home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Frontok és hátországok
(—)
2015.02.18.
LXX. évf. 7. szám

Kétségkívül a koszovói illegális migránsok kérdése volt a múlt hét egyik fő belpolitikai témája. A közgazdászok szerint még nagyon messze van a Kánaán, a kormányfő viszont úgy véli, hogy már most jobban élünk, mint tavaly, csak éppen még nem vesszük észre. A háttérben tovább folytatódik a Nikolić—Vučić-belharc, és a demokratáknál sincs minden rendben. A hét fontosabb belpolitikai eseményei, belgrádi szemmel.

Selaković botránya

A Szerbiai Vasutak igazgatója, Miroslav Stojčić a veszteséges állami vállalat élére három új aligazgatót nevezett ki, akik között ott van Manojle Selaković, Nikola Selaković igazságügyi miniszter nagybácsija. Mindez a kormány jóváhagyása nélkül történt — írta a múlt héten a Kurir bulvárlap. „Olyan embereket tesznek meg a nagy bajban lévő vasúttársaság igazgatóinak, akiknek e téren nincs szakmai tapasztalatuk. Ezek egyike Manojle Selaković, akiről azt állítják, hogy semmilyen más ajánlólevele nincs azon kívül, hogy a jelenlegi igazságügyi miniszter nagybácsija” — mondta a Kurirnak a neve elhallgatását kérve a belső viszonyokat jól ismerő informátor. (Kurir)

Nincs előrelépés

Ljubislav Orbović, a Szerbiai Önálló Szakszervezetek elnöke úgy véli, hogy a kormányzat eddigi gazdaságpolitikai intézkedései nem hoztak eredményt, s ezt bizonyítja az ipari termelés és a GDP további esése is. „Valójában semmilyen minőségi előrelépés nem történt. Igaz, hogy a munkanélküliek száma a statisztika alapján csökkent, de ez a munkaügyi felügyelőség fellépésének köszönhető. Valódi, új munkahelyek továbbra sincsenek” — nyilatkozta Orbović, aki arra is kitért, hogy a fizetés- és a nyugdíjcsökkentésnek eddig semmilyen pozitív hatása nem volt. (Beta)

Tovább kell takarékoskodni

Hasonlóan pesszimista hangvétellel értékelték a szerb gazdaság helyzetét a Költségvetési Tanács tagjai is. Azt ugyan elismerték, hogy a kormány által előirányzott hároméves takarékoskodás tervezete jó, de úgy vélik, ez nem lesz elegendő. A szakemberek szerint azt további egy évvel, vagyis 2018 decemberéig kell majd meghosszabbítani. Az a legnagyobb gond, hogy a mostani takarékoskodási intézkedésekkel 2017 végéig nem lehet konszolidálni az államadósságot. Erre majd csak egy évvel később kerülhet sor, amikor viszont az államadósság már a 83 százalékot is meg fogja haladni — vélik a közgazdászok. (Tanjug)                               

Már jobban élünk, csak éppen nem érezzük

Aleksandar Vučić miniszterelnök — a szakemberekkel szemben — viszont úgy látja, hogy Szerbia az idén — újkori történelmében először — deficit nélkül kezdte meg az évet. A miniszterelnök meg van győződve róla, hogy az idei gazdasági mutatók a vártnál sokkal jobbak lesznek. (Tanjug)

Formálódik a szerb Sziriza, újabb belharc a DP-ben?

A Večernje novosti úgy tudja, hogy a szerb ellenzék már javában fontolgatja egy úgynevezett demokratikus front létrehozását, melyben egyesítené az ellenzéki pártokat. A csoportosulás vezetője Borko Stefanović, a Demokrata Párt alelnöke lenne. A Nyugat-barát ellenzék és az értelmiség egy részében egyre többször hallani azt a véleményt, hogy a Demokrata Párt már nem képes önmaga újjászervezésére és a haladók megszorongatására. Ezért többen is egy új politikai alakulat létrehozásán gondolkodnak, mely a görög Sziriza mintájára épülne fel, de Nyugat-barát politikát folytatna. Az élére azért Stefanović kerülne, mert a közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki politikusok közül most az ő megítélése a legkedvezőbb. Ő maga egyébként elutasítja azokat a spekulációkat, amelyek azt sejtetik, hogy Bojan Pajtić leváltására készülne, ennek azonban ellentmond, hogy a DP egyre több helyi szervezetének a támogatását szerzi meg egy nagy baloldali politikai fordulathoz. (Večernje novosti)

Nikolić packája

Tomislav Nikolić köztársasági elnök a közelmúltban számos állami elismerést adott át. A kitüntettek között volt a csendőrség niši egysége is. Mint ismeretes, ennek tagjait vádolják azzal, hogy tavaly ősszel Belgrádban, a büszkeségnapi felvonulás során összeverték Aleksandar Vučić testvérét. A Kurir azt sem mulasztja el hozzátenni, hogy az alakulat tagjainak múltja igen sötét: számos bűncselekményt, sőt brutális gyilkosságokat is elkövettek. A miniszterelnökhöz közeli napilap azt sejteti, hogy ez a packa egy újabb front a háttérben már régóta folyamatban lévő Nikolić—Vučić-háborúban. (Kurir)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..