home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Gazdaságmentő intézkedések és egészségügyi segítség a Nyugat-Balkánon
MTI, Beta, HNO
2020.04.05.
LXXV. évf. 14. szám
Gazdaságmentő intézkedések és egészségügyi segítség a Nyugat-Balkánon

Az új típusú koronavírus-járvány legyőzése mellett már gazdaságmentő intézkedéseken gondolkodnak a nyugat-balkáni országok vezetői.

Szerbia Kínától, az Európai Uniótól és Oroszországtól kapott segítséget a Covid-19 betegség legyőzéséhez. A nyugat-balkáni országban egyre több vásár- és sportcsarnokot alakítanak ideiglenes kórházzá, ahol az enyhe tünetekkel rendelkező betegeket kezelnék. Szerbiában szombat 15 óráig 1624 fertőzöttet regisztráltak, és 44-en haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az új adatokat mindennap 15 órakor közlik.

Csütörtökön meghosszabbították a kijárási tilalmat: szombaton 13 órától hétfő hajnali 5 óráig tilos az utcára menni, és elrendelték, hogy egy helyen csak két ember csoportosulhat. Hétköznapokon továbbra is 17 és reggel 5 óra között van kijárási tilalom. Az április 3-ai, módosított kormányrendelet lehetővé teszi, hogy egy személy 20 percre és lakóhelyétől legfeljebb 200 méter távolságra sétálni vigye házi kedvenceit mindennap este 23 és hajnali 1 óra között, vasárnap pedig délelőtt 8-tól 10 óráig is.


Egy laboratórium Szerbiában (fotó: Beta)

A koszovói gazdaság várhatóan 2-4 százalékkal visszaesik az idén az új típusú koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt — közölte a koszovói központi bank. A korábbi években átlagosan 3,6 százalékos volt az éves növekedés a nyugat-balkáni államban. A távozó kormány 170 millió eurós segítséget ígért a gazdasági szereplőknek a kihívásokkal való megküzdésre, azt azonban egyelőre nem lehet tudni, pontosan honnan is akarja ezt az összeget előteremteni az állam. Koszovóban szombatig 135 fertőzöttet regisztráltak, kilenccel többet, mint egy nappal korábban.

Bosznia-Hercegovina is igyekszik gazdasági mentőcsomagot összeállítani főként a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára. Bosznia többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban több mint tízezren váltak munkanélkülivé az elmúlt egy hónapban. A kormány a 2020-as költségvetésből igyekszik segíteni azokat, akiket már elbocsátottak, illetve a minimálbérből élőket. A szerbek lakta országrészben, a boszniai Szerb Köztársaságban csak áprilisban hetvenezer új munkanélkülire számítanak, őket is segítené az állam. Mivel az ország nagyban függ az Olaszországba és Németországba irányuló exporttól, így várhatóan a külkereskedelem is nagy hiánnyal számolhat. Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 532-ről 574-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Montenegró 2 millió euró értékben mintegy 17 tonna egészségügyi felszerelést vásárolt, amely péntek késő este ért Podgoricába. A montenegrói egészségügyi dolgozók korábban kérvénnyel fordultak a kormányhoz, és közölték, nincsen védőfelszerelésük, maszkjuk, kesztyűjük és elegendő tesztjük a koronavírus-gyanús betegek vizsgálatára. Montenegróban szombatra 144-ről 174-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

A nyugat-balkáni országok vezetése kijárási tilalmat vezetett be mindenhol. Észak-Macedóniában például a hétvégén 16 és 5 óra között tilos az utcára lépni. A szkopjei adatok szerint az országban egy nap alatt 384-ről 430-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..