home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Gasztronómiai ősz a dél-bánsági szórványban
Martinek Imre
2015.11.13.
LXX. évf. 45. szám
Gasztronómiai ősz a dél-bánsági szórványban

A dél-bánsági régióban nemrégiben két gasztronómiai élményben is részük lehetett a magyaros ízek kedvelőinek. Összefoglalónk a rendezvények helyi szervezőinek jegyzete alapján készült.

Székelykevén a helyi MECISZ (Művelődési Egyesületek és Civil Szervezetek Szövetsége), valamint a helyi közösség tanácsának társszervezésében tartották meg A magyar konyha napjai elnevezésű gasztronómiai rendezvényt. A sorrendben nyolcadik alkalommal megvalósított találkozó első napján a prímet a hagyományos művelődési tartalmak vitték, az eseménynek a helyi általános iskola nyújtott befogadó helyszínt. Küldöttség érkezett Kunszentmiklósról, Ráckevéről, Sepsiszentgyörgyről és Csernakeresztúrról, a kevevárai Keve Művelődési Egyesület vendégeként pedig a soproni Róth Gyula Erdészeti és Faipari Szakközépiskola delegációja jött el. A tanintézmény csarnokában egybegyűltek a székeli iskolások képzőművészeti vetélkedőjére beérkezett legsikeresebb pályamunkákban, illetve a Varrócska Kézimunkacsoport tárlatában gyönyörködhettek.

A másnap reggeli rajt az idén is a helyi vadászegyesület tagjainak díszlövésével kezdődött, majd hamarosan füst-, kisvártatva pedig illatcsíkok is jelezték, valami nagyon finom készül! Az ínyencségek — a székelykáposztától kezdve egészen az őzpörköltig — mintegy negyven üstben készültek. Mint megtudtuk, az idei konyhanapok végül nem csak a mesterszakácsokat és a magyaros étkek kedvelőit gyűjtötte ëssze — kiegészítve a lajstromot megannyi virág-, gyümölcs-, saláta-, kalács- és mézárussal, illetve az al-dunai székely településekről érkező kézimunkacsoportok pultjával —, hiszen az érdeklődők a fazekasság rejtelmeibe is betekinthettek.


Ferenc István — Pisti felvétele

A verseci, ugyancsak A magyar konyha napja elnevezésű eseményt a helyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezte meg. Az étkeket az egyesület székházához tartozó, igencsak méretre szabott udvarban, illetve a teremben és a klubhelyiségekben készítették el. Ezáltal is újfent bizonyítva, a jó szándék és a jóakarat kis helyen is tud érvényesülni.

Az egész napos rendezvényen, melynek létrehívását az MNT is támogatta, díszvendégként ft. Paskó Csaba kelebiai plébános, mesterszakács is jelen volt, és bemutatta a Paskó atya a konyhában — Bácska íze című legújabb szakácskönyvét. Vendégek érkeztek továbbá a zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézetből, Dettáról, Székelykevéről stb., valamint jelen volt a helyi mezőgazdasági szakközépiskola diákjaiból és tanáraiból formálódott csapat is. A terítékre helyezett étkek nemcsak ízlelgetésre, hanem ismerkedésre, közösségépítő kötetlen társalgásra is „biztatták” az egybegyűlteket.  


Andrija Ratković felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..