home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Gazdatüntetések
Talpai Lóránt
2024.02.01.
LXXIX. évf. 5. szám
Gazdatüntetések

Európa-szerte elégedetlenek a gazdák — Csak független Palesztinával lehet béke — Új módszer a kábítószer-ellenes küzdelemben

Európa-szerte elégedetlenek a gazdák

Futótűzként terjednek Európában a gazdatüntetések. Németország, Hollandia, Lengyelország és Románia után Franciaországban kezdtek tiltakozó akcióba a farmerek a kormány megszorító intézkedései miatt. A tüntetések Brüsszelt is elérték, a francia gazdák az Európai Parlament épületéhez vonultak. „Ha az európai döntéshozók nem tesznek megfelelő lépéseket, melyek megoldást nyújthatnak a jelenlegi helyzetre, ennek a szakmának nem lesz jövője ebben az országban. A brüsszeli gyakorlat, mellyel nap mint nap szembesülünk, köszönőviszonyban sincs a valósággal” — mondta egy lengyel gazda. A fő követelés az, hogy a nagy élelmiszerláncok reálisan vegyék át a hazai termelők áruit, ne legyen újabb adóemelés például a növényvédő szerekre, állítsák le a traktorok üzemanyagárának növelését és szüntessék meg a gazdasági adminisztrációs terheket.

 

Csak független Palesztinával lehet béke

25 000 fölé emelkedett a Gázai övezetben meghalt palesztinok száma. A sérülteknek is rosszak a túlélési esélyeik, mivel már csak 15 kórház működik a korábbi 36-ból. Az izraeli katonaság eddig jobbára Gáza városát és környékét támadta, a napokban azonban légicsapást mért a déli Khan Yunisra is, ahová százezrek menekültek a harcok elől. Az uniós külügyminiszterek brüsszeli tanácskozása után az EU külügyi főképviselője azt mondta, hogy csak egy független Palesztina létrehozásával lehet békét teremteni a Közel-Keleten. „Azzal, hogy több szenvedést okoznak a palesztinoknak, és még többet rombolnak, nem fogják legyőzni a Hamászt” — vélekedett Josep Borrell, aki azt is elmondta, hogy a tanácskozáson részt vevő izraeli külügyminiszter elutasította a kétállami megoldás lehetőségét.

 

Új módszer a kábítószer-ellenes küzdelemben

Az Európai Unió létrehozta az Európai Kikötők Szövetségét, mely a kábítószer-csempészet és a szervezett bűnözés elleni fellépést segíti az információmegosztás révén. Az EU hatékonyabban igyekszik visszaszorítani a kábítószer-csempészetet az Európai Kikötők Szövetségének létrehozásával. Számos terminál üzemeltetése magánkézben van, ezért segítheti a szövetség a rendőrség, a vámhatóságok és a magánszektor közötti információáramlást. Az európai kokaincsempészet megugrása tette szükségessé az új kezdeményezést, melyet az EU belügyi biztosa jelentett be Antwerpenben. Ylva Johansson hangsúlyozta, hogy a rivális bűnözői csoportok nagy szállítmányokat juttatnak át az Atlanti-óceánon, és Európában tovább folyik a kábítószerek elosztása. A szervezett bűnözés ellen fel kell lépni, mert erőszakkal és korrupcióval működnek. Felszámolásukhoz elengedhetetlen a kikötők szigorúbb ellenőrzése. Ehhez belső segítségre van szükség.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..