Fürdőkultúra

Fürdőkultúra

Az idei nyár bővelkedik hőhullámokban, vidékünk azonban szűkölködik felfrissülést nyújtó üdülőhelyekben. Pedig egykor a magyarlakta vidékek világviszonylatban is híresek voltak fürdőikről. Magyarország évezredes fürdőkultúrával büszkélkedhet, még akkor is, ha Trianon után számos felvidéki, erdélyi és délvidéki patinás fürdőhelyet veszített el.

Ki ne hallott volna az egykori Palicsfürdőről vagy Bálványosfürdőről, mely három hajdani híres fürdőtelep összefűzéséből jött létre?

A felvidéki Pöstyénben régen olyan varázsereje volt a feltört gyógyvíznek, hogy a fürdő szimbóluma egy kettétört mankó lett, jelezvén, hogy minden mozgásszervi betegségre van gyógyír. Szóval virágzott ez a fajta kultúra a Kárpát-medencében. A fürdők varázslatos világát egyébként főként az ókori rómaiaknak köszönhetjük. Ők voltak azok, akik a Kárpát-medence Dunán túli részén különféle fürdőhelyek építésébe kezdtek. A mozaikpadlós és freskós romok sok helyütt még napjainkban is láthatóak. Budapest sem véletlenül lett a vizek városa, a Római-part elnevezés mindmáig őrzi az említett római kor emlékét.

A későbbiekben az Oszmán Birodalom is hozzájárult a térség fürdővilágának fejlesztéséhez. A törökfürdők, szaunák, egzotikus masszázsok mind-mind ennek az időszaknak a hozadékai. Az emberek előbb meleg fürdőt, úgynevezett légfürdőt vettek, majd ezután mentek bele a jéghideg vízbe. Voltak azonban olyanok is, akik mindezt fordítva csinálták. A lényeg, hogy mindenkinek megvolt a sajátos szertartása. A fürdőkben egykor nemcsak strandoltak, hanem az irodalom, a különféle művészetek, a politika, a közélet kiemelkedő személyiségei osztották meg egymással a világról alkotott véleményüket. Az ott megalakult egyesületek pedig a szabadidős programok szervezésén kívül a térségfejlesztésből is kivették a részüket.

Ez volt egykor. Manapság azonban, amikor a harmincfokos meleget negyvenfokos hőhullámok váltják, vidékünkön egyre kevesebb helyen fürdőzhetünk kulturáltan. Vajdaság sajnos elveszítette minden kapcsolatát a fentiekben ecsetelt világgal. Pedig a Kárpát-medence geológiai adottságaiból eredően szinte bárhol lehet jó minőségű, gyógyhatású termálvizet találni. Itt a síkvidéken is, csak fel kellene tárni a forrásokat.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Fürdőkultúra
Heti Jegyzet
Fürdőkultúra
Heti Jegyzet
Facebook

Támogatóink