home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Gazdag kínálat várja a végzős diákjainkat
Bíró Tímea
2020.06.18.
LXXV. évf. 25. szám
Gazdag kínálat várja a végzős diákjainkat

A 2020/2021-es tanévben 2102 férőhely várja a jövendőbeli elsősöket, tehát Vajdaság 35 középiskolájában 74 tagozaton tanulhatnak a diákok. A beiratkozási terv 1451 nyolcadikost érint, aki 24 szakközépiskola, 9 gimnázium és 2 művészeti középfokú oktatási intézmény közül választhat. A 74 tagozat közül 55 négy-, míg 19 hároméves szakirányzat — mondta el lapunknak Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, akivel a többi közt a továbbtanulási lehetőségekről is beszélgettünk.


Jerasz Anikó

* A távoktatás során a szerbiai nemzeti kisebbségek közül a magyar közösség készítette el a legtöbb felvételt. Milyen tapasztalatokkal zárta ezt a programot a Magyar Nemzeti Tanács és a közreműködő oktatási intézmények?

— Május 29-én véget ért az a tizenegy hétig tartó rendkívüli oktatás, amely távoktatás formájában valósult meg. Ez a helyzet mindenki számára új és kihívásokkal teli volt. Közösségünk ebben a komoly döntéseket kívánó helyzetben ismét páratlan összefogásról tett tanúbizonyságot. Olyanról, amelyben nemcsak a pedagógusaink, hanem a szülők és a gyerekek is egy ügy, egy cél mellé álltak. Mindenkit az az igény és késztetés motivált, hogy a diákok tudása a világjárvány pusztító körülményei ellenére gyarapodhasson, értelmi fejlődésük és aktivitásuk folytatódhasson. Az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium nemrégiben kiadott egy tanulmányt, mely egy jelentés formájában fogja össze a szerbiai távoktatást, és ezen belül kitér a kisebbségi nyelven folyó távoktatásra is. A magyar nyelvű távoktatás dicsérő szavakkal lett illetve, amiért a legtöbb felvételt, szám szerint 1192 órát készített el. A Magyar Nemzeti Tanács felkérésére összesen 29 település 56 oktatási intézményének 176 pedagógusa reagált pozitívan, és vett részt a televíziós felvételek elkészítésében. 130 előadó tartott online órákat a televízióban az általános iskolák alsó és felső osztályos tanulóinak. A munka március 23-a és május 29-e között folyt, és ez alatt az idő alatt összesen 816 tanóra készült el az általános iskolások számára. A középiskolai korosztálynak 46 tanár tartott órákat, és összességében május 18-ától kezdődően május végéig 376 óra vált elérhetővé. A középiskolások számára a duális oktatás gyakorlati tantárgyaihoz is készültek órák. Ezek a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában, a Vegyészeti-Technológiai Iskolában, valamint a Politechnikai Iskolában lettek felvéve, a szerbiai állami televízió által. Voltak olyan tanáraink, akik mind az általános, mind a középiskolás korosztálynak tartottak órát a televízióban. Többségük 4-5, de vannak olyan középiskolai pedagógusaink is, akik több mint 25 televíziós óra megtartását vállalták. Rendkívül pozitívak a visszajelzések a közösségünk, a szülők, a pedagógusok, valamint az Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztérium részéről egyaránt. Nagyon hálásak vagyunk a Pannon RTV-nek a szakmaiságért, a hozzáállásért és a szervezésért. Nemcsak a szabadkai stúdiót engedték át számunkra az órák rögzítéséhez, hanem több más településen is megteremtették a megfelelő feltételeket a felvételhez. Köszönjük az iskolaigazgatóknak, hogy rendelkezésünkre bocsátották az intézményük tantermeit a felszerelésekkel. Igyekeztünk mindenben követni azokat az előírásokat, amelyeket a helyzet megkívánt. Rengeteg köszönőlevelet kaptunk a szülőktől, és a pozitív visszajelzések megerősítenek bennünket abban, hogy megérte a sok-sok egyeztetést és szervezést igénylő munka.

* A rendkívüli helyzet lecsengésével megvalósulhat a nyári szerb nyelvi felzárkóztató képzés. Az idén hány résztvevővel és mikor fogják megtartani?

— A Magyar Nemzeti Tanács a felsőoktatási programjai kapcsán szervezi meg a szerb nyelvi felzárkóztató kurzust, mely Magyarország Kormányának, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának és a Bethlen Gábor Alapnak köszönhetően tud 2012 óta minden évben megvalósulni. A 80 órás, háromhetes, ingyenes tanfolyam két részből áll. Első része a tantermi foglalkozásokat foglalja magában, melyet az előző évek tapasztalatai alapján hét helyszínen tervezünk lebonyolítani (Szabadkán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zentán, Adán, Óbecsén, Temerinben), ám ha igény mutatkozik rá, más helyszíneken is, bővítjük a listát. A képzés megkezdése előtt a tanulók egy szintfelmérő tesztet töltenek ki, mely június végén, illetve július elején lesz megszervezve. Ennek kulcsfontossága van, hiszen a tanárok ez alapján kapnak képet a diákok előtudásáról, és így tudják besorolni őket a megfelelő csoportba. A járványhelyzet miatt számos programunkat le kellett mondanunk, de nagy örömünkre szolgál, hogy az előírásokat betartva, megszervezhetjük a szerb nyelvi felzárkóztató képzést. A kurzus első részét, a tantermi foglalkozásokat július 6-a és július 17-e között tartják meg a tanuló által választott helyszínen. A képzés második része Újvidéken fog megvalósulni egy tábor formájában. A diákok az Európa Kollégiumban lesznek elszállásolva, az órák pedig a József Attila Általános Iskolában folynak majd. Fontosnak tartottuk azt a szempontot, hogy a két intézmény közel legyen egymáshoz. A tanárok olyan feladatokat adnak a résztvevőknek, amelyeket a gyakorlatban — akár az utcán, akár a postán vagy a könyvtárban — kell alkalmazniuk. Nem hagyományos tantermi órákra kell gondolni, hiszen mindenképp az lesz a tanárok célja, hogy bátorítsák a tanulókat, növeljék önbizalmukat, hogy legyőzzék a bennük levő gátlásokat, melyek a szerb nyelv használatakor jelentkeznek. Az egész kurzus úgy lesz felépítve, hogy a kommunikáció, a funkcionális nyelvhasználat, a beszédcentrikusság, valamint a szókincsbővítés van előtérbe helyezve. Az egyhetes tábor alatt nemcsak a tanulásról és a gyakorlati oktatásról beszélünk, a tanulóknak kulturális és közösségformáló programokat is felkínálunk. Fontosnak tartjuk, hogy a diákok megismerjék Újvidéket és az Európa Kollégiumot, hiszen nem titkolt szándékunk, hogy minél többen jelentkezzenek majd az intézménybe, és hogy a szülőföldön való továbbtanulás mellett döntsenek. Június 1-jével zárult le a jelentkezés a képzésre, és büszkén mondhatjuk, hogy az érdeklődés töretlen, 13 településről összesen 142 tanuló jelentkezett. Mivel a korábbi évekhez képest sokan jelentkeztek Szentmihályról és Csantavérről, ezeken a településeken is valószínűleg kialakítunk egy-egy csoportot, hogy ne kelljen a diákoknak utazniuk. A képzés célja, hogy a szerbiai felsőoktatási intézménybe felvételiző egyetemisták szerbnyelv-tudását olyan szintre fejlesszék, amellyel könnyebben vehetik a szerb nyelven történő továbbtanulással járó akadályokat.

* Hogyan folytak/folynak a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási felkészítő programjai? 

— Januárban indítottuk el a felvételi felkészítő programunkat, mely minden évben két részből áll, online és tantermi felkészítésből. Ez a programunk is nagyon népszerűnek bizonyult, hiszen 166 tanuló jelentkezését rögzíthettük. A diákok tizennégy tantárgy közül választhattak. Február végén sikeresen megtartottuk az első tantermi foglalkozást, de márciustól a koronavírus-járvány miatt elektronikus úton folytatódott az aktív munka. A rendkívüli állapot megszűnésével azt a visszajelzést kaptuk a felkészítő tanárainktól, hogy a felvételi vizsgák előtt nagy szükség lenne még egy személyes találkozóra, azaz tantermi foglalkozásra. Ezt június 13-ára szerveztük, és mintegy 30 tanuló jelentkezett. Többségük Szabadka környékén él, ezért ez alkalommal a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskolában lesz a tantermi foglalkozás. Szeretnénk, ha a fiatalok úgy éreznék, hogy mellettük vagyunk a sikeres felvételihez vezető úton, és hiszünk abban, hogy sokan közülük hamarosan a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasai lesznek.

* Hol és hány férőhely áll a tanulók rendelkezésére, és milyen új szakokra felvételizhetnek?

— Ha a lehetőségeket az egyes önkormányzatok intézményeinek középiskoláira bontva tekintjük át, elmondhatjuk, hogy az ősztől Adán 150, Magyarkanizsán 90, Törökkanizsán 60, Zentán 240, Csókán 60, Nagybecskereken 120, Topolyán 270, Szabadkán 642, Zomborban 90, Óbecsén 180, Újvidéken 140, míg Temerinben 60 férőhely várja a leendő középiskolásainkat. Ebben a tanévben is lesznek olyan hároméves szakirányok, amelyek valamilyen szakok kombinációjával jelennek meg, ez leginkább a duális oktatásra vonatkozik. Újdonságnak számít, hogy a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskolában ismét megnyílik — az általános gimnáziumi szak mellett — a közgazdasági szakirányzat, mégpedig az idegenforgalmi és szállodaipari technikus szak, a Futaki Mezőgazdasági Iskola és Kollégiumban pedig diákjaink ismét magyar nyelven tanulhatnak a mezőgazdasági technikus szakon. A beiratkozási terv természetesen azokat az intézményeket is magában foglalja, ahol a speciális igényű gyermekek tanulhatnak. Vajdaságban három középiskola áll a gyermekek rendelkezésére. Szabadkán a Dositej Obradović Oktatási Központ és Diákotthon, valamint a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola, ahol tíz szak közül választhatnak a tanulók, és 66 férőhely van számukra, míg az óbecsei Testvériség Általános és Középiskolába 12 elsős iratkozhat be. Az, hogy ilyen gazdag a kínálat, ez alkalommal is a vajdasági magyar érdekképviseletnek köszönhető, hiszen a Vajdasági Magyar Szövetség politikusai most is arra törekedtek, hogy olyan szakok nyíljanak, amelyek fontosak a közösségünk és az intézményeink számára, illetve amelyek diákjaink körében népszerűek és attraktívak voltak az elmúlt években. Hiszünk abban, hogy mindenki megtalálja a neki legkedvezőbb szakot, amivel az itthon tanulás mellett dönt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..