home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Furfang happy enddel
Szerda Zsófia
2022.07.30.
LXXVII. évf. 30. szám
Furfang happy enddel

Tanyaszínházat legjobban Kavillón szeretek nézni. Ahol a színészek otthon vannak, ahol az előadás készült, ahol sok napon keresztül együtt éltek, s ennek még érezni minden izzadságcseppjét a levegőben, a port, a legyeket, az esti próbákat. Ott, ahol a közönség is csendesebb, hiszen bemutatóra jött. Molière: Scapin furfangjai az idei előadás, melyet Ricz Ármin rendezett,

A darab formanyelve rögtön az első párbeszédnél vázolva van. A commedia dell’arte eszközeit is használó, megkoreografált mozdulatokat alkalmazó színjáték végigköveti az egész cselekményt. Nincs (azaz nincs sok) fölösleges és pontosan ki nem talált mozdulat.

A helyszín Nápoly, illetve annak kikötője, ahol Scapin tudomására jut, hogy van itt két nagyon szerelmes ifjú, akik bizony bajban vannak, az édesapáknak ugyanis nem igazán tetszik fiaik terve, menyasszonya, jobban szeretnék, ha az ő vízióik után mennének. Ezért aztán főhősünk eldönti, segít nekik, furfangosan kifosztja apucikat, hogy a fiatalok győzedelmeskedjenek, hiszen a szerelemhez, a frigyhez pénz is kell, az viszont sajnos az apukák zsebében lapul. Természetesen az előadás végén fény derül néhány titokra, így senki sem marad elégedetlen, apák, fiúk és leányok, mindenki boldog.

A történetet egy piros pávabáb indítja és zárja, melyet nagyon elegánsan, élethűen mozgatnak a színészek. Hogy miért éppen páva? Van, ahol az örök élet, máshol a hatalom szimbóluma, de a hiúságot is jelképezi, és gondoljunk csak bele, milyen furfangos madár is. A (hím páva) csodálatos tollazatával és táncával mindenkit elcsábít, ámulunk és bámulunk, míg aztán hopp, megszűnik a varázslat, amint összecsukja tollazatát.   

Az előadásban természetesen a helyzetkomikum is teret kap, Parti Nagy Lajos fordítása pedig egy olyan jellegzetes és végtelenül humorost ízt tesz hozzá Molière szövegéhez, amelytől az igencsak maivá válik, még ha a történet nem is most játszódik. 

Szereplők: Ágyas Ádám, Varga Benjámin, Dudás Dániel, Kőműves Csaba Bence, Sadiković Marijo, Gusztony Endre, Hodik Annabella, Szabó Regina, Mezei Gresák Lea, Szőnyi Márton, Bagi Natália, Dedovity Tomity Lea, Dupák Fanni, Greguss Lilla, Pánczél Kata.

További munkatársak: Puskás Zoltán (díszlet és kosztüm), Pálfi Ervin (zene), Majoros Róbert (fényterv), Kéri Sándor Botond (hang), Raffai Telecski Ágnes (színpadi beszéd), Oláh Tamás (dramaturg), Búbos Dávid (rendezőasszisztens), Szabó Róbert (képzőművészeti munkatárs).

A szekér nem áll meg, sőt, még csak most indult, úgyhogy tessék elcsípni valahol! Kövessék a Tanyaszínház útvonalát, hogy aki még nem ismerkedett meg Scapinnal, az ne maradjon le erről a soha vissza nem térő alkalomról. A Tanyaszínház előadása a következő helyszíneken látható még: Torontáltorda (július 27.), Torontálvásárhely (július 28.), Muzslya (július 29.), Szenttamás (július 30.), Bajsa (július 31.), Bácskossuthfalva (augusztus 1.), Kelebia (augusztus 2.), Hajdújárás (augusztus 3.), Horgos (augusztus 4.), Törökkanizsa (augusztus 5.), Feketetó (augusztus 6.), Szaján (augusztus 7.), Tóba (augusztus 8.), Orom (augusztus 9.), Mohol (augusztus 10.), Adorján (augusztus 11.), Zenta (augusztus 12.), Tornyos (augusztus 13.), Topolya (augusztus 14.) és Péterréve (augusztus 15.).

Fényképezte: Szerda Zsófi

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..