home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Frísz Krisztián a dobogó tetején
Tóth Tibor
2017.05.19.
LXXII. évf. 19. szám
Frísz Krisztián a dobogó tetején

Három szerbiai és nyolc magyarországi éremmel zárult Újvidéken a birkózó-Európa-bajnokság.

A szerbiai birkózók az elvárásoknak megfelelően kötöttfogásban jeleskedtek, a magyarországi versenyzők pedig kötöttfogásban öt, a nők mezőnyében kettő, szabadfogásban pedig egy érmet szereztek.


Frísz Krisztián a dobogó tetején (Szabó Attila felvételei)

A hagyományoknak megfelelően a kontinenstorna első felében a szabadfogású birkózók és a nők mérték össze erejüket. Ebben a két számban a szerbiai versenyzőktől nem várhattunk érmes helyezést, északi szomszédjaink viszont egy ezüstöt és két bronzot gyűjtöttek. A nők 75 kg-os mezőnyében Németh Zsanett egy német és egy moldáv versenyzőn túljutva jutott döntőbe, ott azonban kikapott a török Adartól. Még egy magyar érem született a nők mezőnyében Újvidéken, miután 58 kg-ban Barka Emese a bronzmeccsen az azerbajdzsáni Sinishin felett diadalmaskodott. Arról, hogy a férfiszabadfogás se maradjon érem nélkül, Veréb István gondoskodott, a 86 kg-os kategória bronzmérkőzésén 2:2-es arányú döntetlent ért el a grúz Marszagisvilivel szemben, a magasabb értékű akciónak köszönhetően azonban az érem a szombathelyi birkózóé lett.


A döntőben a bolgár Angelov sem tudta megállítani a zentai versenyzőt

Az Eb utolsó két napján került sor a kötöttfogásúak párharcaira, melyek elé nagy elvárásokkal tekintettünk. Aranyéremre mindenképp számítani lehetett a szerbiai birkózóktól, a legfényesebb medált azonban lehet, hogy sokan nem a zentai Frísz Krisztiántól várták. A nagybecskereki Proleterben birkózó, 33 éves versenyző előbb svéd, majd lengyel, illetve horvát birkózót verve került a fináléba, és 3:1-es győzelmet aratott a 2013. évi világ- és Európa-bajnok bolgár Angelov felett.

— Kemény meccset vártam, mivel a legutóbbi két mérkőzést elveszítettem ellene. Minden erőmet összeszedve küzdöttem, a közönség is nagyon sokat segített, és így könnyebb volt kivívnom a győzelmet. Nem állok meg, a fő cél a tokiói nyári olimpia, melyen érmet szeretnék szerezni. A színe még a jövő titka — nyilatkozta a döntő után Frísz.


Davor Štefaneket a döntőben az orosz Szurkov győzte le

Az olimpiai bajnok Davor Štefanek megállíthatatlanul menetelt a döntőig. A svájci Vetsch, a lett Jurkjans, a magyar Krasznai és a fehérorosz Daurov sem tudta feltartóztatni, a döntőben azonban az orosz Szurkov technikai tussal legyőzte a szabadkai versenyzőt.  

— Aranyat vártam, de az ezüstéremnek is örülök. A döntőben hibáztam, amit az orosz kihasznált. Türelmesebb birkózással Európa-bajnok lehetnék, de ez ma nem sikerült. Az idei világbajnokságot kihagyom, és máris a következő, budapesti vb-re készülök, ahova éremért megyek. Ezt az érmet a végig a lelátón ülő feleségemnek és a néhány nap múlva születendő kisfiamnak ajánlom — mondta Štefanek.

A harmadik szerbiai érmet a szintén a Spartacusban birkózó Aleksandar Maksimović nyerte, aki 71 kilóban a bronzmeccsen a francia Nikogoszjant fektette két vállra. A zentai Nemes Viktornak és Báló Petarnak nem kedvezett a sorsolás, előbbi a 75 kg-os kategóriában egy örménytől, utóbbi egy súlycsoporttal feljebb egy orosztól kapott ki az első mérkőzésen.


Lám Bálintnak még túl nagy falat volt a török Kayaalp

Mindkét magyar aranyérem az Eb zárónapján született. 71 kg-ban Korpási Bálint osztrák, svájci, török és orosz birkózót verve jutott döntőbe, és 4:0-ra diadalmaskodott a fehérorosz Liakh felett. A 85 kilóban induló Lőrincz Viktor litvánt, észtet és bolgárt győzött le a döntőig vezető úton, a fináléban pedig a török Basar elleni 3:1-es győzelmével megszerezte első Európa-bajnoki aranyérmét. A 130 kg-os mezőnyben Lám Bálint már 3:1-re is vezetett a súlycsoport sztárbirkózója, a török Kayaalp ellen, végül a nagyobb tapasztalatnak köszönhetően a török 4:3-ra fordított.

— Legközelebb arra is fel kell készülnöm, hogy hogyan tartsam meg az előnyt. Valamiért ez most elmaradt. A török nem legyőzhetetlen, viszont nagy harcos. El kell hinnem, hogy a döntőben is ki tudok hozni magamból pluszenergiát, mellyel megnyerhetem a meccset — mondta a huszonnégy éves magyarországi birkózó.


Kiss Balázs tíz év elteltével újra dobogóra állhatott az Eb-n

A 75 kg-os mezőnyben Lőrincz Tamás a bronzmérkőzésen betusolta a moldáv Bradut, 98 kg-ban pedig Kiss Balázs pontozással, 4:1-re legyőzte a német Hasslert.

— Felszabadultan, teher nélkül birkóztam végig az egész napot. A tavalyi, riói nyári olimpiára való kijutásommal lekerült rólam minden teher, felszabadultam a nyomás alól. Igaz, hogy az elődöntőben kikaptam a fehérorosz Hraboviktól, de nincsenek rossz érzések bennem, mivel mindent kiadtam magamból. Az első meccsem volt a legnehezebb, melyet a török Ildem ellen vívtam. Nem ecsetelném, hogy mennyire ellenszenves birkózóval volt dolgom. A 2015. évi Las Vegas-i világbajnokság óta vártam, hogy találkozzunk, és visszavághassak neki azért a vereségért. Az első meccsen a lehető legnehezebb ellenfelet kaptam, a sors így alakította, de megbirkóztam vele. Végtelenül boldog vagyok, hogy tíz év elteltével újra bronzérmes lehetek egy kontinensviadalon — mondta Kiss Balázs.

Az újvidéki Eb-n főleg a kelet-európai, azaz az egykori Szovjetunió tagköztársaságainak versenyzői domináltak. Ebben nincs semmi meglepő, abban viszont igen, hogy több közép-európai ország honosított, egykori szovjet birkózókkal lépett szőnyegre. Ilyen erős mezőnyben még nagyobb értéke van minden éremnek, melyet az Európa más részeiből érkezett birkózók szereznek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..