home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Furcsa dolgok
Orosz Ibolya
2006.07.12.
LXI. évf. 28. szám

ELUTASÍTOTT KÉRELEM. A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság elutasította az újvidéki Kerületi Bíróság és a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletének felülvizsgálatát a temerini gyilkossági kísérlet ügyében, melyben drákói szigorral büntettek meg öt temerini fiatalembert. A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság al...

ELUTASÍTOTT KÉRELEM. A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság elutasította az újvidéki Kerületi Bíróság és a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság jogerős ítéletének felülvizsgálatát a temerini gyilkossági kísérlet ügyében, melyben drákói szigorral büntettek meg öt temerini fiatalembert. A Szerbiai Legfelsőbb Bíróság alaptalannak minősítette és elvetette Horváth Árpád, Máriás István, Szakáll Zoltán, Uracs József és Illés Zoltán vádlottak kérelmét. Az újvidéki Kerületi Bíróság jogerős ítéletet hozott a Zoran Petroviæ elleni gyilkossági kísérlet ügyében, amit a Szerbiai Legfelsőbb Bíróság már korábban megerősített. Máriás Istvánt 15, Horváth Árpádot 10, Szakáll Zoltánt 11 és fél, Uracs Józsefet 11 és fél, Illés Zsoltot pedig 13 év börtönre ítélték.
KILENC DINÁR LESZ A BÚZA. Sajtóhírekre reagálva - melyek arról szóltak, hogy a búza felvásárlási ára 9 dinár lesz - a malomipari cégek közleményt fogalmaztak meg. Ebből kiderül, hogy a malomipari társulás tagjai, július 4-én megtartott ülésükön arra az egységes álláspontra helyezkedetek, hogy ,,a malomipari vállalatok 9 dinárt fizetnek a búza kilója után', de azt is megállapították, hogy ez - a felmerülő költségek figyelembevételével - a malmok számára 10 dinárt tesz. Szerintük a sajtó a pontatlan és téves hír közzétételével riadalmat keltett, és ezért tartották szükségesnek, hogy nyilvánosan ismertessék álláspontjukat. Nos, kedves Olvasóink, önök ezt értik? Mert én bizony nem.
NEM FELEJTETTE EL, AMIT ÍGÉRT. Mlaðan Dinkiæ szerbiai pénzügyminiszter közölte: marad az álláspontjánál, hogy távozik a kormányból, ha szeptember végéig nem folytatódnak Szerbia tárgyalásai az Európai Unióval. ,,Ami a kormányból való távozásunkat illeti: ha időközben nem folytatják a tárgyalásokat az Európai Unióval, borítékolt lemondásaink visszavonhatatlanná válnak' nyilatkozta Dinkiæ a G17 Plusz soraiból kikerült miniszterek és a kormányfő-helyettes nevében. Arra a felkérésre, hogy kommentálja Olli Rehn európai biztos azon nyilatkozatát, amely szerint az Európai Bizottság új tervet készít Szerbia számára az EU-hoz való csatlakozásról, de a csatlakozás egyik feltétele továbbra is Ratko Maldiæ kiadatása marad. A szerbiai pénzügyminiszter erre azt válaszolta: ,,Majd meglátjuk október 1-jén'. Tény, hogy a tárgyalások folytatásának a feltételeit az EU határozza meg, mondta, de ,,mi sem fogunk ölbe tett kézzel ülni: a hágai törvényszékkel való együttműködés akciótervén kívül folyamatban van egy pluszcsomag kidolgozásai is.' Hogy mi lesz ebben a titokzatos batyuban, még nem tudni. Annyi azonban bizonyos: Hága nem ígéretcsomagokat vár a belgrádi kormánytól, hanem azt, hogy ültesse már repülőgépre a háborús bűnök elkövetésével vádolt tábornokot. Ha tetszik, batyuba kötve, úgy is jó.
ÚJ HETILAP SZABADKÁN. Ez egy rendkívül titokzatos, furcsa történet. Amely azzal kezdődött, hogy 2006. június 19-én Újvidéken elkelt a Subotièke novine c. hetilap. Mindössze kilenc (9!) percig tartott a licitáció, s az új gazda a kikiáltási ár hetvenötszörösét (75!) adta meg érte. A belvárosi épület - 416 négyzetméteres szerkesztőség, plusz egy 29 négyzetméteres lakás - és a 113 éves hetilap, hihetetlenül magas áron, 72 millió dinárért kelt el. A mesés összeg - szakértők szerint az ár nem reális, ennyit ,,nem ér' - azt a gyanút kelti, hogy a háromtagú konzorciumot a hetilap nem is érdekli, más szándékai lehetnek. Túl friss a hír, hogy a szabadkai nitrogénművek mégsem kelt el, mert a külföldi vásárló csak az ár első részletét fizette ki, a többit már nem. Így a párhuzam magától adódik. Érdekes továbbá, hogy a tulajdonosi hármasban - Nada Harminc 5%, Rajko Vukojeviæ 10% - a 85%-os tulajdonjoggal rendelkező Rajko Stojniæ több mint tíz évig szolgált a Francia Idegenlégióban, 11 éve él Szabadkán, a földbirtokai azonban Bánátban vannak.
Nos, június 19-e óta annyi történt, hogy a konzorcium elkérte a Subotièke novine alapszabályát. A cég 23 dolgozója elkészítette a következő számot, ám pénteken - 60 év után először - nem jelent meg a Subotièke novine. A szerkesztőségben nyolc dolgozó maradt - ebből 2 újságíró -, 14 foglalkozatott, élükön az igazgató-főszerkesztő Dragica Pavloviætyal fölmondott. Csütörtökön este színes nyomdatechnikával készült hetilapot osztogattak a városban: Subotièke a neve, amelyet a szerkesztőségből kivált újságírók készítettek, csak éppen nem írták alá a cikkeiket. Az első számot 30 000 példányban nyomtatta a kiadó, a német tulajdonú Dnevnik Vojvodina press. A Dnevnik vezérigazgatója, Dušan Vlaoviæ és főszerkesztője, Petar Petroviæ is ott volt azon a sajtófogadáson, melyet az új hetilap tiszteletére Szabadkán, a Boss pizzériában tartottak. A Subotièke (a Korzó 10/a alatt van a szerkesztősége) következő száma is ingyenes lesz, azt követően pedig olcsóbban árusítják majd, mint elődjét (az 40 dinár volt). A történetnek azonban itt aligha lesz vége. Hiszen július 12-éig (erre a dátumra hívták össze a Subotièke novine közgyűlését) a cég igazgatója és főszerkesztője még Dragica Pavloviæ. Másfelől a háromtagú konzorcium a cég 70%-ának a tulajdonosa - a maradék 30% a hetilap dolgozóinak a tulajdonában van. Tehát: folytatása következik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..