home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Függő virágtartó egyszerűen
Barát Kinga
2021.10.14.
LXXVI. évf. 41. szám
Függő virágtartó egyszerűen

Egykor nagy divat volt a makramé-virágtartó. A ’70-es és a ’80-as években ott volt mindenki otthonában. Ezen nem is kell csodálkoznunk, hiszen jó módszer volt a cserepes növények elhelyezésére. Helytakarékossági szempontból is hasznos, amikor ugyanis már nem férnek el a növényeink a virágtartón, asztalon, ablakpárkányon, akkor jöhet a felfüggesztés. Emellett sokan megpróbálkoztak a makramészövéssel is, mely kellemes és hasznos időtöltésnek bizonyult.

Most az egykori makramé-virágtartó egy gyorsabb és egyszerűbb változatát mutatom be. Kevés hozzávalóból készül, néhány függönykarikára és pólófonalra van hozzá szükségünk. A pólófonalat kézművesboltban szerezhetjük be (elárulom, én a kínai áruházban bukkantam rá, vagyis ott is érdemes keresgélni), de magunk is „legyárthatjuk”.


Ezekre lesz szükségünk

Makramézni talán nem mindenki tud, viszont a csomózási alaptechnika nagyon könnyen elsajátítható. Talán kezdem is ezzel, vagyis a spirálcsomó készítésének bemutatásával.

Ahogy a mellékelt képen is látható, csak a két szélső szál mozog. A jobb oldalit át kell tenni a középső felett, a bal oldalit pedig alatta, és csomóra kötni. Fontos, hogy mindig ugyanaz a szál kerüljön alulra, és ugyanaz felülre, mert ez indítja be a minta elfordulását, így kapjuk meg a spirált. Ezt a technikát alkalmazzuk a virágtartónk alján és tetején.


A spirálcsomó készítése


A kész spirál

A többi már csak egyszerű csomózás. Használhatunk fakarikákat, ahogy a fotókon is, ebben az esetben négyet vagy ötöt készítsünk elő, de ezek el is hagyhatóak.

A munkánkat díszíthetjük gyöngyökkel, kagylókkal vagy azzal, amit éppen kitalálunk. Ha úgy tartja kedvünk, akkor két színnel is dolgozhatunk, és így még érdekesebbé, egyedibbé tehetjük a virágtartónkat.


Sima csomó
Így csomózzuk rá a fonalat a fakarikákra

Ha nincs pólófonalunk, és nem akarunk rá pénzt költeni, egy-két régi, már nem használt, megunt vagy kinőtt pólónkat is felhasználhatjuk erre a célra. A ruhadarabot egy éles ollóval szabjuk fel hosszú csíkokra. Vagyis ismét jó dolgot cselekszünk, mert újrahasznosítunk.


Elkészült a virágtartó

Alapanyagként számításba jöhet még a zsineg, a kézimunkafonal, de akár a bőr- vagy a selyemszál is.

Az elkészítés módja valóban egyszerű, és nagyon gyorsan be is fejezhetjük a munkát.

Biztos vagyok benne, hogy senki sem tud majd egynél megállni. Amint kész az első virágtartó, újabb és újabb darabokat akarunk majd gyártani. Ami teljesen logikus, hiszen nem elég csak egy növényt fellógatni. Arról nem is szólva, hogy a virágtartó ajándéknak is kiváló. Persze, ha másnak szánjuk, vegyünk bele egy tetszetős kaspóban lévő növényt is, és úgy adjuk oda.

És a sikerélményről még nem is beszéltem, melyet a saját kezünk munkáját szemlélve tapasztalunk majd meg. Különösen, ha a szomszédok is a virágtartónk csodájára járnak, és arra kérnek bennünket, hogy nekik is készítsünk egyet-kettőt, esetleg őket is avassuk be a csomózásos technika rejtelmeibe. 

Vidám alkotást kívánok mindenkinek!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..