home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gazdasági mentőcsomagot jelentett be a szerb kormány
MTI
2020.03.31.
LXXV. évf. 13. szám
Gazdasági mentőcsomagot jelentett be a szerb kormány

Több mint ötmilliárd eurós gazdasági mentőcsomagot jelentett be a szerb kormány az új típusú koronavírus-járvány okozta veszteségek kezelésére kedden.

A mentőcsomagot Siniša Mali pénzügyminiszter mutatta be. Közölte, az intézkedéscsomag Szerbia éves költségvetésének felét, a bruttó hazai termék 11 százalékát teszi ki.

A csomag részeként a szükségállapot ideje alatt a vállalkozók mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól, az utólagos törlesztés pedig csak 2021-ben kezdődhet meg. A mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói, akik a válság miatt nem tudnak dolgozni, a szükségállapot ideje alatt a minimálbérnek megfelelő havi fizetést kapnak. A pénzügyminiszter rámutatott, hogy a legfontosabb cél a munkahelyek megőrzése és a foglalkoztatottság szinten tartása, így azok a vállalatok, akik a kormány kifejezett kérése ellenére a szükségállapot március 15-i kihirdetését követően a dolgozók több mint 10 százalékát elbocsátották, nem részesülnek támogatásban. A mikro-, kis- és közepes vállalatokat emellett gazdaságélénkítő hitelekkel is segítik.

A mentőcsomag részeként pedig minden nagykorú szerb állampolgárt 100 euróval (majdnem 36 ezer forint) támogatnak.

A szerb kormány korábban már bejelentette, hogy április elsejétől 10 százalékkal megemelik az egészségügyi dolgozók bérét, a nyugdíjasoknak pedig egyszeri négyezer dináros (12 240 forint) segélyt adnak. Azt is közölték, a járvány ellenére Szerbia nem fogja csökkenteni sem a nyugdíjakat, sem a közszférában dolgozók bérét.

A korábbi előrejelzések szerint Szerbia gazdasága az idén 4 százalékkal növekedett volna, a járvány miatt viszont várhatóan 2 százalékkal fog csökkenni.


Siniša Mali (Beta/Slobodan Miljević)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..