home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Gázhálózat, szarmata kori leletek, Kosztolányi-ház
Tóth Tibor
2023.12.12.
LXXVIII. évf. 49. szám
Gázhálózat, szarmata kori leletek, Kosztolányi-ház

Kedden a Vajdasági Magyar Szövetség küldöttsége — Juhász Bálinttal, a párt tartományi listájának vezetőjével az élén — Ludasra látogatott, ahol előbb jelképesen üzembe helyezték az elkészült főgázvezetéket, majd megtekintették az ásatások alatt talált régészeti tárgyakat, végül pedig a civil szervezeteknek otthont adó Kosztolányi-ház felújított közösségi termében megismerkedhettek Kosztolányi Péterrel és családjával.

A faluban befejeződtek a gázhálózat építési munkálatai, melynek hossza összesen 14 kilométer. A beruházás értéke 25 millió dinár, januártól 415 háztartás kérelmezheti a gázvezetékre való csatlakozást. Horvát Radulović Tímea, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatója elmondta, hogy az iskola számára ingyenes bekötésre van lehetőség, a ludasi polgárok pedig januártól a gázművek ügyfélszolgálatánál adhatják át kérelmüket, ami azt jelenti, hogy a rácsatlakozási munkálatok április folyamán el is kezdődhetnek.

— Pásztor Bálintnak, a városi képviselő-testület elnökének a kezdeményezésére bevezettük a részletfizetés lehetőségét. A polgárok tizenkét havi részletben fizethetik a gázvezetékre való csatlakozást. Az első törlesztés összege 24 000 dinár, az összes többi pedig 7000 dinár, a harmadik részlet befizetése után kezdődnek a csatlakozási munkálatok — mondta Horvát Radulović Tímea, majd hozzátette, hogy évente 20 km gázvezetéket terveztetnek és ugyanennyit kiviteleztetnek. Az idén 20 km gázvezeték tervdokumentációi készültek el kilenc helyi közösség területén, a kivitelezési munkálatok pedig amint az időjárás lehetővé teszi, azaz valószínűleg áprilisban indulnak.

Ludas már nagyon régóta jelen van a régészeti területek térképén, és a gázvezeték kiépítésekor újabb, értékes lelőhelyekre bukkantak. Szűcs Balázs, a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy a ludasi lelőhely Szerbiában az egyik legrégebbinek, legértékesebbnek és legfontosabbnak számít.

— Már a kőkorszakban emberek jelentek meg ezen a környéken, és élnek itt mind a mai napig. Az ásatások alkalmával történelmi korokat követhetünk végig. A gázművek földmunkákat végzett a területen, mi pedig 40 centi széles és 300—400 méter hosszú nyomtávon ásatásokat végeztünk, ahol nagyon értékes, szarmata és bronzkorból származó leletekre bukkantunk — mondta Szűcs Balázs, majd néhány tárgyat be is mutatott a jelenlévőknek.

A Vajdasági Magyar Szövetség számára nagyon fontos a külvárosi települések infrastruktúrájának fejlesztése is. Juhász Bálint, a VMSZ tartományi listavezetője elmondta, hogy a külvárosi települések infrastruktúrájának fejlesztése, valamint örökségünk, hagyományunk, történelmünk megóvásának vonatkozásában is a VMSZ az, amely tesz Ludasért, tesz a magyar közösségért.

— Ki kezdeményezte volna, ha nem a VMSZ, hogy a gázvezeték eljusson Ludasig, ki fektetett volna bele 25 millió dinárt, ha nem a Vajdasági Magyar Szövetség? Ma már ez valóság. Ki kezelte volna a munkálatok közben felmerülő régészeti lelőhelyekkel kapcsolatos kérdéseket oly módon, hogy a ránk hagyott hagyaték szakszerű és méltó bánásmódban részesüljön? A Kosztolányi-hagyaték kinek fontos, ha nem nekünk? Önkormányzati forrásból részben felújítottuk Kosztolányi Dezső édestestvérének a házát, amely ma közösségi térként működik. A felújítást tovább szeretnénk folytatni, célunk az egész épület teljes felújítása. Öröm számunkra, hogy vendégül láthatjuk a Kosztolányi családot, akik tulajdonképpen hazajöttek. Ha mi nem ápoljuk ezt a hagyatékot, más nem teszi meg helyettünk. Arra kérek mindenkit, hogy vasárnap adja le voksát, és ezzel is mutassuk meg a vajdasági magyar közösség erejét — mondta Juhász Bálint a felújított Kosztolányi-házban.

A tartalmas délután zárásaként Góli Csilla, a VMSZ tartományi képviselőjelöltje elbeszélgetett Kosztolányi Árpád unokájával, Árpáddal, feleségével, Máriával és fiával, Péterrel. A régi időket felidéző beszélgetésbe a helyi polgárok is bekapcsolódtak, és az elbeszélések hallatán szinte megelevenedtek előttünk az ’50-es, ’60-as évek.

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..