home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Funchesstic
Tóth Tibor
2016.05.05.
LXXI. évf. 18. szám
Funchesstic

Az Aragóniai Beatrix Sakk-klub, a Hét Nap Lapkiadó Kft., a Palics Park Kft. és a palicsi helyi közösség közös szervezésében május 7-én, szombaton első alkalommal kerül sor a Funchesstic elnevezésű szórakoztató sakkfesztiválra. A palicsi Vigadóban és környékén megtartandó rendezvénynek művészeti, szórakoztató, verseny-, oktató és jótékonysági jellegű programja lesz.

Az események egyidejűleg folynak, reggel 9 órától egészen éjfélig. A Funchesstic korhatár nélkül várja a sakk iránt érdeklődőket. A szervezők célja, hogy új megvilágításba helyezzék a játékok királyát, a sakkot.

A művészeti program rajzkiállítással indul, melyre a gyerekek már el is küldték alkotásaikat. A rajzokat Dijana Uherek Stevanović horvát költőnő zenésíti meg, Arnold Ildikó magyartanárnő segítségével. Így az alkotások mellé magyar és horvát nyelvű versek születnek. Az ünnepélyes megnyitó után Kanyó Ervin grafikusművész egy háromdimenziós sakktáblát készít, melyet a szeretet szimbólumaival ékesítenek. Ezt követi a Szeretetjátszma, melynek keretében Kecskeméti Krisztina és Árpád egy játszmát játszanak le a táblán, különleges szabályok szerint. Chesscake néven sakktortagálára is sor kerül, majd a művészeti rész a Lifka Sándor Art Moziban A bajnok című film vetítésével ér véget.

A rendezvény szórakoztató programja elrugaszkodik a hagyományoktól, és látványos show-elemekkel, játékkal, vetélkedőkkel, közéleti személyiségek szerepvállalásával kívánja a sakkozást népszerűsíteni. A kínálatban a többi közt arcfestés és lovagi bemutató is szerepel, a fénypont pedig az a Szerbiában első alkalommal sorra kerülő váltó szimultán, amelyet Kecskeméti Krisztina és Árpád játszik tizenhat közismert személlyel. Többek között Pásztor István, a VMSZ elnöke, Katona Ervin, a világ legerősebb embere, Urbán András rendező és Bús Hajnalka énekesnő is a sakktábla elé ül majd. Este a JAZZVA együttes sakklépéses koncertjére kerül sor a Bass Barban. Az érdeklődőknek nem kell belépőt fizetniük, viszont a bár előtt felállított nagy méretű sakktáblán egy szabályos sakklépést kell megtenniük.

A versenyprogram az általános és a középiskolás korosztály megmérettetése, és a FIDE, azaz a Nemzetközi Sakkszövetség szabályaival van összhangba hozva. A tornára hétfordulós svájci rendszerben, Milorad Maravić nemzetközi bíró irányításával kerül sor. Egyéni győzteseket három-három fiú és lány kategóriában avatnak, csapatban pedig három kategóriában hirdetnek bajnokot. 

Az oktatóprogram a sakkjáték elsajátítására, a különleges sakkváltozatok megismerésére, tanári továbbképzésre, szakmai találkozókra, oktatási programok, játékok és könyvek bemutatására nyújt lehetőséget. A Kockica játékbolt oktató jellegű játékait mutatja be, egyszersmind bemutatkozik az Aragóniai Beatrix Sakk-klub is, mely öt különleges programmal oktatja a gyerekeket, illetve fejleszti képességeiket.

A jótékonysági program keretében sakkbábugyűjtést szerveznek, illetve megtartják a világ legjobb női játékosa, Polgár Judit dedikált sakkos tárgyainak árverését is.

Rózsa Zsombor, a fesztivál fő szervezője elmondta, a tornán sakketikettet vezetnek be, vagyis játék közben a játékosok, a nézők, a kísérők bizonyos viselkedési normáknak kell, hogy megfeleljenek.

A rendezvény a műsorszámai által hirdetni kívánja a barátságot, a szeretetet, a nemzeti összetartozást, a kölcsönös megbecsülést, illetve felhívja a figyelmet a közös értékeinkre, és zászlajára tűzi a magyar és a régióban élő őshonos nemzetek kultúrájának bemutatását.

Nevezni a funchesstic@outlook.com e-mail-címen lehet a versenyző teljes nevének, születési dátumának és annak a kategóriának a feltüntetésével, amelyben indulni kíván. A nevezési határidő május 4-e. Bővebb tájékoztató Rózsa Zsombor fő szervezőtől kapható a 069/1982-9-24-es telefonszámon, a fenn említett e-mail-címen, illetve a Funchesstic Facebook-oldalán.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..