home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Fröcskölés és prüszkölés
(—)
2015.03.25.
LXX. évf. 12. szám
Fröcskölés és prüszkölés

A múlt héten a szokásos témák uralták a szerb közéletet. Vladimir Goati ismert szakember nem hisz a mélységi kormányrekonstrukcióban, a tanárok nem tudtak megegyezni az oktatási miniszterrel, sőt tízezres elbocsátás elé néznek. Tovább tart a Belgrád és az Újvidék közötti csörte is, Nikolić köztársasági elnök pedig a szokásos stílusában oktatta ki ezúttal Eduard Kukant, az EP delegációvezetőjét.

Nem reális a miniszterelnök-csere

A sajtótalálgatásokkal homlokegyenest más véleményt fogalmazott meg a várható kormányátalakításról Vladimir Goati egyetemi tanár. Az ismert szakember úgy véli, hogy teljesen irreális a miniszterelnök-csere, és hasonló véleményen van a koalícióspartner-váltás tekintetében is. Goati szerint ugyanis semmilyen lényegi váltás nem fog történni. A neves belgrádi tanár úgy gondolja, hogy a szocialisták elnökének, Ivica Dačićnak már csak azért is biztos a pozíciója, mert ő egyúttal az ország képviselője is az európai intézményekben. (B92)

Ideológiai különbségek

A Blic napilap arról cikkezett, hogy Aleksandar Vulin, a Szocialista Mozgalom elnöke igen gyakran fogalmaz meg olyan véleményt, amely teljesen szemben áll Vučić miniszterelnöknek a „reformokkal” kapcsolatos nézeteivel. Vulinék — a kommunikációban legalábbis — ellenzik az IMF-fel megkötött szerződést, sőt „pénzügyi terroristának” nevezik az intézményt. Míg a kormány takarékoskodik, addig Vulinék azt hangoztatják, hogy ha a tőke politikai befolyása túléli a jelenlegi helyzetet, Szerbia nem fogja. Ugyancsak ellentmondás, hogy míg a kormány csökkenti a bért és a nyugdíjat, addig Vulinék a radikális görög baloldali pártban, a Szirizában leendő stratégiai partnerüket látják. (Blic)

Leöntötték a minisztert

A sztrájkoló tanügyi dolgozók és az oktatási minisztérium a múlt héten sem tudott megállapodni. Míg a szakszervezetek képviselői a kormány épületében tárgyaltak, addig több ezer kollégájuk az utcán tüntetett. Az egyik pillanatban Srđan Verbić oktatási miniszter személyesen jelent meg a tiltakozók körében, és hangos nemtetszéssel, füttyel fogadták. A miniszter elutasította, hogy a többezres tömeghez szóljon, ezután egy ismeretlen személy leöntötte vízzel. (Beta, Tanjug)

Tízezres fölösleg

Srđan Verbić oktatási miniszter kijelentette, hogy a szerb oktatásügyben mintegy tízezerre tehető a munkaerő-felesleg száma. „Pontos adatokat majd a statisztikusainktól fogunk kapni. Az ezzel kapcsolatos teendők a szakszervezetekre, illetve az iskolaigazgatókra hárulnak majd, az ő feladatuk lesz a munkaerő lehető legtisztességesebb átcsoportosítása, és nekik kell majd arról is dönteniük, hogy a továbbiakban kikre nem lesz szükség” — nyilatkozta a miniszter. Verbić egyébként a tanári fizetés emelését is kilátásba helyezte,  ezzel kapcsolatban azonban pontos időpontot nem mondott. Időközben az is nyilvánvaló lett, hogy a sztrájkoló tanárok februári bérét jelentősen csökkentették. (Tanjug)

Mirović ajánlata és a meetingek

A Szerb Haladó Párt alelnöke, Igor Mirović azzal a felhívással fordult Bojan Pajtić tartományi kormányfőhöz és a DP elnökéhez, hogy decemberben tartsák meg az előre hozott vajdasági választásokat. Mirović azt is javasolta, hogy a fentiek értelmében Pajtić májusig töltse be a tartományi kormányfői posztot. A DP elnöke minderre úgy reagált, hogy a haladóknak az alkotmányos és a törvényes előírásokat kellene tiszteletben tartaniuk. „Teljesen irreális, hogy Aleksandar Vučić a vajdasági választások időpontjáról beszéljen, mert ez nem Észak-Korea, ő pedig nem Kim Dzsongun, hogy mindenről döntsön.” Ehhez a hírhez kapcsolódik, hogy Pajtić bejelentette, Belgrádban április 25-én kormányellenes tiltakozó nagygyűlést fognak tartani. A haladók viszont ugyanazon a napon Újvidéken fognak az utcákra vonulni. (Blic, Tanjug)

Nem kértem tanácsot

Tomislav Nikolić szerb köztársasági elnök meglehetősen arrogánsan oktatta ki Eduard Kukant, az EP delegációvezetőjét. Azt üzente neki, hogy teljesen feleslegesen gyakorolnak rá nyomást, mert május 9-én, ha törik, ha szakad, ő bizony el fog utazni a moszkvai katonai díszszemlére. A szerb elnök szerint egyébként nem illik kéretlen tanácsokat adni, ő ilyesmit Szlovákia esetében sosem tett. (Beta, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..