home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Gazdag programmal várja a XI. Vajdasági Vágta a látogatókat
(Tha)
2023.05.24.
LXXVIII. évf. 21. szám
Gazdag programmal várja a XI. Vajdasági Vágta a látogatókat

Május 27-én, szombaton tartják meg Szabadkán a XI. Vajdasági Vágtát, melyre 13 lovas és 7 kishuszár jelezte részvételi szándékát. Mint ismeretes, ez a rendezvény a budapesti Nemzeti Vágta előfutama. Az esemény, melynek a fővédnöke idén is Pásztor István, a VMSZ és a Tartományi Képviselőház elnöke, 12 órakor kezdődik a lóversenytéren – hangzott el az összejövetellel kapcsolatos sajtótájékoztatón.

A futamok között kísérőprogramok, többek között főzőverseny, kézműves kirakodóvásár, mazsorettek fellépése, díjlovagló bemutató, ügetőfutam, díjugrató lovasbemutató várja a látogatókat. 19 órától a budapesti Operettszínház művészei szórakoztatják a közönséget.

Bunford Tivadar, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány igazgatója elmondta, a korábbi években kialakult hagyományoknak megfelelően, délben indul az ünnepélyes felvonulás, kezdődik a megnyitó, az eskütétel, és a béke utáni vágyakozás jegyében a galambröptetés.

–Négy alkalommal történt meg, hogy Budapestről vajdasági lovas, illetve ló hozta el a fődíjat, az 1848-as szablyát. Úgy vélem, a vágta hatására is, Vajdaság szerte egyre több család kezdett el lótenyésztéssel, versenylovakkal foglalkozni, és egyre több fiatal kapcsolódott be ebbe a mozgalomba – hangsúlyozta Bunford Tivadar, aki a részletes programot is ismertette. 13 órától indulnak a Vajdasági Vágta, illetve 14 órától a Kishuszárvágta futamai, az előbbiből négy, az utóbbiból pedig kettő lesz. A döntőkben ezek nyertesei állnak rajthoz.

Ugyancsak délben kezdődik a főzőverseny is, melynek idei témája a csikóstokány. A hagyományos magyar egytálétel eredete az alföldi pásztoréletre vezethető vissza. A csapatok teljesítményét Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, Kovács Elvira, a szerb parlament képviselője és Kabók Erika, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tájékoztatással megbízott tagja értékeli.

Az idei rendezvény díszvendége Dallos Gyula miniszteri biztos, többszörös világbajnok, műlovagló, edző.

A XI. Vajdasági Vágtát is a Vajdasági Magyar Szövetség, a Háló Vajdasági Fejlesztési Alapítvány és a budapesti Lovas Show Kft. szervezi, házigazdája a szabadkai Bácska Lovas Klub. A sajtótájékoztatón részt vett Pál Károly és Námesztovszky Kornélia szervező is.

A XI. Vajdasági Vágta programja

12.00 Ünnepélyes megnyitó

13.00 A Vajdasági Vágta I. futama

13.15 A Vajdasági Vágta II. futama

13.30 A Vajdasági Vágta III. futama

13.45 A Vajdasági Vágta IV. futama

14.00 Kishuszárvágta I. futam

14.15 Kishuszárvágta II. futam

14.30 Az Imperial Lovasklub díjlovagló bemutatója

14.45 I. Ügetőfutam

15.25 A szabadkai Crystal Dance Studio Majorette Egyesület bemutatója

15.35 II. Ügetőfutam

16.15 A Vajdasági Vágta Főzőverseny eredményhirdetése

16.40 III. Ügetőfutam

17.20 Díjugrató lovasbemutató

18.15 Kishuszárvágta döntő

18.30 A XI. Vajdasági Vágta döntője, majd a díjak átadása

19.00 A Budapesti Operettszínház művészeinek koncertje

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..