Gasztronómiai matiné

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Gasztronómiai matiné

Jó étvágyat!A döcögős rajttól számítva immár harmadízben sikerült tető alá hozni Székelykevén a Magyar Konyha Napjai elnevezésű október eleji gasztronómiai találkozót, melyen az ún. ötvenes kaliberű üstökből csaknem kétezer-ötszáz porciót mértek ki, szinte rekordidő alatt. A belgrádi magyar...

Jó étvágyat!

A döcögős rajttól számítva immár harmadízben sikerült tető alá hozni Székelykevén a Magyar Konyha Napjai elnevezésű október eleji gasztronómiai találkozót, melyen az ún. ötvenes kaliberű üstökből csaknem kétezer-ötszáz porciót mértek ki, szinte rekordidő alatt.
A belgrádi magyar nagykövetség szakácsai marhagulyást főztek, a helybéli fiatalságot mozgató VMIK hagyományos parasztpörkölttel rukkolt elő, de a szakácsok kínálatából a bárány-, a bácskai marha-, a káposztás csülök- és a kakaspörkölt sem maradt ki. A helyi általános iskola nyolcadikosai halászlevet készítettek, sőt az édesszájúaknak csokikrémes diós palacsintát is sodortak. De mivel ugyebár nemcsak testi, hanem szellemi táplálékra si szüksége van az embernek, a Székelykeve Művelődési Otthon szervezésében rövid, ám annál színvonalasabb kulturális műsort is összeállított, mely az interneten -- élőben -- is követhető volt! Tárogatón a kalocsai Vesztergám Miklós játszott, akit ténykedése óta több népi hangszeres vetélkedő díjazottjaként tart számon az anyaországi nagyközönség. A szusszanásnyi szünetekben a mester a hangszeréről is előszeretettel, bár kicsit hosszú lére eresztve beszélt. Egy búcsúdal erejéig végül a helybéli Csernik Kornéliával mutatott be közös produkciót. A Baranya megyei Himesháza településről érkező Rezeda tánccsoport kalotaszegi, a székeli gyermekcsoport pedig dél-alföldi táncokkal szórakoztatta az egybegyűlteket. Ezután már csak az áldás volt hátra, melyben válogatott alkalmi gondolataival ft. Csipak Csaba plébános ft. Fehér Roland tóbai és nt. Mihai Gherghel temeskutasi (Gudurica) lelkészkollégáival együtt részesítette a jelenlevőket. Magyarországról Paks, Kunszentmiklós, Szeged nevezett versenyzőket, de Papp Mária, a helyi MO igazgatóbizottsági tagjának nyilatkozata szerint a rendezvénynek franciaországi vendégei is voltak. A kézimunka-, illetve az eleink tárgyi örökségéből megszerkesztett kiállítás ezúttal a Művelődési Ház egyik szegletében kapott helyet, de a helyi Varrócska kézimunkaklub remekműveit az utcai standokon is meg lehetett tekinteni.
A hagyományokhoz híven az utcabáli hangulatról és az estéli mulatság zenei aláfestéséről az Art Band gondoskodott.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Gasztronómiai matiné
Szabadkai Napló
  • SZABÓ Melinda
  • 2004.11.03.
  • LIX. évfolyam 44. szám
Facebook

Támogatóink