home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Gátvédelemmel szülni — tanácsok kismamáknak (3.)
BALÁZS VATAŠČIN Emese gyógytornász, jógaoktató, dúla
2014.02.05.
LXIX. évf. 6. szám
Gátvédelemmel szülni — tanácsok kismamáknak (3.)

Gátmasszázs és meleg vizes borogatás — Ahogy fent, úgy lent — Csak természetesen! — Légzés — Ha mégsem

Gátmasszázs és meleg vizes borogatás

A kitolási szakaszban a szülésznő által végzett speciális manuális technikák elősegíthetik a baba fejének kibújását anélkül, hogy gátmetszést kellene végezni. A meleg vizes borogatás a gáttájékon jobb keringést, ezáltal hatékonyabb tágulást eredményezhet. Gátmasszázst a 36. héttől magunk is végezhetünk, noha ennek hasznosságáról eltérőek a vélemények.

Ahogy fent, úgy lent

A torok és a száj, valamint a hüvely és a méhszáj záróizmai között nagyon szoros, reflexes kapcsolat áll fenn. Egy ellazult száj tehát rugalmasabbá teszi a méhszájat. Amikor pedig összeráncoljuk arcizmainkat (pl. a fájdalom miatt vagy erőlködés közben), a gátizmok is megfeszülnek. Ez a vajúdás alatt megnehezíti a baba előre haladását, a kitolási szakaszban pedig megnöveli a gát sérülésének esélyét. A mély hangok a magas hangokkal szemben szintén segítik a gátizmok lazulását, így a méhszáj tágulását is. A vajúdás alatt tehát törekedjünk inkább a mély hangok kiadására laza arcizmokkal. Az arc és a gát együttes ellazítását meg lehet tanulni, és érdemes gyakorolni is a szülés előtti időszakban.

Csak természetesen!

Számos egyéb tényező is rontja a gátvédelem esélyét. Egyikük sem a természetes folyamatokat hivatott támogatni. Ilyen az erőltetett, felszólításra történő nyomás, továbbá az olyan környezet, amelyben az anya nem érzi magát biztonságban, a nő számára ellenszenves emberek jelenléte a szülés alatt, a szülés megindítása, az oxitocininfúzió a kitolási szakban, a gyógyszeres fájdalomcsillapítás, valamint az orvos alkarjával gyakorolt — a kitolást segítő — nyomás a méhre.

Légzés

Ameddig és amikor csak lehet, lélegezzünk hosszan, mélyen a vajúdás alatt. A mély, figyelmünket befelé irányító légzéssel jobban együtt tudunk dolgozni a testünkkel, így képesek vagyunk izmaink ellazítására is.  Álljon itt egy egyszerű gyakorlat a mély, hasi légzés tudatosítására:

Feküdjünk hanyatt, felhúzott térdekkel, talpunk legyen a talajon. Kezünket tegyük a hasunkra, a köldök alatti területre. Lazítsunk, gyengéden engedjük ki a hasunkat (ne toljuk ki), majd húzzuk vissza. Ne gondoljunk a légzésre, csak hagyjuk, hogy a hasunk mozogjon. Lassan, figyelmesen végezzük a gyakorlatot legalább öt percen át. Majd csukjuk be a szemünket, és úgy folytassuk a gyakorlást. Egy idő múlva érezni fogjuk, hogy belégzéskor emelkedik, kilégzéskor süllyed a hasunk. Figyeljük meg a testünkben végbemenő változásokat, lazítsuk el minden izmunkat, és a kilégzéssel engedjük el a feszültséget, belégzéskor pedig töltődjünk fel pozitív energiával. 

A nyugodt, mély légzést már a várandósság ideje alatt érdemes gyakorolni, hogy a szüléskor tudatosan tudjuk alkalmazni. Amikor a szülés során úgy érezzük, hogy a gát már nem tágul hatékonyan — és ezt égető érzés kíséri, melyet nem a baba fejének megszületése okoz —, a fújtató légzés segíthet. Képzeljük el, hogy egy tollpihét kell a levegőben tartanunk apró, gyors ki- és belégzésekkel.

Ha mégsem

A gátmetszés helyén seb keletkezik, mely hamar gyógyulhat, ha megfelelően ápoljuk. Fontos, hogy gátmetszés vagy bármilyen gátsérülés után naponta többször, tiszta vízzel öblítsük a gát területét. Az első napokban a vizeletürítés is folyó víz mellett javasolt, így elkerülhetjük a kellemetlen csípő érzést. Az aloe vera és a körömvirág bázisú krémek, sprayek és a jeges borogatás alkalmazása ajánlott a seb környékén. Használjunk vastag, puha betétet a gyermekágyi időszakra, és kerüljük a hosszan tartó ülést! Az első időszakban a kisbabánk sokat szeretne majd mellen lenni, a szoptatás akár a nap felét is kiteheti, ezért érdemes mielőbb megpróbálkozni az oldalt fekvő helyzettel (ez a saját pihenésünket szolgálja). Ha nehézségeink akadnak a mellre helyezéssel, forduljunk szoptatási tanácsadóhoz, vagy kérjünk segítséget a védőnőtől. 

(Vége)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..