home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Garaboly — bio- és háztáji piac
(SZ. L.)
2014.05.28.
LXIX. évf. 22. szám
Garaboly — bio- és háztáji piac

Az egészséges életmódra való törekvés mindenki számára fontos. A génmanipulált és a túlvegyszerezett zöldségek, gyümölcsök korát éljük, ezért egyre többen odafigyelnek rá, hogy egészséges élelem kerüljön az asztalra. Sok termelő az organikus növénytermesztés híve. Természetes, régen elfeledett módszerekkel óvják a termést.

A biozöldségek, gyümölcsök, a természetes eljárással, tartósítószer-mentesen készített befőttek, savanyúságok és más élelmiszerek jó hatással vannak a szervezetre, kisgyermekek, kismamák, cukorbetegek is fogyaszthatják őket.

A Népkör Magyar Művelődési Központ az egészségmegőrzéssel, a helyes életmód kialakításával kapcsolatos tartalmaknak is helyet ad, hiszen az egészség mindenki számára fontos. A Természetgyógyász előadás-sorozat rendezvényeit is sokan látogatják, a betegségek alternatív, kiegészítő gyógyítása és az egészség hosszú távú megőrzése a stresszes, rohanó világban különösen fontos.

Nemrég egy új kezdeményezés indult útjára a Népkörben. Május 24-én megtartották az első Garaboly nevű bio- és háztáji piacot. Ide kizárólag vegyszermentesen megtermelt zöldséget és friss gyümölcsöt, tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül készített befőttet, lekvárt és más készítményeket hoztak a termelők, továbbá sajtokból és húskészítményekből is válogathattak a vásárlók, valamint a kecsketejből és a gyógynövényekből készült kozmetikumok is helyet kaptak a Népkör udvarán kialakított piacon, amely a régi vásárok hangulatát kívánja feleleveníteni. A művelődési központ egyik célja, hogy a vásárlók megismerjék a biofarmokon, -tanyákon gazdálkodókat, hogy első kézből, közvetlenül a termelőktől szerezhessék be az egészséges élelmet. A Puli Tanya elsősorban gyümölcskészítményekkel, lekvárral, befőttel, szörppel érkezett a vásárra. Amstadt Ágnes azt mondta: termékeiket a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen a készítmények édesítését más gyümölcsökkel oldják meg. Tartósítószereket sem használnak, a régi, hagyományos módszerekkel konzerválnak. Berényi Aranka királyhalmi termelő biokrumplit, -meggyet és -almalevet kínált. Szerinte már éppen ideje volt, hogy Szabadkán is működjön egy biopiac, mert egyre több ember számára fontos, hogy kevesebb mérgező anyag kerüljön a szervezetébe. Eddig főleg a középkorúak és az idősebbek ügyeltek rá, hogy egészséges táplálékot fogyasszanak, de már egyre több fiatal is tudatos vásárló.

Az első Garaboly egyéb programokat is kínált a vásárlóknak. Voltak kóstolók, életmódtanácsok, gyermekprogramok, valamint a Népkör kézimunkázói is részt vettek a rendezvényen, ők nyílt napot tartottak a hímzés iránt érdeklődőknek.  

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..