf)

Gáz van (nincs)

Úgy fest, Putyin orosz elnök egyáltalán nem volt elragadtatva a tiszteletére szervezett katonai díszszemlétől. Vagy ha tetszett is neki, nyilván gyorsan megváltoztatta a véleményét, amikor kiderült, hogy Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök elutasította annak a protokollnak az aláírását, amelyben Szerbia jövő év márciusáig annak a 200 millió dollárnak a kifizetését vállalta volna, amellyel az oroszoknak a gázért tartozik. A miniszterelnök ezt azért utasította el, mert meglátása szerint Oroszország a NIS-en keresztül igen nagy profitot valósít meg Szerbiában. Az orosz államfő azonban ezt nem így látja, s minderre úgy reagált, hogy azonnal csökkentette 28 százalékkal a Szerbiának szállítandó gázmennyiséget. Az már csak költői kérdés, hogy mégis hova tűnt az a pénz, amelyet a polgárok a gázfogyasztásért fizettek. (Danas)

Meghalt Kadiljević

Moszkvában elhunyt Veljko Kadijević volt szövetségi honvédelmi miniszter. Kadiljević ellen Horvátország három feljelentést is tett a civil lakosság elleni bűncselekmények vádjával. 1991-ben Valkóvár (Vukovár) és Ragúza (Dubrovnik) ostromakor Kadiljević állt a Jugoszláv Néphadsereg élén. Szerbiából 2001-ben költözött (szökött) Oroszországba, amikor is a Hágai Nemzetközi Törvényszék vádat emelt ellene. (B92)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..